De roekeloosheid van Netanyahu

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De roekeloosheid van Netanyahu heeft Israël tot oorlog gebracht

‘Hamas, een ‘kleine’ terreurorganisatie, heeft de naaktheid van Israël, een regionale supermacht, blootgelegd. Hoewel het falen in de eerste plaats te wijten is aan de militaire inlichtingendienst en de veiligheidsdienst van Shin Bet, zal premier Benjamin Netanyahu zijn handen niet in onschuld kunnen wassen.’

Dit schrijft Yossi Verter van het linkse Israëlische blad Haaretz in zijn analyse van de recente gewelddadigheden in Israël.

Zelfs de vernietiging van de hele Gazastrook zal dit ‘grootste veiligheidsfalen sinds 1973’ niet goed kunnen maken. ‘Het zal de bittere smaak van het debacle niet verzachten, en het zal de schok van het aantal doden en ontvoerden niet verzachten,’ schrijft hij. En verder:

Netanyahu en zijn roekeloze en gestoorde agenda, samen met zijn verschrikkingenregering, die deze natie in stukken heeft gehakt, hebben deze oorlog over ons gebracht. Hamas, die een verscheurd publiek zag, verscheurd en geteisterd door haat, met een defensie-establishment waarvan de beste mensen weigeren of overwegen te weigeren te dienen, vond het moeilijk om de verleiding te weerstaan.

Het redactioneel commentaar van de krant wijst eveneens Netanyahu aan als verantwoordelijke voor de oorlog tussen Israël en Hamas:

De premier, die trots is op zijn enorme politieke ervaring en onvervangbare wijsheid op het gebied van veiligheid, is er totaal niet in geslaagd de gevaren te onderkennen waar hij bewust Israël naartoe leidde toen hij een regering van annexatie en onteigening oprichtte, toen hij Bezalel Smotrich en Itamar Ben-Gvir benoemde. naar sleutelposities, terwijl ze een buitenlands beleid omarmden dat openlijk het bestaan en de rechten van de Palestijnen negeerde.

Een premier die in drie corruptiezaken is aangeklaagd, kan de staatszaken niet behartigen, omdat nationale belangen noodzakelijkerwijs ondergeschikt zullen zijn aan het bevrijden van hem van een mogelijke veroordeling en gevangenisstraf. Dit was de reden voor de oprichting van deze gruwelijke coalitie en de door Netanyahu beraamde gerechtelijke staatsgreep, en voor de verzwakking van de hoogste leger- en inlichtingenofficieren, die als politieke tegenstanders werden gezien. De prijs werd betaald door de slachtoffers van de invasie in de Westelijke Negev.

+7

Reacties (16)

#1 Joost

Amen. En apartheidsstaat Israël heeft zich direct tegen de gehele Palestijnse bevolking gekeerd door water, elektriciteit en voedsel af te snijden, een oorlogsmisdaad.

Maar allejezus, Hamas is ook wel gigantisch over de schreef gegaan zeg, met die aanvallen op burgerdoelen.

#1.1 Bolke - Reactie op #1

Maar allejezus, Hamas is ook wel gigantisch over de schreef gegaan zeg, met die aanvallen op burgerdoelen.

Is dat zo?

Vandaag een spreker op radio 1 kwam met een heel goed punt, de Palestijnen in de Gaza strook zijn op het punt aan beland dat ze of langzaam en geruisloos kunnen sterven of met een spectaculaire klap, men heeft gekozen voor de spectaculaire klap.

P.S. alle EU politici die nu over elkaar heen buitelen om maar steun aan Israël te geven is te beschamend voor woorden.

En het afsnijden van voedsel en met name water is geen oorlogsmisdaad maar valt onder de misdaden tegen de menselijkheid, da’s toch een iets zwaardere categorie.

#1.2 Joost - Reactie op #1.1

Ik snap de verklaring, maar er is geen enkel recht van Hamas om dan maar een massamoord op een festival aan te richten.

#1.3 Bolke - Reactie op #1.2

Klopt, maar ja, verplaats je zelf eens in die situatie, ruim 50 jaar lang gemarginaliseerd, onderdrukt en opgesloten in de grootste openlucht gevangenis ter wereld met uitzicht op niks en de westerse wereld ‘bends over backwards’ om de misdaden van Israël goed te praten.

En als Israël een festival zou moeten bombarderen om een enkele Hamas strijder te doden dan zouden ze dat gewoon doen en het gooien op zelfverdediging en collateral damage.

#1.4 Jos van Dijk - Reactie op #1.3

Geen sterk argument, dat laatste. We weten dat het huidige regime in Israël tot alles in staat is. Maar dan hoef je je toch nog niet aan een dergelijk gebrek aan beschaving te spiegelen, dacht ik. Ik vrees dat de Pakestijnen veel steun kwijt raken door de moord op festivalgangers. De ontvoering van militairen lijkt me dan veel effectiever.

