Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De hel stel ik mij als volgt voor: een drukke supermarkt op zaterdagmiddag. Veel muzak, veel mensen, veel te warm, iedereen botst tegen me op, ik kan niet vinden wat ik moet hebben, moet steeds door veel te nauwe gangen manouvreren, hoe druk het ook is ze gaan pontificaal de vakken staan vullen zodat ik er niet door kan, regelmatig rijdt er iemand van achteren tegen mijn enkels met het boodschappenkarretje, voor de kassa’s staan gigantische rijen en ik besef: hier kom ik nooit meer uit.

De tijd dat ik in de supermarkt ben, kan mij niet kort genoeg zijn. Ik heb levensmiddelen nodig voor weinig. In een ‘leuke aankleding’ van de supermarkt, allerlei ‘gezellige’ dingen die van het boodschappen doen een ‘beleving’ maken heb ik geen enkele behoefte. De prijzenoorlog verwelkom ik dan ook: gaan ze eindelijk eens écht op de kleintjes letten. Weg met alle overbodige franje.

Maar er is iets raars aan de hand: via de media worden we overspoeld met negatieve verhalen over de prijzenoorlog. Het schijnt juist helemaal niet goed te zijn, maar iets vreselijks. Ik hoor dat op de radio, lees het in de krant, zie het op teevee. Steeds meer begin ik de indruk te krijgen dat er een uitgekiende campagne aan ten grondslag ligt. Er zijn machten aan het werk die meer belang hebben bij hoge prijzen. Ik kan er niet echt de vinger achter krijgen.

Het Grote Schrikbeeld is Duitsland, want daar hebben Lidl en Aldi een veel groter marktaandeel. Ik zou niet weten wat daar zo erg aan is. Op teevee zag ik dat een speciaalzaak alleen het hoofd boven water wist te houden door de klanten veel persoonlijke service te geven. Lijkt me uitstekend.

Dat er een probleem is voor de biologische boeren begrijp ik. Maar dat is toch echt maar een klein deel van het assortiment. Reformzaken zijn er altijd geweest, en die zullen heus wel blijven bestaan. Toch is die groep (helaas) te klein om invloed uit te oefenen. Waar komt die anti-prijzenoorlogcampagne dán vandaan? Zijn het alleen de immer klagende gewone boeren? Of stiekem de Albert Heijntjes en de Unilevertjes zelf? Ik zou het graag willen weten.

0

Reacties (15)

#1 Jacobine

‘immer klagende gewone boeren’

Kom niet aan onze boeren want ik maak je af!

Als je een beetje zou nadenken, zou je begrijpen dat juist door de prijsverlagingen een boer met bijv. koeien weer heel wat kunst- en vliegwerk moet toepassen om nog te kunnen leven van de melkproductie.

En dan zeker in je volgende stukje gaan zeiken dat de boeren hun koeien teveel melken oid.

  • Volgende discussie
#2 The Horse

Ik begrijp waarom Jacobine zo sterk opkomt voor de boeren. Ze is namelijk zelf een melkkoe!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 niemsz

als achterlijk vee laten we ons door de supermarkten drijven. Over de prijzen: als je het verschil ziet tussen de prijzen in de winkel en de prijs die de boer krijgt dan weet je waar het echte geld verdient wordt: de tussenhandel. Niemsz zegt, terug naar de zelfvoorziening. Ploeg je tuin om, leg een varken in de schuur en een koe in de gang…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 caprio

Bovendien vetegenwoordigt de boer het oer instinct, primitief en mystiek, het terug naar de natuur, een sterk erotisch verlangen, dat verdrukte onderbewuste is me al eerder bij Jacobine op gevallen.

Enfin, ter zake, in de VS kan ik maar geen Aldi vinden, het zijn allemaal AH zaken waarin je naar binnen gelokt wordt met 5 steengoeie aanbiedingen en voor de rest van je boodschappen betaal je drie keer teveel. Blijkbaar is het gemiddelde van de vrije markt dat je als consument gemiddeld teveel betaald, tenzij je de hele week diezelfde aanbieding naar binnen weet te werken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Carlos

Ik ben een decadente klant die wel degelijk gevleid is door een ‘luxueuze winkelbeleving’ ook al heb ik een hekel aan winkelen en loop ik mijn medeconsumenten resoluut omver. Artikelen tentoongesteld in kartonnen dozen en ranzige B-merken: ik haat het! Dat schraperige koopjespubliek dat afkomt op die aanbiedingen: ik haat ze!

