“Doelpunten zijn als ketchup. Als ze een keer komen, komen ze allemaal ineens.”
(Christiano Ronaldo in Voetbal International)
Een tikkeltje filosofische kant openbaarde zich bij de voetbalster, die vertelde dat hij zich bij zijn ontboezeming baseerde op een uitspraak van vroegere ploeggenoot Ruud van Nistelrooy. Of is Christiano Ronaldo gewoon blasé? Zelf moest ik hierbij meteen denken aan een patroon dat ik al jaren bij de wachttijden van bussen en trams meen waar te nemen: als er eenmaal eentje langs komt, komen er snel ook andere (gesteld dat je bij een halte wacht waar meerdere lijnen langskomen). Vervolgens schoot me ook nog het evangelie van Markus te binnen: ‘Want zo wie heeft, dien zal gegeven worden; en wie niet heeft, van dien zal genomen worden.’ Alsof het universum bij allerlei verschijnselen een neiging tot clustervorming vertoont. Wat heel oneerlijk kan aanvoelen als je financieel gezien vooral bij de cluster van de niet-hebbers behoort.
Reacties (7)
Die bussen vinden het gewoon gezellie, zo met elkaar rijden. Of misschien is het toch gewoon selection bias.
Ik heb het altijd bij knoflooksaus. Erg lastig. Komt omdat de saus in een glazen fles zit, dan kun je er niet in knijpen.
Knoflook-saus moet vers gemaakt worden. Knoflook-saus in een fles is ranzig. Je moet knoflook niet opsluiten, dan wordt het bitter. En bovendien hoort knoflook niet in mayonaise, maar in yoghurt, samen met komkommer en dille.
Op grond van toeval verwacht je niet een nette verdeling, maar juist (puur toevallige) clustering. Vergeljk het met dartpijltjes willekeurig op een bord gooien, die zitten dan ook niet allemaal even ver van elkaar, maar vormen toevallige groepjes. Vervolgens is het aan ons mensen om daar patronen in te gaan zien. :)
@ KJ
Ge hebt gelijk, mijnheer. De vluchtigheid des levens echter, weerhoudt mij er eens van om de knoflooksaus zelf te maken.
Als ik wel tijd heb maak ik ‘m altijd met yoghurt, citroensap, een beetje zout&peper en bieslook. Maar ik zal binnenkort eens dille gebruiken. Bedankt voor de tip;)
@4: Als je écht willekeurig zou gooien, komen dartpijltjes vaker niet direct bij elkaar in de buurt dan wel. Zo is het ook met goals. Als er echt sprake is van toeval krijg je meer 1-0 dan 5-0 wedstrijden.
Maar het is allemaal geen toeval. Geen twee tegenstanders komen met elkaar overeen en de ene is makkelijker te bespelen dan de andere. Vandaar dat bij de ene wedstrijd makkelijker (en meer) gescoord wordt dan bij de andere.
Wat dat betreft hadden de Duitsers gisteren lekker veel ketchup.
Kees zegt het. Type eens 10 kruisjes zo willekeurig mogelijk op een lege regel en vergelijk dat met een met een door opgegooid muntje gevonden resultaat – wat er meer geclusterd uitziet dan je (op ondermeer Kees na) van een toevalsproces zou verwachten:
_____x____________xx_x___x__x______________________x______________________x___x_
(Twee kruisjes zijn over elkaar heen terecht gekomen). Zie ook de verjaardagenparadox. Kudos voor Christiano die het wat smeuiger dan ik heeft verwoord.