Sharia-nonsens

Foto: copyright ok. Gecheckt 10-03-2022

Les Clochards wordt boos van een lieve-Mona-advies in de Metro. Wat een stemmingmakerij…

Beste Anneke,

Als iemand bij jou in de straat roddels verspreidt over je doen en laten, kun je hem aanklagen wegens smaad. Als een journalist in de krant iets over je publiceert wat niet klopt, kun je een rectificatie eisen. Maar als Annelies van der Veer in de Metro stukjes schrijft over de islam waarin precies alleen die informatie voorkomt waarmee je een kwalijke indruk kunt wekken en waaruit alle informatie wordt weggehouden waaruit zou kunnen blijken dat je de zaken verkeerd voorstelt, of zelfs gewoon ongelijk hebt, dan doe je daar niks tegen.

Omdat de Mona van Dienst dus momenteel alleen geïnteresseerd is in het verspreiden van stemmingmakerij, en het jammer zou zijn als je het slachtoffer zou worden van domme, onvolledige en bevooroordeelde informatievoorziening, stuur ik je dit alternatieve antwoord op je vraag.

Wat heerlijk voor je dat je zo verliefd bent en leuk dat je gaat trouwen met je Mo. Gefeliciteerd! Maar je vriendin heeft wel degelijk een punt, er zitten risico’s aan het religieus, in jouw geval, islamitisch trouwen. Dus heel goed dat je die vraag stelt.

Allereerst moet je een verschil maken tussen een islamitisch huwelijk en een huwelijk dat wordt erkend door het land waarvan je vriend de nationaliteit heeft. Een islamitisch huwelijk sluit je bij een islamitische geestelijke. Dat heeft verder geen enkele wettelijke consequentie. Het is alleen zinnig als je het doet uit geloofsovertuiging.

Iets anders is erkenning door het land waar je vriend de nationaliteit van heeft. Er zijn islamitische landen die alleen een islamitisch huwelijk erkennen. Als je daar wilt gaan wonen of op vakantie wilt gaan met je man, kan het handig zijn om ook islamitisch getrouwd te zijn, bijvoorbeeld omdat je anders niet met je man op één hotelkamer mag, of erger.

Islamitisch trouwen is zo gebeurd maar scheiden is een ander verhaal! Ook daarvoor moet je bij een islamitische geestelijke zijn, en ook zo’n scheiding moet worden erkend door -bijvoorbeeld- de ambassade van het land waar je man de nationaliteit van heeft, willen er juridische consequenties aan vast zitten.

Aan een islamitische scheiding op zich heb je in Nederland niks. Dat komt doordat het islamitisch recht, de sharia, niet geldig is in Nederland, net zoals bijvoorbeeld een kerkelijke nietigverklaring van een huwelijk voor het Nederlands recht niet geldig is als echtscheiding. Maar de erkenning van je echtscheiding door het land waar je man de nationaliteit van heeft, kan wel heel belangrijk zijn.

Over de consequenties moet je dus goed nadenken. Allereerst over welke sharia-variant je het hebt, want er bestaan grote verschillen tussen de vier soennitische rechtsscholen. En die verschillen ook weer van het sji’ietische recht. In sommige rechtsscholen zijn de rechten voor de vrouw als het gaat over het zelfstandig aanvragen van een echtscheiding heel beperkt. Zo beperkt dat echtscheiden praktisch het alleenrecht van de man is! Je kunt wat dat betreft het beste trouwen volgens het Malikitische recht, dat wat dit betreft veel vrouwvriendelijker is.

Let er wel op dat veel zogenaamde ‘islamitische landen’ zich niet altijd aan de letter van de sharia houden, soms zelfs niet aan de geest. In Iran bijvoorbeeld is bepaald dat de Iraanse wet vóór de islamitische gaat. Kijk dus ook goed naar het recht van het land dat jullie huwelijk moet erkennen!

Maar er is meer wat je kunt doen. Volgens de sharia is een huwelijk veel meer een zakelijk contract dan wij hier in Nederland gewend zijn. Een islamitisch huwelijk bestaat dan ook vooral uit het ondertekenen van een huwelijkscontract. Over de inhoud van dat contract wordt van te voren onderhandeld en ik raad je aan in jouw huwelijkscontract een aantal zaken op te nemen die volgens de sharia opgenomen mogen worden.

Zo kun je een bepaling in je huwelijkscontract opnemen dat je man geen andere vrouwen mag huwen zolang hij met jou getrouwd is. Zo voorkom je polygamie, wat in principe is toegestaan. In sommige islamitische landen -zoals Marokko- is polygamie sowieso niet toegestaan. Je kunt ook in het contract laten opnemen dat je het recht hebt zelfstandig, en zonder opgaaf van redenen, een echtscheiding aan te vragen. Zo voorkom je dat alleen je man dat recht heeft.

Een standaard onderdeel van een islamitisch huwelijkscontract is de bruidsprijs: het bedrag dat je man je moet betalen als hij je ooit verstoot. Zorg ervoor dat dat bedrag niet te laag is, want soms is het de enige vorm van alimentatie die je na een echtscheiding krijgt! In sommige islamitische landen is het niet ongebruikelijk om bruidsschatten af te spreken van enkele tienduizenden dollars, plus een kilo goud, plus een eigen huis plus een reis naar Mekka, om maar een voorbeeld te noemen.

Er zijn moslims die als onderdeel van de bruidsprijs iets onmogelijks opnemen. Daar zit de volgende gedachte achter: wanneer de man zijn vrouw verstoot, mag de vrouw haar bruidsprijs opeisen. De man kan die dan niet betalen, zodat de vrouw iets anders kan eisen in plaats daarvan, bijvoorbeeld de voogdij over de kinderen, want standaard gaat die naar de man als er niets geregeld is.

Er zijn zelfs moslims die in hun huwelijkscontract laten opnemen dat bij een eventuele scheiding het recht van het land waarin ze wonen van toepassing is. Als jullie in Nederland gaan wonen, zou dat beter zijn, in verband met alimentatie en dergelijke. Dat is in het Nederlands recht voordeliger geregeld.

In het Nederlands recht is heel veel al standaard geregeld, en daar hoef je dus niet echt op te letten als je trouwt. In de sharia kun -en moet!- je heel veel zelf bepalen en is het dus zaak om je hoofd erbij te houden. Zorg ervoor dat alles in je huwelijkscontract dus goed geregeld is, als je dat niet doet, zijn de standaard-bepalingen uit de sharia van toepassing en daar kun je -als het fout loopt- behoorlijk het slachtoffer van worden. Voorkom dus dat je straks te horen krijgt dat je je ‘maar moet neerleggen bij je situatie’!

Bedenk dat er ook voordelen zitten aan een islamitisch huwelijk. Zo is je man altijd verplicht om jou te onderhouden, maar niet andersom. Zelfs al zou jij in de toekomst veel rijker worden dan je man, dan nog is hij verplicht je te onderhouden. Doet of kan hij dat niet, dan is dat in sommige rechtsscholen voldoende reden voor de vrouw om zelfstandig een echtscheiding aan te vragen. Daarom erft een man ongeveer twee keer zoveel als een vrouw volgens de sharia.

Mijn advies: islamitisch trouwen, denk niet alleen na over de vraag of je het wilt, maar als je het wilt vooral over hoe! En let bovendien op het recht van het land waar je vriend de nationaliteit van heeft: dat strookt lang niet altijd met de sharia.

Foto flickr cc David Campbell

Reacties (9)

#1 J.Morika

onzin

  • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

Kijk, dat is een advies waar je wat aan hebt.

Ik krijg de indruk dat de oorspronkelijke vragenstelster “Anneke” helemaal niet bestaat. Uit de duim gezogen door Annelies.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hans Weijtingh

Toch fijn dat er nog mensen zijn die echt uitzoeken wat de Sharia eigenlijk inhoudt. Velen schijten al in de broek bij het woord alleen al.
Bedankt voor deze uitleg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 TisMeWat

In Nederland worden er geen extra rechten ontleed aan een “sharia-gesanctioneerd huwelijk”, in sommige Islamitische landen wel.

Trouw dus in Nederland onder de Nederlandse wet en niet ergens anders als je niet later slachtoffer van de ongelijke behandeling van de Sharia voor vrouwen wilt worden, want die is nog steeds overduidelijk aanwezig, ook al probeert de auteur dit met alle macht glad te strijken (“Daarom erft een man ongeveer twee keer zoveel als een vrouw volgens de sharia.”)

Verder een heldere uitleg hoor, daar niet van.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bookie

Dit lezende zou al met al het advies zijn: niet doen Anneke, tenzij je opeens in Allah gaat geloven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Ernest

Leuk stukje! Nu snap ik waarom zoveel Nederlanders hysterisch bang zijn voor de sharia: ze zijn niet meer gewend voor zichzelf te denken en hun eigen zaken te regelen: de “overheid” doet het toch voor ze? “In de sharia kun -en moet!- je heel veel zelf bepalen en is het dus zaak om je hoofd erbij te houden. Zorg ervoor dat alles in je huwelijkscontract dus goed geregeld is, als je dat niet doet, zijn de standaard-bepalingen uit de sharia van toepassing en daar kun je -als het fout loopt- behoorlijk het slachtoffer van worden.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 lapis - Reactie op #6

Nu snap ik waarom zoveel Nederlanders hysterisch bang zijn voor de sharia: ze zijn niet meer gewend voor zichzelf te denken en hun eigen zaken te regelen: de “overheid” doet het toch voor ze?

Inderdaad, de sharia is lekker ultraliberaal. Eigen verantwoordelijkheid eerst. Inkomensherverdeling wordt ook puur aan het individu overgelaten; dat voorstel van Blok om 70% op ontwikkelingssamenwerking te bezuinigen zou door islamitische rechtsgeleerden hoogstens als niet vergaand genoeg kunnen worden weggezet.

Grappig genoeg moest ik ook aan beleggingsadvies denken toen ik dit doorlas. Zo van “Lieve Annelies, moet ik mijn spaargeld in opties beleggen”? En dan na een heel stukje waarin ergens terloops in een bijzin wordt gemeld dat je daar enorm veel geld mee kan verliezen zeggen “Mijn advies: in opties stoppen, maar zorg wel dat je op elk moment de spreads en de delta’s van al de producten je portefeuille weet en de financiële gevolgen daarvan kunt inschatten”.

Mijn advies aan Anneke: als je zo weinig van de sharia weet dat je je kennis godnondeju bij een lieve-Mona-rubriek in de Metro probeert op te doen, begin er dan niet aan. Vooral niet als de natie van manlief er bij betrokken wordt, of dat de kiddo’s daarnaar ontvoerd worden. Want dan heb je misschien een waterdicht contract opgesteld, maar dan koopt de echtgenoot ineens een imam of een ambtenaar om en kom je erachter dat je de taal niet genoeg spreekt om je rechtspositie te verdedigen. Wat dit stukje duidelijk zou moeten maken is dat dit een risicovolle onderneming is waaraan je niet moet beginnen als je de risico’s niet kan overzien – en het ziet ernaar uit dat je dit niet kunt, Anneke. Dus hou het lekker bij de Nederlandse wet, daar is de kans het kleinst dat je voor nare verrassingen komt te staan.

#7 Bernard Weiss

Als ik het goed lees had Mona dus gewoon gelijk. Trouwen volgens een achterlijk, middeleeuws rechtssysteem is niet verstandig. Hoe fijntjes sommige varianten het ook geregeld hebben dat je allerlei zaken eerst zelf moet regelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie