Tweespalt | Korter of langer werken?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Telegraaf, 25-10-2008 FD, 6-11-2008
‘Steeds meer afspraken over verlenging arbeidsduur’

‘Langer werken mag weer’ concludeert de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) in het jongste nummer van haar blad Werkgeven. In cao’s staan steeds meer afspraken over verlenging van de arbeidsduur, zo blijkt uit cijfers van de AWVN.

Crisisberaad werktijdverkorting werkgevers, werknemers en kabinet

Werkgevers, werknemers en kabinet houden achter de schermen crisisberaad over de dreiging van massaontslag. De terugkeer van werktijdverkorting staat daarbij hoog op de agenda als middel om werkloosheid te bestrijden, zo melden bronnen in Den Haag.

 

Reacties (8)

#1 Bismarck

Het verschil zit hem erin dat voor de verlenging van de arbeidsduur geen extra loon wordt gegeven, maar voor de werktijdverkorting wel loon wordt ingehouden.

  • Volgende discussie
#2 KJ

Je moet dit soort dingen vooral aan de markt over laten, is mijn ervaring. In de jaren ’80 hebben ze, omdat er te veel leraren waren, de ADV ingevoerd (de invulling daarvan zou de vraag naar arbeidskrachten op scholen doen toenemen, was de gedachte); inmiddels krijgen kinderen gewoon vrij op ADV dagen want er zijn niet genoeg leraren, en kun je als school geen leerkracht meer aannemen die niet ook ADV dagen wil. Noem het dan gewoon vakantie, godverdomme, of schaf het af !

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 su

Eens met Bismarck. Het afwentelen van de kosten van de kredietkrisis op de arbeider is begonnen. Zijdelinks aan gerelateerd: Why politicians dare not limit economic growth.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 dick

Deze discussie is zonde van de tijd. Wel zou in zoveel mogelijk bedrijven de gelegenheid moeten worden geboden. Hier is dat zo.

Telegraf: Steeds meer afspraken over verlenging arbeidsduur’—-logisch denk ik dan die hebben het geld nodig.
——
Dit artikel is interessanter, mag je ook verwachten wat is nu niet interessanter als die roddelkrant?

Massaontslag. Tuurlijk moet je dan solidair zijn met werktijdverkorting om werkloosheid te bestrijden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 dick

@ 3: wat zou het een arbeider kosten dan, gemiddeld? Is een arbeider iemand t/m 2x modaal?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 su

@5: Een arbeider is iemand die afhankelijk is van inkomsten uit loonarbeid. Bij massaontslag kost het een arbeider zijn inkomsten, zijn vrije tijd bij verlenging van arbeidsduur en zijn gezondheid bij een te hoge werkdruk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Chiel

Het invoeren van ADV is proberen een tijdelijk probleem (economische teruggang) op te lossen met een structureel middel (ADV). Dat leidt altijd tot problemen op de langen termijn, zoals KJ al melde over het onderwijs.
Verder leidt arbeidstijdverkorting alleen tot meer arbeidsplaatsen in het geval van arbeid die zonder problemen is over te dragen van de een op de andere persoon. Dat is voornamelijk eenvoudig productiewerk. Voor andere arbeid is het een niet effectieve maatregel. De kwaliteit van het onderwjs gaat bijvoorbeeld naar beneden als een halve dag in de week een andere leraar les moet geven, en de organisatiekosten nemen toe, omdat zij af en toe toch moeten overleggen.

  • Vorige discussie