‘Alle wetenschapspublicaties binnen 10 jaar gratis online’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (9)

#1 Zmoooc (varianten)

Dit scoort toch al gauw een 2 op de ambitieschaal van 0-10…

  • Volgende discussie
#2 Bolke

Gratis bestaat niet, het kost altijd iemand geld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Cycloop

@2: van het huidige systeem worden alleen de uitgevers rijk en de universiteiten arm.Terwijl de medewerkers van de universiteiten de artikelen schrijven van de tijdschriften en de de artikelen beoordelen , betalen de universiteiten enorme bedragen voor de abonnementen van diezelfde tijdschriften.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 rc

@1: dan snap je dus niet hoe het wetenschappelijke systeem in elkaar zit, met de verwovenheid van wetenschappelijke ranking van professoren, scholen, en uitgevers als Reed-Elsevier, en subsidies. dit scheelt niet alleen miljarden euros voor de staat, maar ook voor universiteiten, alleen kut voor Reed-Elsevier, dat die gratis verkapte overheidssubsidie nu wegvalt voor ze. dit is echt heel erg goed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Fokko

Lees ook het persbericht van de overheid zelf: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw/nieuws/2013/11/15/over-10-jaar-moeten-alle-wetenschappelijke-publicaties-gratis-online-beschikbaar-zijn.html

Hoewel uitgevers wel erg veel betaald krijgen voor het werk dat ze doen (vooral administratie en hosting) en daar zeker winst te behalen is, gaan kosten voor de baat uit. Wat mij daarom opvalt is dat onze staatssecretaris nergens rept over financiering. Als we uitgevers uit het model willen snijden dan moet er wel geld zijn om zelf de artikelen te hosten en te zorgen dat het systeem van editors en referees op gang komt. Anders krijg je alleen het “open access via uitgever”-model waar het duizenden euros kost om je artikel te publiceren (en uitgevers misschien nog meer winst maken dan ze nu doen). Het schrijvers onaantrekkelijk maken om te publiceren is misschien wel een grotere belemmering voor wetenschappelijke communicatie dan het de lezers onaantrekkelijk maken om te lezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 DrBanner

Eerst alle journalistieke publicaties Open Access,
Daarna pas alle wetenschappelijke.
Dat zou de volgorde moeten zijn en zou echt visionair zijn.

Nu wordt publiek gefinancierd wetenschappelijk publiceren via een gedrocht geslachtofferd in een mediaoorlog en transparantietegenoffensief, dat begonnen is en in leven gehouden wordt om commercieel journalistiek gewin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 gronk

@6: gut, ik wist niet dat de kranten en tijdschriften in nederland ook al van belastinggeld werden gefinancierd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Folkward

Hoe het nu zit met wetenschappelijke publicaties is inderdaad onzin. Voor de gerenommeerde bladen moet je -als onderzoeker- betalen om je stuk in te sturen (er is geen garantie of het erin komt!)je auteursrechten opgeven (volgens mij) en je lezers betalen een fortuin. Losse nummers zijn dan nog vrij goedkoop (ca 5-6 euro per blad, toch honderden euro’s per jaar), maar een internetlicentie voor toegang tot de database (voor een onderwijsinstelling) is gigantisch.

Dat gezegd hebbende, wat ik hier uit lees is dat er dus niet meer in die gerenommeerde tijdschriften gepubliceerd gaat (of eigenlijk kan, ivm auteursrecht) worden. Dat zou niet zo’n probleem zijn als iedereen overstapte naar een open acces omgeving, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk: minder andere onderzoekers die goed onderzoek in de bladen willen presenteren, betekent meer kans voor jou om je goede onderzoek te presenteren. Ik vraag me dan ook zeker af of hiermee gewoon niet in de eigen vingers wordt gesneden. Een abonnement op zoiets als Science blijft wel gewoon nodig, om up-to-date te blijven met de voortgang van de wetenschap, maar Nederlands onderzoek gaat er dus niet in gepubliceerd worden. Daarmee verliest de Nederlandse onderzoekswereld aan prestige (ja, helaas werkt het zo!), Nederland kan dan niet ‘meedraaien’ met de grote broertjes elders, Nederlandse onderzoekers zullen elders minder gewild zijn (om bijv. te spreken) en daardoor zullen minder onderzoekers in Nederland aan het werk willen gaan (of blijven).

Wat is kwalijker voor Nederlands onderzoek: dat het onderzoek doet, waarvoor het moet betalen om het in een tijdschrift te krijgen voor een beperkt publiek (maar wel het publiek dat er voornamelijk interesse in heeft), of dat het goed onderzoek doet dat geheel openbaar is, maar waarvan niemand het wil lezen (of ervan op de hoogte is hoe het kan)?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Eva Schram

Vandaag om 19u een bijdrage van Jaap Walhout over dit nieuws. Dit draadje wordt daarom gesloten.

  • Vorige discussie