Dossier:

COLUMN - De voorgestelde coronapas schept een tweedeling tussen wie wel en wie niet is gevaccineerd, beweren critici. Dat is niet waar: een negatieve test volstaat, evenals een bewijs dat je antilichamen draagt en al een infectie hebt doorgemaakt. Ook zonder vaccin kun je dus gerust café in, café uit. Wel even een testje doen, en dat is gratis.

‘Maar mijn privacy dan?’ zegt de weigeraar. Nu, de check zit verpakt in een QR-code, en die is privacy-bestendig: wie zo’n code uitleest, ontvangt verder geen gegevens van je – niet eens waarom je een groen vinkje hebt. ‘De app volgt mijn bewegingen,’ protesteert een ander. Welnee, dat kan-ie helemaal niet. De coronacheck-app slaat alleen je certificaat op, en leest niet uit waar je je bevindt, noch waar je je liet checken.

Wie serieus bezorgd is over zijn privacy, kan beter zijn mobieltje weggooien dan die zorgen botvieren op deze app. (Voorts zou ik ze dringend aanraden hun ‘research’ niet langer op Facebook en YouTube te doen, dat zijn privacy-schenders bij uitstek.) Je kunt trouwens ook een papieren QR-code aanvragen, dan heb je helemaal geen mobieltje of DigID nodig: bel 0800 1421, en je krijgt ’m in de brievenbus.

Verder: het ding is er niet voor jou, maar dient om andermens’ veiligheid te waarborgen. Weiger je anderen te beschermen? Prima, maar dan verspeel je tijdens deze pandemie het recht om naar de kroeg, de film of een festival te gaan. Net zoals je tegenwoordig niet in het café of restaurant mag roken: vanwege de gezondheid van derden.

Wat mij betreft zouden ook gevaccineerde mensen zich moeten laten testen: ook zij kunnen het virus immers onder de leden hebben en zo anderen besmetten. Plus dat ik graag zag dat horeca- en cultuursectorbazen niet alleen de klandizie, maar ook hun personeel om een geldig certificaat kunnen vragen: waarom moeten bezoekers aantonen ongevaarlijk te zijn voor derden, maar medewerkers niet? Dan schiet je nog geen fluit op.

Dit alles betekent niet dat ik voor het kabinetsplan ben. Dat is slecht doordacht en inconsequent. Waarom zouden festivals of muziekpodia slechts op driekwart van hun capaciteit mogen opereren, wanneer je tegelijkertijd van alle bezoekers een geldig certificaat verlangt? Waarom moet je op een terras, in de open lucht, een geldige QR-code laten zien? Ook legt deze aanpak de last van de controle eenzijdig bij het uitgaansleven, dat niet is bedoeld als handhaver.

Bovenal vind ik het bezwaarlijk dat het kabinet – dat nu al acht maanden demissionair is, maar zich daar met de maand minder naar gedraagt – de Kamer niet fatsoenlijk, op voorhand, heeft geconsulteerd over dit plan, maar alweer op zondag iets laat uitlekken dat het twee dagen later bekend maakt, en pas daarna aan de Kamer voorlegt. Dat is bij uitstek een manier om je eigen oppositie te scheppen, neezeggers in de hand te werken, en de tegenstellingen te verscherpen.

Deze column verscheen eerder in Het Parool

Reacties (16)

#1 Daan van der Keur

Mensen ga toch door met leven aub. Gaan we al die ‘anderen’ ook beschermen tegen de griep? Noop doen we niet want toen ze daar in het verleden, in sommige jaren zelf massaal, aan dood gingen zwegen we ook allemaal beste mevrouw Spaink. Ik zie niet in waarom dood gaan aan corona anders is dan dood gaan de griep voor de zwakkeren in de samenleving. Er is nog niemand die mij dat uit heeft kunnen leggen.

 • Volgende discussie
#1.1 Co Stuifbergen - Reactie op #1

De jaarlijkse griepgolf veroorzaakt minder doden (en minder ernstig zieken) dan de eerste corona-golf.

Maar op zich valt er wat voor te zeggen, dat bezoekers (en werknemers misschien?) in ziekenhuizen of bejaardencentra griep-vrij moeten zijn.

 • Volgende reactie op #1
#1.2 Frank789 - Reactie op #1

[ Gaan we al die ‘anderen’ ook beschermen tegen de griep? ]

Dat doen een heleboel mensen wel, ja.

Ten eerste ouderen zelf die de griepprik halen, ten tweede het zorgpersoneel.
Helaas laat niet iedereen zich prikken en het is een schande dat zorgpersoneel zich niet 100% tegen griep laat prikken.
Van datzelfde personeel wilde zich aanvankelijk 30% helemaal niet tegen Covid19 laten inenten.

 • Vorige reactie op #1
#2 Oink

Heb al meer dan 180 dagen antilichamen tegen COVID-19 die mijn omgeving en mij beter beschermen dan een vaccin (o.a. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1). Vaccineren is voor mij daarmee zinloos. Toch word ik nu buitengesloten. Daar vind ik wel wat van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Frank789 - Reactie op #2

Je bedoelt te zeggen dat je Covid 19 hebt gehad en dat dat langer dan 180 dagen geleden is?
“• De houder van de app heeft onlangs corona gehad en bij de GGD is een positieve PCR-test bekend. Wie corona heeft gehad, maakt immers antistoffen tegen de ziekte aan, alhoewel onbekend is hoe lang die bescherming precies aanhoudt. De app laadt de informatie over de positieve test. Is de test minimaal 12 en maximaal 180 dagen oud, dan is er genoeg bescherming en kleurt het scherm van de controleur groen.”

Dan kun je alsnog een test doen en mag je gewoon naar binnen bij horeca enz.
Je mag je ook laten vaccineren.
Genoeg makkelijke mogelijkheden zou ik zeggen.

 • Volgende reactie op #2
#2.2 Oink - Reactie op #2.1

Het is allang bekend dat natuurlijke immuniteit veel langer aanhoudt dan een vaccin. Mensen die immuun zijn buitensluiten is daarmee pure discriminatie.

#2.3 Frank789 - Reactie op #2.2

[ Mensen die immuun zijn buitensluiten is daarmee pure discriminatie. ]

Dat doen ze niet als de infectie minder dan een half jaar oud is.
Zodra er voldoende wetenschappelijk bewijs is dat vrijwel elke ex-coronapatiënt veel langer immuun is, zal dat half jaar ook wel worden verlengd.
.
Dat “buitensluiten” is bullshit, men kan nog steeds ongelooflijk veel zonder QR-code. Een paar dingetjes niet, en als het per se moet laat je je gewoon testen en heb je alsnog een tijdelijke QR-code.
Vergeleken met bv. Israël, Frankrijk of de US, waar de vaccinatieplichten je om de oren vliegen, is het hier nog een paradijs.

#2.4 Bismarck - Reactie op #2

“Vaccineren is voor mij daarmee zinloos.”
Uitgaande van het door jou gelinkte (overiges nog niet gepeerreviewde of gepubliceerde) artikel is vaccinatie voor jou wel degelijk zinvol:
“Individuals who were both previously infected with SARS-CoV-2 and given a single dose of the vaccine gained additional protection against the Delta variant.”

 • Vorige reactie op #2
#2.5 Quazi - Reactie op #2.4

Heb je ook gekeken hoe minimaal die extra bescherming is? Ook nog eens net significant. Vind 6x betere bescherming dan gevaccineerden wel voldoende voor een aandoening waar ik maximaal een snotneus van krijg.
Er is gewoon niet voldoende reden om immune mensen buiten te sluiten.

#2.6 Sjors - Reactie op #2.5

Maximaal een snotneus van krijg

Waar basser je dat op? Genoeg data van jonge(re) mensen die aan corona overlijden of er vrij serieuze complicaties aan overhouden (al dan niet tijdelijk).

#3 Frank789

[ Je kunt trouwens ook een papieren QR-code aanvragen, dan heb je helemaal geen mobieltje of DigID nodig ]

Als je een internetverbinding, een Digid en een printer hebt, kun je de de QR-code-pas thuis uitprinten.
.
[ bel 0800 1421, en je krijgt ’m in de brievenbus. ]

Nou, dat hebben we weer traditioneel klungelig en inflexibel geregeld:
“Mensen kregen te horen dat ze toch een DigiD nodig hadden, of dat ze maar naar de bibliotheek moesten gaan om hulp te vragen met printen. Daarnaast kregen we klachten over lange wachtrijen.”

https://nos.nl/artikel/2397916-ouderen-worstelen-met-coronabewijs-ik-ga-hiervoor-geen-nieuwe-telefoon-kopen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Arduenn

Je mag ook de printbare QR-code op je telefoonscherm laten zien, als je dan zo per sé geen app wilt installeren of als je geen netwerkverbinding hebt. (Bron: [email protected]) Dat lijkt een open deur, maar je weet natuurlijk nooit met al die bureaucratie. Ik ben als eens teruggeroepen om een document opnieuw te ondertekenen, met blauwe inkt, omdat de eerste versie met zwarte inkt niet geldig was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Micowoco

De QR code is overigens te vervalsen, hoorde ik van iemand die op vakantie dit heeft zien gebeuren. Want op reis kan een testresultaat wel eens te laat binnenkomen, ook een dure grap. Maar hé, blind geloof in de technologie viert weer eens hoogtij. Handiger dan afstand houden en een mondkapje opdoen! Dat deze wassen neus maar een voortijdige dood mag sterven, net zoals de app die tijdens de eerste golf werd aangekondigd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Frank789 - Reactie op #5

Er zullen altijd criminelen en wappies zijn die de QR-code kunnen vervalsen. Dat maakt de QR-code nog geen wassen neus. Je kunt ook nog steeds met je eurobiljetten betalen terwijl er een paar valse biljetten in omloop zijn.

Een snelle dood van de QR-code is het makkelijkst via vaccinatie en beter gedrag te bereiken, zie Denemarken.
.
Overigens ben ik een voorstander van de 1,5 meter regel en mondkapjes op bepaalde plekken. De regering gaat weer eens meerdere maatregelen tegelijk afschaffen in plaats van stuk voor stuk.
.
Bovendien zie je in de supermarkten dat alle 1,5-meter-vloerstickers en -strepen al weer weggehaald zijn terwijl de maatregel nog van kracht is. Staat er gelijk weer iemand in je nek te hijgen bij de kassa.

#5.2 Micowoco - Reactie op #5.1

De vaccinatiegraad is hier anders best hoog. We doen het beter dan Frankrijk, om maar wat te noemen.
Maar dat in je nek gehijgd worden bij de kassa, daar ga ik nooit aan wennen. Waar hep dat voor nodig, dat gejakker. (En het is geen fraai gezicht om die kassameisjes te zien worden afgebeuld) Een beetje afstand houden, hoe moeilijk kan het zijn, idd.

#5.3 Frank789 - Reactie op #5.2

De enige remedie is een karretje te nemen en in de kassarij vóór het karretje te gaan staan i.p.v. er achter.