Nee dit ga je niet meemaken, want de wetenschap houdt er niet van om ongelijk te erkennen. Bij zure regen is er ook nooit een mea culpa gekomen. De aandacht neemt langzaam af, meestal als de financiering afneemt. Dan wordt het tijd voor een nieuwe hype.
Marcel Crok vindt dat de wetenschap snel een mea culpa’tje moet doen omdat ze er falikant naast zaten met hun voorspellingen over dode bossen door de zure regen. Tijd voor een kleine reality check voor Marcel:
- Verzuring is nog steeds een probleem (pdf). Ook buiten Nederland.
- Zure regen is niet het enige probleem waar bossen last van hebben. Ook intensieve veehouderij levert een flinke bijdrage.
- De genomen maatregelen hebben het gewenste effect, maar we zijn er nog niet.
Dus hoezo moet er een mea culpa vanuit de wetenschap komen? Volgens Marcel om de hype die werd gecreëerd. Het alarm dat de wetenschap sloeg over de verzuring was terecht. Als er niet was ingegrepen, dan was de uitstoot van de schadelijke stoffen gewoon vrolijk doorgegaan en zo goed als zeker flink toegenomen t.o.v. het niveau van begin jaren 80. Met alle schadelijk gevolgen van dien. Zelfs mét maatregelen is verzuring nog steeds een probleem, laat staan zonder.
Het wordt inderdaad tijd voor een mea culpa, maar dan van Marcel Crok richting de wetenschap.
Reacties (4)
Misschien een korte intro ‘who the bleeding fuck is Marcel Crok?’ voor de niet-incrowd? Is dat iemand wiens mening relevant is, of gewoon een dertien-in-een-dozijn twitteraar?
@1: als ik mij niet vergis is dat een boekjesschrijvende klimaatveranderingsontkenner, die het met een pseudo-wetenschappelijk sausje overgiet waardoor hij in de ontkennersscene als best een grote meneer wordt gezien.
Ik heb zulk soort argumentatie wel vaker langs zien komen, en ze zijn van een zeldzame domheid. 90% van de SO2 is teruggedrongen met verplichte rookgaszuivering voor de industrie; voor het wegverkeer gelden soortgelijke percentages voor NOx dankzij de verplichte invoering van de driewegkatalysator, en voor de landbouw is er de mestwetgeving gekomen die behoorlijk effectief de NH3-uitstoot heeft teruggedrongen, al zijn de verbeterpercentages hier iets minder. Daarmee heb je precies alle drie de veroorzakende verzuringsstoffen te pakken.
Vervolgens beweren dat het een hoax was is van een zo enorme domheid….
Lege bossen verzuren, dat lijkt me niet onmogelijk. Volle bossen doen dat niet.
Ik heb het over grote en kleine fauna.
De grote bomen- en struikenkap die nu gaande is belooft dan ook weinig goeds.
Hoi, Sinister Links!