Wereldtop over de informatiesamenleving

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Weinig mensen zijn ooit gestorven omdat ze geen toegang hadden tot het internet of geen telefoongesprek konden houden. Maar met toegang tot informatie en communicatie is het veel makkelijker om te voorzien in de eerste levensbehoeften, zoals schoon water, voedzaam eten, onderdak en onderwijs. (OneWorld.nl)

Kijk ! Ook ik sta op Sargasso! De Verenigde Naties houden van 16 tot en met 18 november in Tunesië een Wereldtop over de informatiemaatschappij (WSIS). Op deze top moeten een paar heikele punten worden behandeld die de toekomst van het internet zullen bepalen. Zo moet er een beslissing genomen worden over de status van de toezichthouder: de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Momenteel heeft alleen Washington controle op deze semi-private Amerikaanse instelling. De Amerikaanse regering vindt dit wel best, maar de rest van de wereld vindt deze situatie op z’n zachtst gezegd een beetje vreemd. Ook de EU wil liever dat dit gerelegd wordt door een organisatie onder VN-vlag. Sommige landen zien een rol weggelegd voor de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU).

De toegang tot informatie kan een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van arme landen en democratiseringsprocessen. Daarom zal in Tunis ook gesproken worden over doelstellingen die al eerder zijn vastgesteld: zo moet ieder dorp in 2010 met het internet verbonden zijn. Het wereldse OneWorld.nl zet alles op een rij in: De wereldtop over de informatiesamenleving in tien vragen (OneWorld)

Reacties (13)

#1 rudolf

‘zo moet ieder dorp in 2010 met het internet verbonden zijn’ Hoe gaan we dat doen? Wie gaat dat onderhouden?

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Wie gaat dat betalen ?
Het Digital Solidarity Fund !!
Nooit van gehoord ?
Klopt, tis ook nog niet zo’n succes..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Alper

Wat is er mis met het domein gebeuren zoals het nu gebeurt? (Het werkt toch?) ICANN staat al inspraak toe, dat zou misschien uitgebreid kunnen worden.

Ik was gisteren bij ‘Fill the Gap!’ (http://www.wsis.nl/) een conferentie over die WSIS top. Ik schrijf er ook nog wat over ( http://82.156.122.105/blog/study/380 ).

Interessant punt is dus dat de hele discussie van de WSIS in eerste instantie alleen maar ging over technische dingen zoals de ICANN maar later veel breder getrokken is naar het idee van een Inclusive Information Society.

@Rudolf: In Africa zijn ze al een heel eind op weg om ieder dorp verbonden te hebben. Maar dan moet je niet denken in traditionele ideeën als desktop PC’s.
Mobiele telefonie maakt daar een gigantische groei door. De meeste hedendaagse GSM’s kunnen op verschillende manieren verbinden met internet en zijn complete applicatie-platformen (Sun zet hier groot op in met J2ME). Die trend zet wereldwijd door en in 2010 zullen de meeste mensen wereldwijd mobiel het internet opgaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Het gaat tot dusver prima met ICANN in Amerika, omdat het land ondanks alles nog steeds een democratische rechtstaat (soort van) is. Maar als de VS door slecht financieël beleid of door een energiecrisis in het slob raken en ten prooi vallen aan fascisme en tirannie dan is het ICANN en daarmee het hele internet het haasje.

Ik weet het: dan is ook de VN in New York het haasje. Maar in theorie kan je dergelijke organisaties dan verhuizen naar een stabielere regio (waarschijnlijk Europa of Patagonië). Als rechtlijnige autist met een beta-achtergrond hou ik van duidelijkheid en neem geen genoegen met “situaties die wel werken” maar die intrinsiek onjuist zijn.

Maar leuk dat je daar bij was Alper! Trouwens. :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 mescaline

Toch is het wegkapen van ICANN door allerlei onfrisse regimes met ditto bedoelingen ook niet alles.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Alper

@Carlos: Je kunt de ICANN ook verhuizen naar een stabielere regio. Als de VS onhoudbaar wordt dan is het mogelijk voor de bazen van het internet hier om een in Europa gevestigde parallele domein-infrastructuur neer te zetten.

Hiermee splijt je in feite dan het internet (in een goed en een slecht ‘Net), dat zou jammer zijn maar de kans dat dat dus noodzakelijk wordt is gelukkig niet zo heel erg groot.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Praetoriaan

Iedereen aan de gratis internetpron…das nog eens een mooi streven :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Caprio

Wat gaat er niet goed bij de aanwijzing en organisatie van domeinnamen en IP nummers??? Ik hoor van allerlei breinen dat het internet nu juist uitstekend en zelfs briljant georganiseerd is door de oprichter van ICANN, een onafhankelijk wetenschapper, weliswaar betaald door het leger onder andere. De VN zuigt geld, met dat soort bureaucratieen moet je juist terughoudend zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Hummie

“Weinig mensen zijn ooit gestorven omdat ze geen toegang hadden tot het internet of geen telefoongesprek konden houden.”

Nee, tien kilometer naar het volgende dorp lopen omdat de dokter daar zit doet je echt goed als je ziek bent.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 mescaline

Gelukkig komen verstand, nut en VS één keer samen. De website-IP-administratie van de ICANN is te belangrijk om haar in de zoekmaakhanden van Cor Rupteling te leggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 obsidiaan

er zijn organisaties bezig met het opzetten van alternatieve websystemen met een eigen netwerk, precies om de hierboven beschreven redenen.
Ook is er een 100 doller labtop in de maak speciaal voor onwikkelings landen, op linux met mobielnetwerk verbindingen voor pc ondeling. Deze pc zijn dan ook uitgerust met een slinger om energie op te wekken

http://www.radio-online.nl
http://zdnet.be/news.cfm?id=49286

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 heidekonijn

hilarisch.
ik zie ze daar al tussen de troep, kreupel van de honger en ziektes aan een pc-slinger draaien.
tjongejonge, kwestie van prioriteiten door elkaar laten halen door de wereldvreemde linksgroenliga.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Alper

Kofi probeert de gemoederen te doen bedaren:
The U.N. Isn’t a Threat to the Net: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/11/04/AR2005110401431.html (via InstaPundit)

  • Vorige discussie