Thailand en Cambodja kwamen deze week bijna met elkaar in oorlog om een hindoetempel in Preah Vihear. Officieel ligt deze tempel in Cambodja maar Thailand maakt aanspraak op het terrein er omheen. Dit oude conflict laaide in juli op, toen UNESCO het heiligdom op de Werelderfgoedlijst plaatste (NRC).
Vechten om cultureel erfgoed, terwijl het daar al zo heet is, zouden die lui werkelijk zo gek zijn? Of speelt er meer mee? De professionele media in Nederland helpt ons niet veel verder. Echter professioneel gecoördineerde burgerjournalistiek uit Frankrijk ligt een tipje van de sluier op, om ons vervolgens weer blij te maken met een dooie mus. Volgens de door France24 Observers benaderde Cambodjaanse blogger Sean Sok Phay heeft het te maken met natuurlijke hulpbronnen, met name aardgas. Het gebied is omstreden sinds de koloniale macht Frankrijk in 1904 een akkoord sloot met Siam (Thailand), er werd een kaart getekend en die werd een paar jaar later werd hertekend. Een grensconflict was geboren. De suggestie over de aanwezigheid van aardgas in het omstreden gebied wordt door de behulpzame Cambodjaan echter niet onderbouwd. Your on your own again, ook op het internet… Enwel daarom gaan we het SAMEN oplossen, Wisdom of the Krauts (ja ook u Neder-Duitser).
Wie het lukt om op het internet op overtuigende wijze aardgas in de omstreden de Preah Vihear regio aan te tonen krijgt een kredietcrisis-waardevaste-boekenbon à raison van 25 euro. De doorgaans goed geïnformeerde Deloitte Oil & Gas Wall Map toont ‘niks’ en geruchten zijn er genoeg. Maar hier op Sargasso gaan we natuurlijk net voor dat beetje meer écht harde bewijs. Succes!
Reacties (12)
Nou, ik pas hoor. Ik denk al een jaartje dat het om de tempel gaat.
Thailand en Cambodja hebben wel onenigheid over gas, maar dat gaat over een veld voor kust.
Dit gaat volgens mij vooral om nationale trots en interne problemen in Thailand. Beide landen gaan nu overigens samen patrouilleren om verdere escalatie te voorkomen.
*uit spamfilter gevist*
O ja, bron: http://www.rigzone.com/news/article.asp?a_id=37532
Die échte harde bewijzen kunnen m.i. alleen maar inhouden en worden gezocht in: geologische (bodem)onderzoeken e/o proefboringen van (Franse, Total of andere) oliemijen zeg jaren 50 – 60 of dat er misschien door anderen (VS?) recent is geboord en of gebikt (heimelijk, i.v.m. spanningen tussen de twee landen, dus minder kans).
Eerst uitsluiten dat die blogger Sean Sok Phay geen vos in het kippenhok bleek voordat je begint met het formuleren van tijdrovende tientallen zoekopdrachten en lezen in zoekresultaten. Vult bij zijn “about me” op website france24 zijn eigen “Blog or Web” site niet in? En wat is dit?
Geinig idee, maar ‘t zal toch in het weekend moeten…dat zoeken, maar die “kredietcrisis-waardevaste-boekenbon à raison van 25 euro” is in ieder geval een ordentelijke prijs (tenzij de euro valt natuurlijk)…in tegenstelling tot een miezerige mars of snickers bij die gierige luizen en dat stelletje oplichters van de schermschotcompetitie…
*Doet het verder alleen voor de eer
*uit spamfilter gevist*
nu kan ik natuurlijk mijn maatje op het ITC bellen voor een up to date mening maar eeh..
http://www.googlesyndicatedsearch.com/u/ITCnetherlands?hl=nl&domains=itc.nl&ie=ISO-8859-1&q=cambodia+gas&sitesearch=itc.nl
boeken kun je niet eten.
Ik voel me natuurlijk aangesproken bij wisdom of the Krauts, maar ik denk dat zelfs al ligt er gas onder die tempel (ligt er niet, volgens mijn opgeleide gok), het nog niet om het gas gaat (kun je toch al aftappen vanaf meerdere locaties, zoals de Koeweiti’s destijds hebben aangetoond toen ze de inval van Irak uitlokten).
Verder sta ik wel te kijken van het gegeven hindoetempel. Ik had eerder een boeddhistische tempel verwacht daarzo.
Ja dat het een hindoe-tempel is heb ik ook maar uit de professionele media…
Het is onmiskenbaar een boedhistische tempel.
Gebouwd door de Khmer en onderdeel van het Angkor tempelcomplex.
op overtuigende wijze aardgas in de omstreden de Preah Vihear regio aan te tonen
Omdat de uitkomst van dit “aantonen” bij voorbaat is vastgesteld kan het al niet meer “op overtuigende wijze” zijn.
Carlos kan zijn eer nog redden door ook degene te belonen die aantoont dat er geen gas zit, en degene die aantoont dat er onvoldoende informatie over beschikbaar is.
Nee hoor Kalief, ik geef die boekenbon maar al te graag weg. Ik weet dat een paar geologen / werknemers uit de olieindustrie meelezen en een paar daarvan hebben in het verleden al meegeholpen met het oplossen van vraagstukken over olie en gas. Eentje heeft zelfs al met een vergelijkbare ‘prijsvraag’ een Amazon tegoedbon gekregen:
https://sargasso.nl/archief/2006/08/04/madagascar-ziet-oliemaatschappijen-arriveren/
.
Nationale trots. In beide landen leeft een sterk nationaal gevoel, gevoed door de eeuwenlange geschiedenis maar net zo goed door opportunistische politici. Het neigt regelmatig naar het Xenofobe. Bijvoorbeeld de Rode Khmer, die de Vietnamezen als untermenschen beschouwden (en dat idee is zeker niet volkomen weg). Zie ook toespraken van oppositiepoliticus Sam Rainsy. Een relletje is snel geboren, bijvoorbeeld toen een Thaise actrice iets zij wat uitgelegd zou kunnen worden als dat de Ankhor tempels eigenlijk van Thailand zijn. Gevolg: grootschalige rellen en plundering van alles wat thais is.
Die tempel past prima in deze traditie, daar is geen gas voor nodig.