Nederlandse Omroepbestel op zijn Kop

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“Het CDA wil dat het lidmaatschap van een omroep geheel wordt losgekoppeld van het abonnement op een tv-gids. Het omroeplidmaatschap zou volgens de christen-democraten een symbolische euro moeten kosten.”

Aldus de CDA fractie, die daarmee verder gaat dan het rapport van haar Wetenschappelijk Instituut. Ik ben geen fan van het CDA (wie wel eigenlijk? fan van het CDA zijn is zoiets als ontdekken dat je homo bent op je 16e), maar het verwarrende van de (Nederlandse) politiek is dat vooruitgang soms in een klein hoekje schuilt. Een loskoppeling tussen lidmaatschap en abonnement zou een aardverschuiving in het Nederlandse omroepbestel kunnen veroorzaken. Omroepen zullen niet langer slechts gedreven worden door kijkcijfers maar door ledentallen.

Je kunt je natuurlijk afvragen of dat betere TV oplevert. Sinds het succes van BNN hebben 8 nieuwe TV omroepen zich dit jaar aangemeld bij het ministerie: Nutopia (mens, dier, natuur en milieu), Dienamo (dier, natuur en milieu), De Nieuwe Omroep (mensenrechten, milieu en mondiale verhoudingen), Max (voor 55-plussers), Kater (voor kinderen), de Vrienden van Pim Fortuyn, Montagne Omroep Nederland (Chiel Montagne, volkse muziek en programma’s) en ,een groepering uit de homosexuele hoek’.

Het marktaandeel van de publieke omroep in 2003 was 34.4% een kleine daling van 35.9% het jaar ervoor. Nederland 1, 2 en 3 streven naar een gezamenlijk marktaandeel van 40 procent, hetgeen ze in 2004 met de Olympische Spelen en de EK Voetbal hopen te bereiken. Deze cijfers komen ruwweg overeen met het markt aandeel van de BBC Televisie in Groot-Brittanie (37% in 2002), hetgeen het algemene marktaandeel van publieke omroepen lijkt te zijn momenteel. Dit cijfer is echter misleidend als je nagaat dat de publieke omroepen het meest lucratieve deel van de markt in handen hebben, nl. sport, dat naar mijn mening bij de commerciele omroep behoort.

Het CDA maakt zich zorgen om de Nederlandse samenleving, en ook om het publieke bestel in ons land. En dat is zo gek nog niet: immers de meeste omroepen danken hun positie aan een zuilenstelsel dat niet meer bestaat, en aan de dominante positie op de TV-gids markt, terwijl de TV-gids heftig gepromoot wordt in bestaande zendtijd. Met het CDA ben ik van mening dat de huidige omroepen niet het maatschappelijke draagvlak vertegenwoordigen dat zij claimen te vertegenwoordigen. Dus publiceerde het CDA vandaag haar rapport over de publieke omroep: ‘Omzien naar de Omroep’.

Het CDA rapport is vooral veel geblaat en weinig wol. Het enige kenmerkende aan het rapport dat veel invloed zal hebben is de visie dat de Raad van Bestuur af zal zien van invloed op de programmering, terwijl de Raad van Toezicht en de omroepvoorzitters weer echte programma-bazen worden. De overige voorstellen zullen weinig effect hebben, en de tunnelvisie waaraan veel politici lijden doet ook hier weer sterk van zich spreken: teveel detail, te weinig visie. Het CDA-fractie voorstel echter om lidmaatschap los te koppelen van het tv-gids abonnement is wel van mogelijk grote invloed op de toekomst van het bestel, en ik juig haar toe. Men moet echter vrezen dat in de huidige politieke cultuur, van dergelijke luchtballonnen weinig terecht komt, maar bedoeld zijn als populariteitsstunt.

Links:
CDA-fractie: omroeplidmaatschap 1 Euro
WI-rapport CDA: Afstemmen op het publiek
NRC – Acht nieuwe omroepen (registreren verplicht)

0

Reacties (2)

#1 Carlos

..maar gaat dit helpen, straks krijgt de TROS 80% van de stemmen.

  • Volgende discussie
#2 ALO

Waarom moet sport bij de commercielen? Liever niet zou ik zo zeggen. Kijk maar hoe ze nu omgaan met wedstrijden van het nederlands elftal. Tenenkrommend slecht. Afgezien nog dat als een SBS of RTL de rechten op voetbal, wielrennen of tennis bemachtigt, dit direct achter een decoder verdwijnt.

Met name met voetbal wordt op dit moment dik geld verdiend. De NOS heeft een prima equipe om dit te verslaan, gebaseerd op een nu al jaren lange traditie die stamt uit de tijd van Martijn(?) Lindenberg, de fameuze regisseur.

Houen dus.

  • Vorige discussie