Update Georgie: Saakashvili Spreekt Vrijuit

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“Of course, everything started with the Dutch revolution.”
Mikhail Saakashvili, President van de Republiek Georgie” (2005-09-14)

Twee weken geleden sprak de Georgische president Saakashvili op Columbia Universiteit voor een select publiek over de nieuwe vrijheden in het post-communistische tijdperk in zijn land. Natuurlijk was Sargasso erbij: een speciaal verslag over dingen die soms heel gewoon lijken.

Het is nog maar 2 jaar geleden dat het volk van Georgie in opstand kwam tegen de oude communist Sjevernadze die zijn vertrouwde macht had gelegitimeerd met schijnverkiezingen. Maar hij onderschatte de zucht naar vrijheid en een betere toekomst van zijn volk en hij trad na een grotendeels vreedzaam verlopen revolutie. Nu, twee jaar later, spreekt Saakashvili over zijn ervaringen en indrukken op zijn alma mater Columbia University.

“The appeal of freedom is universal.”

Oost-Europa is nog steeds in rep en roer. De val van het communisme in 1989 grotendeels door toedoen van de Poolse vakbond Solidarnosz is een enorme inspiratie voor het denken in het oostelijke deel van de Europese Unie. Dit ideeengoed en politieke vorming lijkt grotendeels aan het westelijke deel van Europa voorbij te gaan. In tegenstelling tot West-Europa bestaat in het oosten een sterke aanhankelijk tot Amerika. In Nederland, Duitsland en Frankrijk bestaat een groeiend nationalisme dat voortkomt uit een minderwaardigheidscomplex en afhankelijkheid ten opzichte van Amerika. Het IJzeren Gordijn is nu vervangen door een transparant gordijn.

In tegenstelling tot wat het socialisme zelf predikte, waren onder de Soviet regeringen racisme, corruptie, klassetegenstellingen en ongerechtigheid nergens zo groot.

“There is no cultural difference. [..] You might speak different languages, you might have different life experiences, different religions, but democracy speaks the same language everywhere.”

Saakashvili sprak gepassioneerd over democratie in de wereld. Het is bekend dat democratie een belangrijk exportproduct is, niet alleen van Amerika, maar ook vertegenwoordigers van de Poolse, Servische en Georgische revoluties delen hun ervaringen en gedachten met democratische bewegingen in de wereld. Sommigen vinden dit inmenging in binnenlandse aangelegenheden van souvereine naties, maar het denken in het Nieuwe Europa ziet het exporteren van vrijheden als een universele plicht.

Het belangrijkste resultaat van de hervormingen zijn volgens Saakashvili, het stabiliseren van de overheidsbureaucratie en het scheppen van een vitale middenklasse. Essentieel voor het eerste zijn economische garanties voor overheidsbureaucraten, hetgeen corruptie tegengaat en belastingopbrengst verhoogd. Belangrijk voor het tweede doel is het onderdrukken van de neiging van de overheid om het leven van private personen te micro-managen en het creeren van een liberaal economisch systeem. Beide zijn cruciaal voor een democratisch systeem dat burgerlijke vrijheden kan garanderen.

Saakashvili geeft ruiterlijk toe: CNN is de belangrijkste steun en toeverlaat geweest in de dagen van de ‘Rozen Revolutie.’ “Het is onmogelijk om kunstmatig een revolutie te provoceren,” zegt hij. “Het idee dat je honderd duizenden mensen geld kunt betalen om wekenlang in regen en kou te demonstreren is absurd. Zelfs mensen die deze geruchten verspreidden geloven er niet meer in.”

Het belangrijkste is het uitspreken van steun. De morele steun is van enorm belang. Televisie, internet en globalisering vormen de ruggegraat van de ontwikkeling van democratie en vrijheid, en daarmee menselijk geluk in de hele wereld. Saakashvili’s vraag en antwoord gesprek is een interessante kijk in de gedachten van een man die in de analen van het Nieuwe Europa met gekleurde hoofdletters zal worden bijgeschreven.

