Kweek. En dan met name kweek van Pangasius en dergelijke; liever geen kweekzalm.
Verder heb je zoetwatervis. Het is te zot voor woorden dat we een inheemse (maar invasieve) soort als de snoekbaars exporteren maar simpelweg niet eten. In het oosten van Europa eet men veel meer karper, snoekbaars en snoek. Zowel karper als snoek hebben veel garten maar de snoekbaars niet.
En wellicht dat een “hernaturalisering” van de Duitse Rijnarmen de zalm- en andere visstand zo ver omhoog krijgt zodat we weer op wilde rijnzalm zouden kunnen vissen. Meer riviervissen die eetbaar zijn zijn houting en elft. De stand van houting in ’t Rijnstelsel herstelt zich spectaculair.
#3
MS
garten=graten
#4
Palestrina
Hmm, de alternatieven zijn allemaal goed, maar halen het niet in quantitatief opzicht. Bovendien duurt het te lang om alle alternatieve capaciteit online te brengen.
Hoog tijd dus voor de ASPF! De proven visreserves moeten maar eens netjes bijgehouden worden om te kunnen weten wanneer de piek komt.
Ondertussen ga ik even wat Tonijnfutures kopen.
#5
MS
En als we ooit een economische exploiteerbare stand van kwabalen zouden kunnen creeeren hebben we een zoetwaterkabeljauw. De vuis smaakt uitstekend.
De reden om zoetwatervissen en anadrome vissen aan te bevelen is dat het zoete water in Europa een veel kleinschaliger ecosysteem is dan zeeen en (helemaal) oceanen. Een ineenstorting van de visstand is over het algemeen veel lokaler. Zo is de zalm verdwenen uit de Rijn maar nooit uit de Loire terwijl de overbevissing van de kabeljauw aan de Oostkust van de VS en Canada voor een totale ineenstoring zorgde.
#6
Palestrina
Oceanen zijn inderdaad nog al kwetsbaar. Ik zag laast een reportage over hoe moderne visserij werkt:
Een visbedrijf koopt een vergunning om in een bepaald gebied voor een aantal jaar te mogen vissen.
Dan gaat daar een boot heen die met een soort stofzuiger alles opzuigt. Tonijn,Haaien,Dolfijnen alles. De vissen worden vervolgens in water van ongeveer 1ºC gegooid waardoor ze schrikken en allemaal netjes recht gaan staan. Rechte vis is namelijk handig, want dan past er meer in de container.
Pas daarna wordt alles ingevroren en in koelcontainers gezet. Dan komt er een schip die de volle containers meeneemt en lege containers achterlaat.
Het aantal schepen wordt uitgerekend zodat de marginale kosten aan het einde van de vergunning gelijk zijn aan de marginale baten. Oftewel, als ongeveer alle vis op is.
#7
MS
Ja, daar wordt je niet vrolijk van…
#8
MS
Overigens hoeft mijn pleidooi niet te betekenen dat zoetwatervis of kweekvis alle zeevissen vervangt. Het kan genoeg zijn om de visserijdruk omlaag te brengen.
Voor de rest: quota’s. Maar zolang het grootste gedeelte van de wereld zo corrupt als de neten is is dat vooral een illusie.
#9
Lammert
Jammer dat die grafiek maar t/m 1999 loopt. Ik kan zo 123 niet een recentere vinden (google is even niet mijn vriend), maar er zal de laatste 8 jaar wel degelijk iets veranderd zijn.
Reacties (9)
Wat zijn de alternatieve visbronnen?
@Palestrina
Kweek. En dan met name kweek van Pangasius en dergelijke; liever geen kweekzalm.
Verder heb je zoetwatervis. Het is te zot voor woorden dat we een inheemse (maar invasieve) soort als de snoekbaars exporteren maar simpelweg niet eten. In het oosten van Europa eet men veel meer karper, snoekbaars en snoek. Zowel karper als snoek hebben veel garten maar de snoekbaars niet.
En wellicht dat een “hernaturalisering” van de Duitse Rijnarmen de zalm- en andere visstand zo ver omhoog krijgt zodat we weer op wilde rijnzalm zouden kunnen vissen. Meer riviervissen die eetbaar zijn zijn houting en elft. De stand van houting in ’t Rijnstelsel herstelt zich spectaculair.
garten=graten
Hmm, de alternatieven zijn allemaal goed, maar halen het niet in quantitatief opzicht. Bovendien duurt het te lang om alle alternatieve capaciteit online te brengen.
Hoog tijd dus voor de ASPF! De proven visreserves moeten maar eens netjes bijgehouden worden om te kunnen weten wanneer de piek komt.
Ondertussen ga ik even wat Tonijnfutures kopen.
En als we ooit een economische exploiteerbare stand van kwabalen zouden kunnen creeeren hebben we een zoetwaterkabeljauw. De vuis smaakt uitstekend.
De reden om zoetwatervissen en anadrome vissen aan te bevelen is dat het zoete water in Europa een veel kleinschaliger ecosysteem is dan zeeen en (helemaal) oceanen. Een ineenstorting van de visstand is over het algemeen veel lokaler. Zo is de zalm verdwenen uit de Rijn maar nooit uit de Loire terwijl de overbevissing van de kabeljauw aan de Oostkust van de VS en Canada voor een totale ineenstoring zorgde.
Oceanen zijn inderdaad nog al kwetsbaar. Ik zag laast een reportage over hoe moderne visserij werkt:
Een visbedrijf koopt een vergunning om in een bepaald gebied voor een aantal jaar te mogen vissen.
Dan gaat daar een boot heen die met een soort stofzuiger alles opzuigt. Tonijn,Haaien,Dolfijnen alles. De vissen worden vervolgens in water van ongeveer 1ºC gegooid waardoor ze schrikken en allemaal netjes recht gaan staan. Rechte vis is namelijk handig, want dan past er meer in de container.
Pas daarna wordt alles ingevroren en in koelcontainers gezet. Dan komt er een schip die de volle containers meeneemt en lege containers achterlaat.
Het aantal schepen wordt uitgerekend zodat de marginale kosten aan het einde van de vergunning gelijk zijn aan de marginale baten. Oftewel, als ongeveer alle vis op is.
Ja, daar wordt je niet vrolijk van…
Overigens hoeft mijn pleidooi niet te betekenen dat zoetwatervis of kweekvis alle zeevissen vervangt. Het kan genoeg zijn om de visserijdruk omlaag te brengen.
Voor de rest: quota’s. Maar zolang het grootste gedeelte van de wereld zo corrupt als de neten is is dat vooral een illusie.
Jammer dat die grafiek maar t/m 1999 loopt. Ik kan zo 123 niet een recentere vinden (google is even niet mijn vriend), maar er zal de laatste 8 jaar wel degelijk iets veranderd zijn.