Persen is voor het plebs

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In lijn van het Libelle loggen* kan ik u melden vandaag te hebben geleerd (van mijn vriendin, dat wel) dat mensen van adel schijnbaar behoren te bevallen met een keizersnede. Ik hoopte vervolgens op internet de etiquette voor zwangere prinsessen te vinden, waarin dan te lezen zou zijn dat een dame van stand ook tijdens de bevalling geen arbeid hoeft te verrichten (‘Parsen is veur Paupers, de Oranje Editie’ ofzo). Ik vond echter slechts indirecte aanwijzingen. Zo las ik over de Belgische prinses Elisabeth: “Zoals het een prinses past [werd zij geboren] met de keizersnede.” In 1853 beviel koningin Victoria op eenzelfde wijze en ook Willem-Alexander werd linea recta vanuit de buik het leven in getild. Het ziet er dus naar uit dat Willem-Alexander niet hoeft mee te puffen.

*Sargasso kan qua Libelle loggen nog heel wat te leren, ziende alle momenteel op kranten.com vermelde koppen van de Telegraaf (pluriformiteit is zo achterhaald): 1Balkenende: Prachtig bericht 2Maxima is zwanger 3Prins en prinses brengen nieuws stralend 4Kroonprins verheugt zich op zwangerschap 5Koninklijk huis maakt bescheiden melding 6Ja. Ik ben zwanger !!! 7Tweede kamer blij met zwangerschap Maxima 8‘Is het echt waar?’ (en de courant is vol…)

+Lees hier de uitgelekte e-mail van Maxima: “Alex y yo les queriamos contar que estamos esperando una criatura para principios de Enero (..) Future Father is amazingly proud -but trying to realize what is REALLY happening.” [isn’t he always-red.]

0

Reacties (9)

#1 Carlos

Interessante achtergrond informatie, u denkt duidelijk vooruit. Waar de landelijke dagbladen nog in de jubelstemming zijn, de monarchie maakt de meest infantiele gevoelens in mensen los, heeft u het al over de bevalling.

Een keizersnede al in 19853 ?! Wow!

Ik denk gezien de zuid-amerikaanse achtergrond van Maxima dat het inderdaad een keizersnede wordt. In Brazilie is het een statussymbool als je kan bevallen met een keizersnede, bovendien zijn de doktoren daar erg tuk op de extra ping-ping die een keizersnede in het laatje brengt. Ping-ping zat bij de Oranjes, no problemo dus.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Queridos Amigos/Amigas, Primos/Primas, Tios/Tias, etc,

Ooohh, die email ?!
Als emails zo beginnen trash ik ze altijd ogenblikkelijk!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mark

Al in 1853, met gebruik chloroform. Al ver daarvoor werd de ingreep toegepast (met alle risico’s vandien): “Al ver voor het begin van onze jaartelling werd de keizersnede toegepast als een zwangere vrouw kwam te overlijden terwijl het kind nog levensvatbaar was. Joodse en Romeinse wetten schreven deze ingreep zelfs voor. Men veronderstelt dat Julius Caesar op die manier geboren is: hij zou zijn naam hieraan te danken hebben (a caeso = vanuit een insnede).” http://www.intermediair.nl/Weekblad/kvragen/keizerlijk.htm

Goed weetje van dat statussymbool. Hoe anders is het in het doemaargewoonederlandje: “Vrouwen die bevallen via de keizersnede kampen vaak met schuldgevoelens.(..) Er wordt gezegd ‘jouw bevalling was mooi makkelijk’, terwijl vrouwen met de keizersnede toch een middelzware buikoperatie ondergaan””
http://www.geenrozewolk.nl/nieuws/nieuws15.html
[tja, je doet wat kennis op bij het potsdocumenteren…]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Goh leuke weetjes allemaal! Best geinig dat Libelle loggen!

Dat je pijn moet lijden dat is inmiddels gesneden koek voor mij (notice: het geestige taalgebruik: gesneden koek – keizersnede moederkoek). Alles voor mijn neus zien gebeuren en uiteindelijk is het allemaal de schuld van de christenen, uiteraard:

Met de opkomst van het Christendom wordt de pijn een middel om de genade van God te verkrijgen. De pijn bij de bevalling wordt dan beschouwd als een noodzaak, die nu eenmaal bij de bevalling hoort.. .. Vanaf de middeleeuwen worden de barensweeën aanzien als een rechtvaardige Goddelijke straf. Deze zienswijze zal gaandeweg het hele westerse denken bepalen en elke poging om de pijnen bij de bevalling te verlichten wordt aanzien als een zware zonde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jan des Bouvrie

In de middeleeuwen hadden ze natuurlijk ook niet veel om de pijnen te verlichten, behalve misschien een klap met een hamer op je kop zodat je bewusteloos raakt. Maar ja, dan kan je niet meer persen. Dus dan biedt het troost om te denken dat de pijn een functie heeft, namelijk je de genade Gods te verschaffen. Vind ik niet zo raar.

Ik bedoel we hebben het wel over een tijd waarin benen werden geamputeerd met als enige verdoving een fles jenever, waardoor het bloed zo dun werd dat het helemaal bloedde als een rund.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 dr Banner

Willem Lex
Vruchtwatermanagement

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos

Vruchtwatermanagement
:-))

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Carlos
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Mo

MACBETH: Thou losest labour:
As easy mayst thou the intrenchant air
With thy keen sword impress, as make me bleed:
Let fall thy blade on vulnerable crests;
I bear a charmed life, which must not yield
To one of woman born.

MACDUFF: Despair thy charm;
And let the angel whom thou still hast serv’d
Tell thee, Macduff was from his mother’s womb
Untimely ripp’d.

Macbeth
Act V, Scene viii

  • Vorige discussie