Het is eeuwig zonde dat biologische produkten worden weggedrukt door deze prijzenoorlog, maar ik blijf ze halstarrig kopen.

En hier moet ik het toch wel even opnemen voor de boeren want veel goedkoper kunnen we het echt niet maken. Dat gaat namelijk ook weer ten koste van het dierenwelzijn. Ik mijn relaxte winkelbeleving en die varkens hun relaxte stalbeleving.

Gisteren gaven ze trouwens gratis biologische achterham weg bij mijn AH! Mijn winkelbeleving was door dat schaperige koopjespubliek niet je-dat maar het dode varken en ik hebben een geweldige chibatta beleving gehad.

btw, niemsz als autark en Bosboom als vegetarier hebben bijvoorbaat gelijk in deze discussie en Jacobine ook een beetje (bij deze).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

godsamme, je krijgt wel koppijn van die biologische wijn!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 J.N. Bosboom

De agrarische sector is in de westerse wereld in moreel en economisch opzicht de meest verziekte sector, die aan elkaar hangt van subsidies, protectionisme, hormonen, dierenmishandeling en verzieking van het milieu. Maar dat is het onderwerp niet.

Amerikaanse supermarkten zijn waarschijnlijk van die megahallen waar je met de auto naartoe moet? Het zal hier in Nederland ook wel die kant opgaan. Men wil het tegenhouden, maar er zijn allerlei krachten die de supermarkt die kant opstuwen: mensen willen alleen nog met de auto boodschappen doen, omwonenden klagen over parkeeroverlast en de herrie van de bevoorrading, ’s ochtends vroeg, etc.

Wat ik me opeens afvraag: heb je in Amerika ook gewoon bakkers, zoals hier? Eten Amerikanen vers brood en boterhammen, of is het alles voorverpakte en belegde broodjes en ingevroren toestanden wat de klok slaat? Of eten ze helemaal geen brood (behalve wat om een hamburger zit) en is het uitsluitend van die cornflakes en zo? Nu ik erbij nadenk, ik geloof niet dat ik ooit een Amerikaan op teevee een boterham heb zien smeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Carlos
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 peter

@J.N.B.
Je hebt vast wel eens een Amerikaan een peanutbutter and jelly sandwich zien maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Verbal Jam

Omdat u altijd zo vriendelijk alert blijft op mijn fouten, ben ik blij dat ik u nu ook eens van dienst kan zijn: het is ‘manoeuvreren’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Grobbo

Zou Caprio al wakker zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Carlos

Bijna, zo net na tweeen meldt ie zich altijd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 caprio

@Bosboom: je hebt hier inderdaad verse bakkers, maar die zijn dan wel weer te vinden in de megasupermarkt waar je met je SUV dan lekker naar toe kunt krossen, of wat ook wel gebruikelijk is tegenwoordig, met de HumVee. Het assortiment is dan wel weer uitgebreider dan de Nederlandse verse bakker, en een chocolade broodje heeft geen mager streepje chocolade maar is een en al chocopasta van binnen, met een dak aan choco erbovenop (mijn favoriet), de Weense koffierol is ook smullen, ondanks de overdaad aan suiker, kaneel en glazuur die er overheen gegoten is. Dan loopt het assortiment van gebak, enfin, de hele hupsekee, allemaal vers, de Franse broodjes zijn warm, het plastic zakje beslaat volkomen. Zelfde laken bij de ‘cold cuts’, maar de kwaliteit is niet die van de buurtslager, veel vet en goedkoop opgespoten waarschijnlijk vlees. De Hollandse kaas is hier prijsgewijs ongeveer te vergelijken met de goudprijs, ik snap niet waarom die Hollandse boeren hun kazen als ‘luxe’ goederen hier verkopen en zo de massa markt aan zich voorbij laten schieten, zou de productie dat simpelweg niet aan kunnnen? De Zwitserse kaas en Munster kaas blijkbaar wel, dat neem ik dan maar als compromis, de Amerikaanse kaas is niet van een velletje papier te onderscheiden. Dan hupsekee lekker op de fiets, met rugzakken en al, plastic tasje in de hand, en door de HumVee’s naar huis krossen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 J.N. Bosboom

Lijkt me toch wel een geinig land om eens te bezoeken, dat Amerika. De dollar schijnt laag te staan, dus voor ons goedkoop. Als ik er een studiereis van maak kan ik misschien een deel van de kosten declareren bij Grobbo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 caprio

Ken je dan kaas en chocolade mee smokkelen svp?

  • Vorige discussie