Nog is Polen niet verloren… (in 1979 bijna wel)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

klik voor groter beeldPolen zou bij een nucleair treffen tussen de NAVO en het Warschau Pact door de Soviets worden opgeofferd en veranderen in een atoomkerkhof. Althans als we een op vrijdag door de Poolse regering geopenbaard militair plan uit 1979 genaamd: Seven Days to the River Rhine mogen geloven. Het plan ging ervan uit dat de NAVO als eerste zou aanvallen. De Soviet-Unie zou daarop een tegenaanval inzetten met atoombommen op steden en havens in Duitsland, Denemarken, Nederland en België. De Soviets wilden hierbij krachtige kernkoppen gebruiken om het gebrek aan precisie van hun raketten te compenseren. De verwachting van de Soviets was dat de NAVO vervolgens uit angst voor een massale opmars van Russische troepen een bres wilde slaan in de transportlijnen en de ingegraven Poolse troepen bij de rivier Vistula met ongeveer 25 kleinere atoombommen zou wegvagen, hierbij zouden direct al 2 miljoen doden vallen. France would have escaped attack, possibly because it is not a member of Nato’s integrated structure. Britain, which has always been at the heart of Nato, would also have been spared, suggesting Moscow wanted to stop at the Rhine to avoid overstretching its forces. (Guardian)

Dit plan is onderdeel van 1700 militaire documenten die de kersverse conservatieve regering van Polen heeft vrijgegeven. Deze regering wil duidelijk afrekenen met het communistische verleden van Polen maar riskeert met deze stunt verslechterde verhoudingen met Moskou.Toch vindt de nieuwe Poolse minister van Defensie: Radowslaw Sikorski deze geschiedenisles te belangrijk om over te slaan. Poland was being asked to participate in an operation that may have resulted in the destruction of Poland,” said Sikorski (IHT)

Reacties (9)

#1 van zwierenbol

ben ik blij dat het ijzeren gordijn is opgedoekt.

  • Volgende discussie
#2 mescaline

1979 was het jaar dat de paus Polen bezocht en Solidarnosc inspireerde. Met 1980 was Polen een ander land geworden en meteen een verdomd vervelende luis in de pels van de USSR.

De westerse demonisering van generaal Jaruzelski vond ik toen onterecht. Hij heerste beheerst, bleef de Russen trouw met de mond en trad niet nodeloos hard op tegen Lech Walesa.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mescaline

Het gewraakte plan is niet erg verrassend trouwens. Maar er was in die tijd, en ook kort daarna, geen verhoogde spanning tussen NAVO en Warschau-pact. Dit plan is niet meer dan de ultieme what-if, in theorie.

Is dit nou een politieke achtergrondpost op Sargasso, Carlos, of een mediazet van Polen anno nu ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 mescaline

Wel beresterk filmpje met dat uitblazen. Amnesty laat nu echter zien dat filmopnames met geluid als bewijsmateriaal in de rechtbank compleet ongeschikt zijn. Was dat de bedoeling ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Caprio

Het is niet dit filmpje dat de verhoudingen verslechterd tussen Polen en Rusland, maar andersom. De Russen beschuldigen de Polen ervan te stoken in de invloedsfeer van de Russen, door diepe betrokkenheid bij de vreedzame democratische revoluties van de laatste jaren. Met name, Solidarnosz veteranen waren betrokken bij de training en opleiding van democraten in Georgie en Ukraine. Westerse non-profit instellingen zijn hier ook bij betrokken volgens de Russen, iets dat moeilijk ontkend kan worden. De Polen proberen op hun beurt met koude oorlog strategieen de RUssen verder in het defensief te drijven en hen als dictatuur af te schilderen, iets dat perfect in de lijn van dit ‘nieuws’ valt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Caprio

Om maar te zeggen dat er momenteel een hevige diplomatieke/koude oorlog gaande is in het oosten van europa in de luwte van het nieuws in het westen. West Europa is druk bezig met het becommentarieren van alles wat de Amerikanen wel en niet doen de laatste 50 jaar, dus we hebben even geen tijd voor nieuws.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Pelayo

@mescaline#2

In het westen overheerst de mening dat de koude oorlog is gewonnen door het westen , en dat dat (mede) door het beleid van de toenmalige president Reagan was.

Ik heb altijd al gevonden dat Polen de winnaar van de koude oorlog was, zo je al over een winnaar van zoiets kan spreken. Solidariteit heeft het communisme op de knieen gebracht. Of beter gezegd: Het onstaan van een onafhankelijke anti-communistische vakbond is het begin geweest van een kettingreactie die de val van het Oost-Europese communisme heeft ingeleid. Dit waren namelijk de arbeiders waar het communisme het allemaal voor beweerden te doen, niet een paar intelectuelen.

Iedereen is tegenwoordig blijkbaar vergeten dat de val van de Berlijnse muur werd voorafgegaan door open vrije verkiezingen in Polen met de duidelijke toestemming van Gorbatsjov.

God, als ik er nog aan terugdenk: Wat een geweldige tijd was dat om mee te maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 mescaline

@Pelayo Dat was inderdaad het nieuw type stelling in Polen die het communisme verder terugdreef. Daarvoor hadden we alleen het conflictmodel van USSR (Rusland) versus Albanie, Joegoslavie, Hongarije en Tsjechoslowakije. Hier waren het alleen de regeringen die Rusland tot disciplinering dwong. En er kwamen daadwerkelijk twee invallen in ’56 en ’68. Maar tegen het duo Jaruzelski / Solidarnoscz kon Rusland geen faust maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bismarck

Ik vind het nogal tendentieus! Het plan laat zien dat de Russen verwachtten dat het WESTEN Polen zou bombarderen met nukes, vanwege zijn strategische ligging. De Russen konden daar zelf niet veel aan doen (hun eigen plan was overigens wel gelijkaardig).

Overigens is het detail wel opvallend… 2 bommenwerpers op paralelle koers, 25 (niet 24 of 26) nucleaire bommen, terwijl het aantal sovjet nukes niet nader bepaald is. Het zou me niet verbazen als dit gewoon een NATO-document is dat door russische spionnen bemachtigd is!

  • Vorige discussie