Opgetrokken tennissokken

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een jongeman verdedigt in heldere zinnen zijn proefschrift tegenover zeven hoogleraren in toga. Op de eerste rij van de publiek zit zijn vader, een man wiens pantalon zo ver is omhoog gekropen dat de bedekking van zijn onderbenen nu vooral voor rekening komt van zijn witte, hoog opgetrokken tennissokken. De man heeft een kapsel dat alleen nog maar als parodie bestaat. Tussen de wijd openhangende panden van zijn colbertje rust een stropdas op het witte overhemd. Midden op de stropdas bevindt zich een gele gitaar en daar omheen dansen een aantal bonte figuurtjes die ik niet kan onderscheiden vanaf mijn positie. De das is volkomen verkeerd gestrikt. Het brede uiteinde reikt tot net onder de tepels, het dunne uiteinde is zo lang dat de man het overschot in zijn pantalon heeft gestopt. Het lijkt alsof de gele gitaar van een elektriciteitskabel is voorzien.
    De jongeman glimt. Hij onderkent de gebreken van zijn proefschrift, brengt die desgevraagd zonder omhaal onder woorden, maar hij glimt desalniettemin. Vroeger was hij ski-instructeur, lees ik in de korte biografie die achter in het proefschrift is opgenomen.
    De vader glimt ook. Hij slaat het ene been over het andere, trekt de tennissokken nog eens op en legt een hand op de ineengevouwen handen van zijn vrouw, de moeder.
    Het gebeurt niet vaak meer dat ik kan waarnemen waar de universiteit vroeger in moet hebben gegrossierd: sociale mobiliteit.

Reacties (17)

#1 Inkwith Barubador

Sociale mobiliteit? Je bedoelt verhuizen?

Of bedoel je dat kinderen uit lagere klassen ook kunnen studeren? Dan is het natuurlijk wel even nodig om mensen uit lagere klassen als halve garen af te beelden. Want helemaal fris zijn die lui natuurlijk niet. Terwijl de hogere klasse perfect weet hoe zich te kleden en te gedragen.

Of had je alleen maar zin om even je vooroordelen bevestigd te zien?

  • Volgende discussie
#2 Jack Random

Wat #1 zegt. Wat wil de OP hiermee zeggen? Bij mijn promotie was het voor mijn gehele familie (niet 1 hoger dan MBO) ook voor het eerst dat ze een universiteit van binnen zagen. En ja, dat was voor beide partijen een ietwat vreemde gewaarwording. Maar het kan aan mijn mindset liggen, maar uit de OP spreekt enigszins een afkeer van het klootjesvolk en opwaartse mobiliteit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 avanaa

Rustig maar jongens, ik dacht overigens even hetzelfde, maar het gaat hier vast om een techneut… Een beroepsgroep die weinig stukjesschrijvers van dichtbij kennen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 shakkarumpa

of er spreekt juist uit dat de universitaire vormen niet meer die van een elite zijn ,maar die van een “after-image of relevance”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 kevin

Ik snap het probleem in de comments niet. Dit is toch een prachtvoorbeeld van sociale mobiliteit? Dat jullie daar minachting in zien, is geheel jullie eigen interpretatie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Vader - Reactie op #5

Helaas, Kev, jongen, ik ga toch een beetje vrezen dat jij degene bent met de plaat voor z’n kop, als dit soort parmantigheid en zelfgenoegzaamheid niet door jouw sociale antenne opgepikt wordt. Kaste-systeem, google ’t eens, leerzaam.

#6 A. de Man

@kevin: ik denk dat iedereen bedoelt “wie de @#%! denkt Michel van Eeten wel niet dat hij is om te beoordelen of opgetrokken tennissokken bij de hoge of lage sociale klasse behoren?”

Hij is overigens professor in rijlesinstructie, dus daar moet je zeker niet te veel waarde aan hechten.
En kijk die foto dan (http://tbm.tudelft.nl/index.php?id=31169&L=0) – dat is toch je reinste jaren80-imitatie van the Bold and the Beautiful?!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 kevin - Reactie op #6

“wie de @#%! denkt Michel van Eeten wel niet dat hij is om te beoordelen of opgetrokken tennissokken bij de hoge of lage sociale klasse behoren?”

Ehm, waarom is dat zo erg? De observatie dat mensen uit eender welke sociale klasse zich onhandig kunnen kleden bij een ceremonie uit een andere sociale klasse, is toch op zich neutraal? Wat is er zo denigrerend aan het opmerken dat iemand met tennissokken onder zijn netste pak klaarblijkelijk niet gewend is om een pak te dragen? Ik snap nog steeds het probleem niet, de auteur velt volgens mij geen waardeoordeel.

#6.2 A. de Man - Reactie op #6.1

Het dragen van een pak behoort volgens OP tot de hogere klasse.
Waarom?

#7 Boer

Auteur is een blaag die zich rot moet schamen, etiquette heeft hij blijkbaar niet geleerd en denkt blijkbaar nog in het kaste-syteem.
Heb een paar diploma-uitreikingen meegemaakt deze week waar het leeuwendeel van de ouders in korte broek en teenslippers rondliepen.
Kijk naar een gemiddeld gala feest van het vmbo en zie dat ze beter gekleed zijn dan de scribent tijdens zijn huwelijk.

Kakjong wat hier niets te zoeken heeft..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7.1 Jabir. - Reactie op #7

Liever een kakker dan een stakker

#8 Bernard Weiss

@Kevin: vroeger hadden we een spreekwoord, dat luidde: “zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten”.

Dat lijkt me bijzonder van toepassing op de hier aanwezige kritikasters.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8.1 A. de Man - Reactie op #8

Wij hadden vroeguh een spreekwoord dat luidde: “verklaart u nader”.

#9 Spam

Waar maken jullie je druk om zeg. Gewoon een niet zo diepgaand, maar leuk geschreven stukje met wat observaties en jullie gaan volledig los op het vermeende superioriteitsgevoel van de schrijver. Gelukkig zijn jullie zelf allemaal wel 100% ethisch verantwoord met respect voor eenieder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9.1 Jabir. - Reactie op #9

De reacties verraden in principe meer over de lezers dan over het stukje. Wat een frustratie zeg. Ik zag laatst trouwens de CEO van een grote onderneming met witte tennissokken. Maar ja, die was dan ook aan het tennissen.

#10 Rob

Er moet meer geneukt worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 JKP

Tennissokken? Tennis was toch altijd een elite-sport?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie