Dat kabinetten tegenwoordig sneller vallen dan dominosteentjes, is niet alleen duur, het is ook een duur grapje. Het organiseren van Tweede Kamerverkiezingen kost al gauw zo’n 50 miljoen euro, rekenden de slimme jongens en meiden van KRO De Rekenkamer uit. Aangezien volgende week de vijfde Tweede Kamerverkiezingen in tien jaar zijn, kun je wel bedenken wat dat al die instabiele kabinetten ons gekost hebben.
Reacties (9)
Ik vermoed dat de schade van een jaar (eerst een half jaar om verkiezingen te organiseren, dan een half jaar om te formeren en in te werken) politieke stilstand groter is dan de rechtstreekse kosten van de verkiezingen.
Dat is inderdaad nog niet eens meegenomen in de berekeningen. Zou leuk zijn als het volgende kabinet het eens wat langer uithoudt.
Mmmhhh…
Het zou misschien best een aardig idee zijn om wat van de kosten te verhalen op de wedde van de Kamerleden van die partijen die zo’n waardeloze, niet 4 jaar zittende, regering in het leven hebben geroepen ;-)
Persoonlijk ben ik wel voor vereenvoudiging van het kiesproces. Ik vind het wel een beetje een afgang dat een land als Griekenland, dat in de media als lui, traag, onmachtig, corrupt en totaal incompetent wordt afgeschilderd in minder dan twee maanden uit het niets verkiezingen kan organiseren, waar we in Nederland een half jaar nodig hebben.
Waar ik twee maanden zei mag ook staan anderhalve maand, voor nog meer effect.
Er is helemaal niet zo veel tijd nodig om in Nederland verkiezingen te organiseren. Er is een keus gemaakt voor 12 september. Waarom weet ik niet precies, wellicht om volgende week dinsdag al een nieuw MinFin het koffertje te kunnen laten dragen? Of wellicht omdat het zomervakantie was? Maar het heeft ongetwijfeld niks te maken met benodigde tijd voor het organiseren.
Verklap mij dan maar eens hoe in Nederland Rutte op 23 april zijn ontslag aanbiedt en de verkiezingen op 12 september zijn, terwijl in Griekenland 15 mei besloten wordt dat een formatie onmogelijk is, waarop nieuwe verkiezingen worden gehouden op 17 juni. Ook de vakantiesmoes snijdt alleen maar hout als Nederland al minstens anderhalve maand meer nodig heeft als Griekenland.
Het is een kwestie van willen, niet van kunnen.
Voor zover ik begreep is vooral voor september gekozen om kleine/nieuwe partijen een kans te geven om mee te doen. Die liepen nu al te klagen dat het erg lastig was om alles op tijd te regelen en Brinkman was in de kamer dan ook fel tegenstander van een eerdere datum.
Je kan natuurlijk beargumenteren dat vanwege de crisis we dat soort onbenullige partijen maar een keer niet mee moeten laten doen, maar dat is een glijdende schaal van afbraak van het democratisch systeem.