We zouden kunnen kijken: waar heb je een advocaat voor nodig, en welke delen van het probleem zouden door anderen kunnen worden opgelost?
Sander Dekker, minister voor rechtbescherming, vindt dat sociaal advocaten minder kunnen doen. Dan worden de problemen, te lage vergoeding en te hoge werkdruk, namelijk als bij toverslag opgelost.
Dat is natuurlijk een fantastisch staaltje wensdenken. Of mooipraterij voor de buhne. Hij praat schijnbaar achteloos over het feit heen dat 60% van de zaken tegen de overheid zijn. Daarom een tip voor Sander Dekker: kijk eens naar de effecten van het beleid dat zijn partij voorstaat. Dat is namelijk de grote veroorzaker dat mensen in de knel komen.
En als bonus: kijk eens naar het ambtenarenapparaat. Leer ambtenaren normaal en mensenlijk naar een casus kijken. Stuur op het verminderen van fouten en geef gemaakte fouten toe in plaats van stug te volharden in het eigen (on)gelijk. Dat voorkomt een hoop ellende en dus rechtszaken. Daarmee is de burger beter geholpen en krijgt de sociale advocatuur weer lucht.
Reacties (1)
Terechte kritiek op toondoofheid van Dekker (ik ben zelf groot voorstander van laagdrempelige toegang tot de rechter), maar bovenstaande sluit natuurlijk niet uit dat mediation bijvoorbeeld wel degelijk een alternatief kan zijn voor zaken die niet een conflict met de overheid betreffen.
Het tegenovergestelde is namelijk even waar en even onwenselijk, waarom niet gewoon méér problemen bij de advocatuur neerleggen? Waarom niet een litigatiecultuur a la Amerika? Dat is evenwel ieders goed recht. Moeten we nu bij een burenruzie van 2 kanten sociaal advocaten erbij betrekken om de VVD hak te zetten? ;-)
De laatste alinea is overtreft trouwens zelfs Dekker in wensdenken, daar schieten we ook niks mee op. Misschien dat de overheid ook alle IT projecten kan laten slagen, dan hebben we ook geld over voor hogere vergoedingen.