Bachelet nieuwe president Chili, Uruguay gaat wiet telen

Foto: Riccardof (cc)
Serie:

ELDERS - Deze week laat Zuid-Amerika zich van haar meest progressieve kant zien. In Chili won de linkse kandidaat Michelle Bachelet overtuigend de presidentsverkiezingen. In Uruguay ging de Senaat akkoord met de omstreden wietwet.

Afgelopen zondag vond de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Chili plaats. De linkse oud-presidente Michelle Bachelet nam het op tegen de kandidate van rechts, Evelyn Matthei. Eigenlijk stond de uitslag al vast. In de eerste ronde had Bachelet al een beslissende voorsprong op haar rivale genomen.

Bachelet had de kiezer een boel beloofd tijdens de campagne: gratis en kwalitatief goed publiek onderwijs, betere ziekenhuizen, minder armoede en een nieuwe grondwet. Kortom: Chili moest vooral een socialer land worden. Haar slogan was dan ook Un Chile de todos (een Chili van iedereen).

Evelyn Matthei kon daar weinig tegenover stellen. Haar campagne leunde vooral op de economische groei die het land de afgelopen jaren heeft gekend. Zij toonde geen bereidheid het politiek-economische model van Chili ter discussie te stellen. Ondanks de sterke economische groei (vier tot vijf procent per jaar), is Chili een van de meest ongelijke landen in de regio.

De campagne van Matthei was eigenlijk een doodgeboren kindje: de primaries op rechts werden door een andere kandidaat gewonnen, maar die haakte af vanwege een depressie. Veel rechtse kiezers konden zich niet met haar identificeren. Dat kwam onder meer door haar agressieve houding.

Hoewel Bachelet de verkiezingen met ruim 62 procent van de stemmen won, moet ze zich ernstig zorgen maken. Bijna 58 procent van de kiezers bleef thuis. Sinds de opkomstplicht is afgeschaft, stemden nog nooit zo weinig Chilenen tijdens de presidentsverkiezingen.

Het is maar de vraag of Bachelet haar beloften waar kan maken. De door haar voorgestelde hervormingen hebben namelijk een gekwalificeerde meerderheid in het parlement nodig. Althans, dat stelt de grondwet die nog stamt uit de tijd van dictator Pinochet. Ze komt in het parlement zetels te kort om de grondwet te wijzigen, en het is onzeker of de rechtse oppositie mee wil werken aan al te radicale veranderingen.

Michelle Bachelet regeerde het land achter het Andesgebergte eerder in de periode 2006-2010.

Historische wietwet Uruguay

De Uruguayaanse Senaat keurde vorige week dinsdag de omstreden wietwet goed. In veel media wordt bericht dat marihuana daardoor ‘gelegaliseerd’ is. Dat is een misvatting. Een jointje roken was in Uruguay nooit strafbaar. Dat geldt ook voor de consumptie van andere verdovende middelen.

De wietwet is vooral van belang omdat regelgeving wordt ingevoerd omtrent de productie, distributie en verkoop van wiet. Als eerste land ter wereld gaat de Uruguayaanse overheid zelf wiet kweken. Gebruikers kunnen iedere maand tot 40 gram marihuana kopen, mits ze meerderjarig zijn.

Ook mogen Uruguayanen zelf cannabis telen. De nieuwe wet stelt dat men zes planten mag verbouwen. Ook mogen er heuse marihuanaclubs worden opgericht. Gebruikers kunnen zich verenigen om samen te kweken.

De keuze van de Senaat om het wetsvoorstel goed te keuren is op zich verrassend. Een meerderheid van de Uruguayanen is namelijk tegen de wet. Men maakt zich vooral zorgen over de implementatie van de wet. Daarover bestaan nog steeds twijfels.

Nederlanders die op vakantie gaan in Uruguay blijven echter overgeleverd aan de zwarte markt: buitenlandse toeristen mogen geen marihuana kopen. In het oorspronkelijke wetsvoorstel was het nog wel toegestaan om ook aan buitenlanders te verkopen.

In de loop van 2014 komt de Uruguayaanse staatswiet op de markt.

 

Regelmatig verschijnen artikelen van Remi Lehmann in regionale dagbladen van Wegener (oa. Brabants Dagblad en De Gelderlander) Voor een dagelijkse portie nieuws uit Zuid-Amerika volg je Remi op Twitter.

 

 

Reacties (2)

#1 Hans Verbeek

Opium voor het volk, geen godsdienst maar wiet

  • Volgende discussie
#2 Mangler

@1: Wiet is tenminste een stuk minder schadelijk voor de gezondheid dan godsdienst.

  • Vorige discussie