Elke persoon die vecht voor vrijheid veert op bij de notie dat iemand ergens in de wereld die zijn of haar strijd uitdraagt en steunt, aldus Saakashvili. Dit lijkt me dan ook een van de belangrijke lessen van de vraaggesprek: ja, het is van belang wat jij doet en zegt in de wereld, hetzij op televisie, hetzij in de krant, hetzij op het internet, aandacht op elke schaal maakt een verschil in de wereld.

Ten slotte nog dit: een speciale boodschap van Saakashvili voor alle extreem-linkse leuteraars in Nederland:

“Het communisme heeft geen enkele toekomst in de wereld! Het vermoordt concurrentie, het vermoordt vrijheid van denken. Het heeft als resultaat dat middelmatige mensen succesvol zijn, het vermoordt talent. [..] De werkelijkheid is dat communisme middelmatigheid koestert.”

Links:

  • Columbia University – Georgia—Taking Power Peacefully: Reflections on the Post-Communist Revolutions of 2000–2004
  • Parlement van Georgie
  • Wikipedia – Georgie
  • Mihkail Saakashvili – homepage
  • Wikipedia – Mikhail Saakashvili
  • Reacties (13)

    #1 Degtyarev Pekhotny

    kun je misschien even nader specificeren exact welke personen/organisaties bedoelt met “alle extreem-linkse leuteraars in Nederland”. Ik ken er niet zo veel die een communistische staatsvorm nastreven namelijk.

    • Volgende discussie
    #2 hw

    “..De werkelijkheid is dat communisme middelmatigheid koestert…”

    Als de drijfveer geld is wel ja.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #3 nove

    Opnieuw prachtig Caprio..zo zie ik het graag. Een soortgelijke logstijl kent ‘Ushering in Banality’ van een Ron, systeembeheerder te Leiden, ook. Hij lijkt wat minder toegespitst op de ‘grote ontwikkelingen’ dan Caprio maar vergis je niet, dat is schijn, een paradox waar hij naar mijn mening op een prettige manier mee speelt. Geweldig log, een moderne man die onverbloemd zijn kwetsbaarheden in kwalititief aantrekkelijke postjes verstopt. Een Kabouter Spillebeen op stelten..en hij leest, hij is designfreak, horrorfan, hij heeft zich een reisplan door ‘de 25 ‘ Europese hoofdsteden in de kop gezet en gebruikt zijn inkomen, energie en vrije tijd om dat te realiseren. Alleen dat laatste al maakt hem eigenwijs en,als ik zo vrij mag zijn, sympathiek.

    Terzake: om aan te sluiten bij het laatste citaat:

    ” de onderdompeling van het individu in de kapitalistische soep van de concurrentiedrift en grillen van het liberalisme bedreigd alle keuzevrijheid en lotsbepaling van alle individuen incl., de rijke en gearriveerden bourgeoisie in haar overleven.”.. onderklasse, middenklasse, bovenbouw, een bruidstaart waarvan de bodem rot is, zal instorten.Kwestie van tijd en nog meer Verelendug.

    Die ‘burgerlijke keuze” maakt een enkeling fortuin maar vraagt/eist daarvoor onredelijke offers van teveel op alle andere terreinen en is een wreed, boosaardig, agressief kwaadaardig eliminatieproces (de keuze, de eigen veantwoord.) waarvan men zich beter kan bevrijden en als mens sterker wordt naarmate men dat op afstand zet i.p.v lijdzaam, passief ondergaat en aanpassing op aanpassingslag (de flexburger) maakt. De speelbal, de tuimelaar.

    Zul je wel de mens als hoogste norm, als bron, de alpha&omega, moeten accepteren en haar sleutelrol in deze wereld niet bagattellisseren of diskwalficeren om klassenpolitiek te willen bedrijven. Als vrijheid je lief is tenminste. Ik lijd evenveel onder de pertinente armoede als aan de decadente rijkdom, de middenklasse trapt naar onderen en likt zich naar boven, dat is geen solidaire samenleving, dat is hard en kil kapitalisme. Hebben we daar nou nog niet genoeg van gezien..?

