Bloedbad bij arrestaties in Minsk

De Russische journalist Nikita Telizhenko doet verslag van zijn arrestatie tijdens de protesten in Minsk tegen het bewind van Loekashenko.

In het politiebureau liggen de demonstranten dicht opeen gepakt, de gewonden in hun eigen bloed. Als ze overgebracht worden naar de gevangenis slaagt Telizhenko er in met enkele agenten te spreken. Hij heeft de indruk ‘dat sommige van zijn escortes van de Wit-Russische speciale troepen pure sadisten waren, terwijl anderen vroom geloofden dat hun dienst hun thuisland beschermt tegen buitenlandse en binnenlandse vijanden.’ De laatsten zijn bang voor Oekraïense toestanden.

Een live-blog over de protesten in Wit-Rusland vind je hier.

De minister van Binnenlandse Zaken van Wit-Rusland Barsukov heeft aangekondigd dat alle gevangen demonstranten vanmorgen zullen worden vrijgelaten.

Zijn collega Makej van Buitenlandse Zaken verklaarde in Zwitserland dat hij bereid is „om een constructief en objectief gesprek te voeren over onze verkiezingen. Wit-Rusland is bereid een gesprek te voeren met onze buitenlandse bondgenoten over alle zaken rond de ontwikkelingen in het land,” bericht De Limburger.

 

Open waanlink

 1. 2

  Vandaag zijn er grote stakingen in vele sectoren. Van IT tot kerncentrale tot philharmonie.

  ( facebook.com/prayforbelarus/ )

  @1 De vraag is natuurlijk ook, als Putin iets besluit, gaan de Polen accepteren dat de Russen in Brest staan ( 500 meter van de grens )

 2. 3

  @1 Putin neemt alleen een stuk grondgebied in om een dikke dictatoriale bruine vinger in de pap te hebben, de democratie zoveel mogelijk te frustreren en elke aansluiting bij de EU en NAVO onmogelijk te maken. Zo heeft hij het in Georgië en de Ukraine ook gedaan.

 3. 4

  @3 Wit-Rusland is ook weer niet zo groot dat je daar ergens handig een hap uit kunt nemen. ( Maar het zou mij idd niet verbazen, Gomel ofzo ) .

 4. 5

  @4 Drie keer groter dan Georgië. Een stuk gebied innemen daar komt Putin tot nu toe mee weg. Bij een heel land wordt dat een stuk lastiger; zelfs de grootste slappe knieën jaknikkers weten dat je dat moeilijk geloofwaardig kan uitleggen met zogenaamde rebellen en groene mannetjes.

 5. 6

  Ik dacht dat is onzin, want Georgie is zo groot. Maar de wiki-grootmaster moet toegeven dat je -tot mijn verbazing- kennelijk gelijk hebt. Enfin, hopen dat Belarus met al haar bevolking een betere toekomst tegemoet treedt.

 6. 7

  En ondertussen staan de wereldkampioenschappen ijshockey in Minsk (en Riga) voor 2021 nog gewoon op de agenda. Want jeweettoch, sport en politie k hebben niets met elkaar te maken. Oogjes toe.
  PS ik ben er me van bewust dat die sport niet echt leeft in NL.

 7. 12

  Loekasjenko zal moeten toegeven dat de oppositie bijzonder goed georganiseerd is. Vandaag waren er ongeveer evenveel mensen op straat als er volgens de kiescommissie op Tichanovskaja gestemd hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren