[qvdd]
“Goed voor de partij en goed voor het land, ik denk dat heel veel VVD?ers opgelucht zullen zijn na vanavond.”
VVD-coryfee Hans Wiegel spreekt zijn opluchting uit over het falen van PaarsPlus. Hij ziet meer in de coalitie VVD-CDA-PVV.
Reacties (13)
Kan me voorstellen dat veel VVD-kiezers geen enkele mogelijke regering echt zien zitten, of ’t nou met links of met de PVV is.
Wat goed is voor de VVD vindt Wiegel altijd ook goed voor het land. Balkenende I revisited als een zegen voor het land zien, je moet er maar op komen.
Ik ben ook opgelucht. Op dit moment iig. Een nieuw paars kabinet zou het CDA weer groter maken.
@3: met die redenatie kan je nooit over links regeren. Immers, dan is de kans groot dat het CDA weer groter wordt…
Teveel politici en commentatoren letten niet op de bal (de mogelijkheid voor jou wenselijk beleid in gang te zetten), maar alleen op de man (of concurrerende partijen meer of minder kans hebben te groeien bij een bepaalde coalitie). Bij voetbal werkt het ook niet.
Paars I is ook niet zomaar tot stand gekomen. Kok als minister van Financiën schijnt toen een kader te hebben opgesteld, waardoor de drie dichter bij elkaar konden komen. Het zou van de zotte zijn als het CDA wederom in de regering komt.
@4: dat zijn natuurlijke golfbewegingen hoor. Bij een links kabinet wordt rechts sterker, en v.v. Als een links kabinet geformeerd kan worden, zal het CDA sterker worden. Geen twijfel over mogelijk. Maar het wordt dan wel moeilijker voor het oerconservatieve CDA om zich als middenpartij te positioneren, omdat ze door veel meer mensen als conservatief rechtse partij herkend zullen worden (en dan kunnen ze met de PVV om die kiezers gaan vechten).
@6: dat snap ik. Maar mijn punt is dat dit niet je beslissing om wel of niet te gaan regeren moet bepalen. het gaat om de inhoud, en natuurlijk neem je daar politiek strategische overwegingen in mee, maar ze zijn niet leidend. Het electoraat is namelijk zo onvoorspelbaar dat je ook in blessuretijd nog een goede verkiezingsuitslag kan veilig stellen, ongeacht de voorafgaande jaren. Het lijkt wel voetbal.
CDA oerconservatief? Ik denk dat ze een hervormingspartij zijn, alleen met de foute hervormingen. Met de neo-liberale bril op hebben ze de zorg hervormd (afgebouwd), Donner is een sterk voorvechter van ontslagrechtversoepeling, enz. Sterk leunend op de VVD, en zichtbaar moeilijker uitvoerbaar met de PvdA die hun veren schijnbaar weer hebben teruggevonden.
Het lijkt me dat het VVD het liefst met het CDA regeert, en met gedoogsteun van de PVV kan dat (Deens model).
Geert is ook blij, al vraag ik me wel af, waarom hij Nederland feliciteert. Of paars+ een drama zou zijn, zullen we nu immers nooit weten. Paars in de jaren 90 bracht ons voorspoed, al dan niet veroorzaakt door internationale ontwikkelingen, en was dus in dat opzicht geen drama. En het door hem voorgestelde kabinet moet zich eerst nog maar eens bewijzen. Er waren ook genoeg mensen, die nu achter hem aan lopen en die heel blij waren toen de LPF mee ging regeren.
@7: politiek strategische beslissingen zijn voor de lange termijn de belangrijkste beslissingen. Zo onvoorspelbaar is het electoraat ook weer niet. Er is slechts een onvoorspelbaar zwalkend deel, dat geen echte mening heeft en de ene keer SP stemt, maar de volgende keer met evenveel gemak PVV. Wie op korte termijn denkt, probeert dat publiek te bedienen.
Link voor Wilders blijheid.
Wiegel. Tuurlijk haalt-ie opgelucht adem. Hij zag al aankomen dat-ie weer terug de politiek in moest om een nacht van Wiegel te houden.
En wat vinden Van Agt, Job de Ruiter, Arie Pais en Neelie Kroes ervan? Om nog een paar relikwieën te noemen uit de tijd dat Wiegel zelf in een kabinet zat.
Verder zou ik ook graag een commnentaar zien van de paus en van Johan Cruijff.
@4: mooie vergelijking!
@9:”Paars in de jaren 90 bracht ons voorspoed, al dan niet veroorzaakt door internationale ontwikkelingen, en was dus in dat opzicht geen drama.”
Paars I heeft veel dingen voor elkaar gekregen die door de invloed van het CDA veel te lang waren blijven liggen, maar daarna was ’t wel gedaan met ’t aanpakken en gingen ze zelf vooruitschuiven. Die voorspoed zou ik toch voornamelijk aan de internationale ontwikkelingen toeschrijven, hoewel Nederland daar relatief gunstig gebruik van maakte, dat zou je aan Paars kunnen toeschrijven.
Ik vrees dat geen enkel nu vormbaar kabinet over de volle breedte in staat is serieus aan de slag te gaan. Het is in Nederland toch vaak zo dat waar de koalitie het onderling oneens is, de bestaande situatie gehandhaaft wordt.
Ik zou wel eens een doorwrochte beschouwing willen lezen over de merites van Paars, want er wordt veel geroepen, vooral negatief, waarvan ik vermoed dat het geen hout snijdt.
Neem eens deze quote van Bolkie:
“Ik vind het belachelijk. Waar spreekt men over in Duitsland, Frankrijk, Italië? Ik kan het goed bekijken. Twee thema’s: schatkisttekort en werkloosheid. Die problemen bestaan niet meer in Nederland. Dankzij het goede sociaal economische beleid van de twee kabinetten. Natuurlijk blijven er problemen, maar die grote problemen zijn opgelost. Dus om te spreken over puinhopen is belachelijk!?”
http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/2899536/afleveringen/8187908/items/8188002/