#1.5 Bolke - Reactie op #1.4

Maar dan hoef je je toch nog niet aan een dergelijk gebrek aan beschaving te spiegelen

Sorry, maar laat ik het dan anders stellen.

Stel, jij bezit een pitbull, die stop je in een veel te kleine kooi, straf je om het minste of geringste etc etc etc, wat denk jij dat er gebeurd als die hond eens uit zijn kooi breekt, denk je dat hij je gezicht gaat likken of denk je dat hij zal proberen om je strot af te bijten?

Die wind zaait, zal storm oogsten.

Ik vrees dat de Pakestijnen veel steun kwijt raken door de moord op festivalgangers.

Welke steun, die hadden ze toch al niet, want als ze steun hadden dan was Israël ondertussen wel kapot gesanctioneerd, de westerse landen die invloed kunnen uitoefenen op Israël kijken al 50 jaar de andere kant op, de Palestijnen zijn op het punt van de dood of de gladiolen aan gekomen.

#1.6 Hans Custers - Reactie op #1.5

Ik denk dat je punt wel duidelijk is. En het is zonder meer een deel van de verklaring. Maar absoluut geen excuus. En het is belangrijk om dat onderscheid te blijven maken.

#1.7 Bolke - Reactie op #1.6

En het is zonder meer een deel van de verklaring. Maar absoluut geen excuus.

De Palestijnen hebben mijns inziens ook echt geen excuus meer nodig, dit conflict is het stadium van redenen en excuses allang voorbij en is aanbeland op het stadium van oog om oog, tand om tand en wij het westen zijn hier echt mede schuldig aan omdat wij alsmaar weg blijven kijken bij de Israëlische misdaden en wij dus ook zeker niet het morele recht hebben om de Palestijnen de les te lezen over humaniteit als we zelf niet bereid zijn om Israël aan te pakken.

#1.8 Emile M - Reactie op #1.2

Ik zou Hamas niet willen verdedigen. Het is een criminele organisatie die misbruik maakt van een grote groep wanhopige mensen. Voor het (voort)bestaan van die wanhoop zijn opeenvolgende Israëlische regeringen wel medeverantwoordelijk. En dat is hen zeker verwijtbaar. En onze westerse regeringen die hun steungrammofoonplaat blijven draaien evenzeer.

#2 Joop

Gewoon geopolitiek.

Hamas moest zich wel weer op de kaart zetten, omdat steeds meer Arabische landen hun relaties verbeteren met Israël, zelfs de Saudi’s.

Nu hopen dat de Arabische volkeren hun haat jegens Israël niet alleen bij de politieagent in Egypte blijft. Of demonstraties in Europa. Maar gewoon hun leiders dwingen een andere koers jegens Israël te varen.

Tweede punt is natuurlijk vrijlating van politieke gevangenen in ruil voor de tientallen gegijzelden. Er zitten zelfs Palestijnse kinderen in gevangenissen.

En last but not least een middelvinger naar de Palestijnse autoriteit op de Westbank. Corrupt zootje.

#3 Anoniem

Ben bang dat het een genocide wordt :(

#3.1 Emile M - Reactie op #3

Is het dat niet al met lukrake beschietingen op een vluchtelingenkamp, op steden waar de bevolking niet weg kan?

#3.2 Anoniem - Reactie op #3.1

Er wordt mijns inziens een beetje te makkelijk met de term genocide gegooid. Wat er tot nu toe gebeurd lijken me misdaden tegen de menselijkheid maar nog geen genocide.

#3.3 Emile M - Reactie op #3.2

Als ik op foto’s zie hoe Israël met bombardementen probeert van sommige wijken in Gaza Stad een groot parkeerterrein te maken zonder acht te slaan op de aanwezigheid van mensen daar is wat mij betreft voldaan aan deze definitie van genocide. https://wetten.overheid.nl/BWBR0002453/1997-05-14
Dat de wet inmiddels is vervangen duidt niet op een gewijzigde definitie.
Toegevoegd, de huidige wetstekst:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0015252/2020-01-01/0

#4 Tiodor

Het wel of niet steunen van de Palestijnse zaak wordt irrelevant na het afslachten van baby’s, meisjes en ouderen. Of er een way-out is een tweede maar met Hamas als representant zal het nooit werken.

#5 Abdello78

Ik vind het eng dat het nazisme verslagen is in ’45 van vorige eeuw en nu duiken ongeveer dezelfde lieden(Ben gvir en Smotrich)in de meest rexchts-extreme regering van Israel op.Hamas is een radicale club maar nog altijd pleegt ze verzet wat legitiem is tegen een bezetter.Onschuldigen doden is verkeerd maar bij palestijnen gebeurt het al 80 jaar…Het westen is hypocriet met hun steun aan de bezetter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*