Weekendquote – Terrorisme in China

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

She has fully confessed to the accusations

Aldus het ministerie van publieke veiligheid in China gisteren. Hoewel alle aandacht momenteel op Tibet gericht is, heeft China last van nog een “autonome” staat, Xinjiang. Daar leven de Uyghurs en die willen eigenlijk gewoon een echt onafhankelijke staat hebben. En dat leidt in dit geval tot een poging tot aanslag op een vliegtuig.
Nu is de quote natuurlijk op zich al een studie waard. Want in hoeverre is hier sprake van een echte bekentenis en wat was er voor nodig. Maar interessanter is het feit dat het überhaupt in een Chinese krant staat, al is het de Engelse uitgave.
Naast dit nieuws stond er ook een stukje in over Tibet. Hoewel beide stukjes natuurlijk sterk de visie van de regering weergeven, is het wel zo dat er aandacht aan besteed wordt. Zaken worden niet meer volledig in een doofpot gestopt. En dat geeft de ruimte om op termijn anders met die kwesties om te gaan. Belangrijk voor de diplomatie hierbij is om rekening te houden met de termijnen waarin Chinese machthebbers denken. Dat gaat niet over jaren, maar over decennia of zelfs eeuwen.

Verder is het apart om te lezen dat ze in China, als gevolg van deze poging tot aanslag, nu ook schoenen en flesjes gaan controleren. Waar hebben we dat eerder gehoord.

Beide stukken stonden overigens op de voorpagina van de papieren editie
(thx Flip!).

Reacties (8)

#1 Peter

Oh, maar ook hier denken machtshebberds in eeuwen.
De VOC deed in de 18e eeuw China aan en
ondanks dat China lafharitge aanvallen doet op onze gezondheid middels de vogelpest, de knokkelkoorts, giftig kinderspeelgoed en gevaarlijke autobanden, zijn de relaties nog steeds prima.
Met de mensenrechten komt het natuurlijk helemaal goed in augustus en de aanspraken die China op menig territorium meent te hebben, zijn geen punt van discussie. Tenslotte ga je de uitstekende handelsrelaties niet verzieken. Zeker niet ni menig nederlands bedrijf overweegt vestigingen in China te openen.

  • Volgende discussie
#2 Klaas

vergis me ook wel eens maar dat China werelddominantie zoekt lijkt mij duidelijk..

excuse me

arabieren uitspelen tegen het westen is dan wel comfortabel.

lange termijn tot nu toe maar is up hand… dat wel.. kunnen we nog van leren

al lijkt het te laat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Dat China is wel een heel bijzonder land ,met van die relschoppers die zichzelf vrijwillig aangeven, na eerst onschuldige mensen aangezet te hebben tot meedoen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Maup

Goed stukje, het toont aan dat China ook verandert.

Het valt me de laatste tijd op, al kan dat aan mij liggen, hoe negatief de westerse media rapporteren over China. Tuurlijk gaan daar vele zaken niet goed, maar tot nu toe heb ik ook bewondering voor de wijze en snelheid waarmee ze veranderen of tenminste trachten te veranderen. Daarnaast is kritiek op China terecht wat betreft Soedan e.d., maar het Westen zou iets minder houtain mogen doen als we zelf kijken hoe we (okay, niet ‘we’ maar Shell) zijn omgegaan met bijvoorbeeld Nigeria.

Wat ik me sinds Kosovo en Tibet ook ben gaan afvragen is wanneer een land een terechte claim heeft op een gebied of een gebied een terechte claim op onafhankelijkheid. Het Westen lijkt hierbij vooral elke keer een nieuwe afweging te maken van de eigen belangen. Kosovo wel en Tibet (voorlopig) niet. Maar hoe zit het met de basken, palestijnen of koerden.

Op welke basis is het eigenlijk terecht onafhankelijkheid te claimen? Meerderheid in een regio vindt ik niet erg democratisch klinken (wat van de minderheid dan). Historische cliams kan ik me geheel niet in vinden, maar meer kan ik niet verzinnen. Toch zou het goed zijn als hier wat meer aandacht aan zou worden besteed, het zou het standpunt van bijvoorbeeld de VN in conflictsituaties transparanter maken door deze op duidelijke principes te baseren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 T

@Maup

Ik denk dat niet alleen het Westen keer op keer een afweging maakt op basis van eigen belangen maar dat niet-Westerse landen dat ook doen.

Als er niet zoiets als historische rechten bestaat dan is denk ik “meerderheid” het enige objectieve criterium. Er wonen steeds meer Chinezen in Tibet, binnenkort zijn ze de meerderheid dus als de Tibetanen geen historische rechten kunnen claimen dan is de kans op hun onafhankelijkheid verkeken.

Je kan niet ontkennen dat de Chinezen het slim spelen, door de migratie van Chinezen naar Tibet te stimuleren wordt Tibet dus vanzelf Chinees. Als de Tibetanen geen historische rechten kunnen claimen dan is dat niet te stoppen, de Chinese inval in 1950 in Tibet is een groot succes voor China.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@4/5: Er is wel een VN-richtlijn inzake kolonisatie. Een land dat een ander land bezet, mag daar geen eigen inwoners in laten koloniseren. In die zin zijn zowel China (in Tibet), maar oa. ook Israel (op de Westelijke Jordaanoever) en Turkije (in Cyprus) in overtreding. Problematisch daarbij is het gebrek aan eenduidigheid. De VN handelt niet alle gevallen gelijk af (en blijft in het algemeen bovendien een papieren tijger), waardoor ze aan geloofwaardigheid veel heeft ingeboet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 T

Dus stel dat Tibet onafhankelijk wordt dan hebben de Tibetanen het recht Tibet te zuiveren van Chinezen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: Volgens de VN zou dat misschien wel zo zijn ja. Niet dat de VN nou zo’n objectief criterium is in dit soort zaken. Mooier zou zijn dat in een onafhankelijk (net alsof we dat nog gaan meemaken) Tibet Chinezen en Tibetanen allebij kunnen leven zonder onderdrukking.

  • Vorige discussie