Copyright op het nieuws

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Europese commissie wil een nieuw copyright voor nieuwssites.

Europarlementariërs van vier verschillende partijen voeren actie om het nieuws op het internet te redden. Marietje Schaake (D66):

Schaake: “Dit plan zou het einde kunnen betekenen van het internet zoals we dat nu kennen. Mensen delen nieuws door een link te posten dat een kort stukje tekst of een foto van een nieuwsbericht bevat. Dat zou illegaal kunnen worden tenzij ze op voorhand een licentie krijgen van een uitgever.”

Old media strikes back in copyright fight, schrijft Politico over deze plannen

 

0

Reacties (6)

#1 bolke

Mooi he die EU

#2 Jos van Dijk

@1: Zou het anders gaan in Den Haag? De vraag is of er genoeg politici zijn, in Brussel en in Den Haag, die bereid zijn lobbyisten van de oude media te negeren. Hervorming van het auteursrecht vereist enige moed. En dat ontbreekt bij veel volksvertegenwoordigers, dat mogen de kiezers zich ook wel eens realiseren.

#3 Spam

Jammer dat er geen link naar het voorstel in zit. Het Hof in Luxemburg heeft al meerdere keren duidelijk gemaakt dat linken naar open content nooit een inbreuk op het auteursrecht kan zijn. Uiteraard een zelfgeschreven samenvatting ook niet. Bij het kopiëren van delen van de oorspronkelijke tekst kom je in een grijs gebied. Dan gaat de context meespelen. Hoe lang is je quote, hoe lang het origineel, wat voeg je zelf toe, …

Ik kan me voorstellen dat de commissie daarin wat meer duidelijkheid wil scheppen. Eerst maar eens het daadwerkelijke voorstel opzoeken en lezen. Als het echt zo is als in dit artikel gesuggereerd, dan lijkt het me een hervorming in de verkeerde richting.

Ik krijg wel allergische aanvallen van mensen die in dit soort discussies over inperking van de vrijheid van meningsuiting beginnen. Dat slaat echt helemaal nergens op en wekt bij mij vooral de indruk dat ze niet weten waar ze het over hebben. Om je mening te uiten hoef je geen artikelen te kopiëren. Bovendien gaat dit om privaatrecht. De vrije meningsuiting is er om je tegen inmenging van de overheid te beschermen.

#4 Spam
#5 lmgikke

Is er nog iemand verbaasd over dit gedrag van EC en Junker? als je de uitspraken van Junker uit het verleden erbij haalt zegt dat genoeg. Enge man.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/10967168/Jean-Claude-Junckers-most-outrageous-political-quotations.html

#6 thx1138

Een lastige situatie. Ik ben eigenaar van een kleine uitgeverij en journalist. Het internet is wat het is en mensen verwachten dat de informatie gratis is. Zelf maak ik ook op die manier gebruik van het internet. Om mijn favoriete voetbalclub te volgen, lees ik dagelijks een verzamelsite.

In mijn werk maak ik elke dag mee dat ik een aantal uren kwijt ben aan het maken van eigen nieuwsberichten. Ik ben aanwezig op bijeenkomsten, lees rapporten, interview mensen. Het ouderwetse journalistieke werk. Als ik een goed artikel heb, publiceer ik dat op mijn site en gooi ik er een tweet uit. De frustratie is groot als mijn concurrent het binnen vijf minuten (geautomatiseerd) oppikt, de kop, lead en de eerste alinea kopieert en het ook online zet. Vier uur werk dat ik heb gedaan is in een paar minuten gekopieerd. In de tijd dat ik het artikel maakte, heeft mijn concurrent tijd gehad om bijvoorbeeld advertentie-acquisitie uit te voeren. Zelf schrijft de concurrent niets. Alleen knip-en-plak van anderen.
Ik heb de NVJ gevraagd om uit te zoeken wat mijn mogelijkheden zijn om mijn concurrent tegen te gaan en eigenlijk zijn die er niet. Dit is het internet en ik moet er mee leven. Het irriteert en frustreert wel.

Als blijkt dat het niet meer rendabel is voor me om een blad met bijbehorende site uit te geven, dan is de conclusie simpel. Dan trek ik de stekker er uit en vind ik een andere manier om geld te verdienen. Dat oude media in deze vorm weinig toekomst meer heeft, vind ik vervelend, maar ik bepaald de economische wetten niet. Als tekstschrijver is er nog genoeg te verdienen. Meer waarschijnlijk dan met het werk dat ik nu doe.
Toch knaagt het. Want ik vind het belangrijk (ook al werk ik in een niche en verandert de wereld heus niet van mijn artikelen) dat er een onafhankelijke, vrije pers is. Vakbladen zijn dat vrijwel allemaal niet meer. Dagbladen leven van branded content. En de televisie nodigt de premier uit voor een avondvullende aftrap van zijn verkiezingscampagne bij de VPRO.

Een nieuw copyright voor nieuwssites is geen oplossing. Nieuws is vrij voor iedereen. Maar wie betaalt de maker van het nieuws?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*