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #4 Caprio

    @DP: extreem-linkse leuteraars is mijn rhetorische variant op kutmarokkanen of amerikanen, het is een ongedefinieerd en ongespecififieerd vijandsbeeld dat de angst van kleinburgerlijke middenklasse bevestigd, zoals kutmarokkann dat doet voor neo-nationale pedofiele partijen en amerikanen dat doet voor links nationalisten.

    @nove: het blijft eigenaardig dat velen het kapitalisme pertinent proberen te associeren met kil en hard, terwijl het als enig systeem in staat is gebleken om een sociaal vangnet, superieur gezondheidsstelsel, en enorme welvaart te brengen. Waarom toch die realiteitsontkenning ten faveure van wat? Wat is er dan specifiek hard en kil? Vrijheid? Vrijheid is de basis van het menselijk geluk, vanwaar die hardnekkige ontkenning? Noem eens wat specifieks ipv zo vaag rethorisch te blijven.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #5 Degtyarev Pekhotny

    Caprio ik ga je het verschil niet uitleggen tussen de verschillende soorten retorische varianten die er zijn. Maar je kan de linkse leuteraars wel leuk streng toespreken dat communisme geen goed idee is maar je hebt zelf kennelijk ook geen idee tegen wie je spreekt. Duidelijk dus.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #6 Jeroen

    Het jammere van extreem-linkse leuteraars is dat ze ook extreem lange tenen hebben.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #7 Degtyarev Pekhotny

    weet jij wel wie je bedoelt ?

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #8 Caprio

    @DP: weet jij wel wie je bedoelt als je over Amerikanen spreekt?

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #9 Degtyarev Pekhotny

    ja dan weet ik wie ik bedoel. maar jij duidelijk nog steeds niet.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #10 Jeroen

    Opvallend trouwens, een Nederlands(/Amerikaans) bericht over Georgie waar Sandra Roelofs niet in voorkomt. Sorry Caprio, Ik haal haar er toch even bij. Wel even een waarschuwing, het volgende heeft een hoog Story gehalte.

    Toen ik in Tbilisi was viel het op hoe vol lof de Georgiers over Sandra waren. Haar vrij normale manier van omgang met de bevolking heeft denk ik ook bijgedragen aan het succes van Saakashvili. Het gaf Saakashvili de uitstraling dat hij een man van het volk was en dat werkt meestal in je voordeel in dit soort “revoluties”.

    Maar de populariteit van Sandra lijkt nu, onder een gedeelte van de bevolking, tegen Saakashvili te keren. Volgens ernstige geruchten heeft de president niet alleen Sandra (voor de tweede keer) zwanger gemaakt maar ook een van zijn maîtresses. En dat vinden een hoop Georgiers niet leuk. Sandra trouwens ook niet, ze zit al weer een paar maanden in Terneusen. Twee maanden terug vloog Saakashvili naar Nederland in een poging zijn huwelijk te redden. Volgens de laatste berichten is hem dat nog niet gelukt, helaas.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #11 Caprio

    @DP: ik herken jouw vage stereotype bevooroordeelde karikaturen niet. Daarentegen, zijn de extreem-linkse leuteraars een stuk eenvoudiger te vinden.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #12 Caprio

    @Jeroen: ik vind persoonlijke roddels niet zo interessant, ik vond wel Saakashvili’s uitdrukkelijke en tot tweemaal toe genoemde uitspraak dat alle revoluties bij de Nederlandse zijn begonnen grappig. Ik begrijp nu dat dat als zoetmakertje voor Sandra Roelofs was bedoeld?

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #13 Eline

    Hè Jeroen, hoe weet je dat? Ontstijgt dat het achterklapcircuit een beetje? Ik ken onze Sandra nog uut Terneuzn …Zou wel een rotstreek zijn zeg, van die Misha, wonderkind of niet…

    • Vorige discussie