KSTn – democratiseringsprojecten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Logo kamerstukken van de dagBij de begrotingsstukken van het ministerie van Buitenlandse Zaken zat ook een bijlage met de titel “Tabel met overzicht van ondersteunde democratiseringsprojecten in de Middelandse Zeeregio en de Golfregio” (pdf). Cynisch geworden door de zogenaamde poging om van Irak een democratie te maken in de afgelopen jaren, vroeg ik met toch af waar ze dachten dat ze nou in hemelsnaam mee bezig waren.
Echter, de tabel lezende moest ik mijn oordeel toch bijstellen. Sterker nog, waarom geven ze hier niet meer aandacht aan?
Wist u dat we bijvoorbeeld geld geven aan Bibliotheken en journalisten-organisaties in Algerije? Of dat we in Egypte helpen de rechterlijke macht meer inzicht te geven in de mensenrechten en een organisatie steunen in de strijd tegen vrouwenbesnijdenissen? Of in Jemen geld steken in een goede kiesraad?
Met bedragen tussen de 1000 en de 1,5 miljoen euro worden heel selectief en gericht bepaalde initiatieven gesteund. Ik was aangenaam verrast.

En ik ga weer over tot de orde van de dag.
KSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.

Reacties (8)

#1 HansR

Mmm… Mooie lijst met ogenschijnlijk mooie idealen. Maar ik ben ook wat cynischer geworden en vooral mijn register van wantrouwen is ondertussen behoorlijk gevuld.

Ik heb e.e.a. niet gesommeerd maar ik denk dat er een totaal van rond de 20 miljoen staat. Op zich niet zo veel. Met de grootste bedragen kom ik makkelijk tot 15. De rest zijn kleine tot zeer kleine bedragen, goed voor een lunch in de holle kies.

En vooral Jemen. Zo’n klein landje met zoveel steun? Technical Assistance to Shabwah Local Government 6.080.000,- en Yemen Civil Service Modernization Project 6.806.703,- verbazen mij t.o.v. de andere donaties. Wat denkt de War on Terror hierover?

Hoe is de controle? Of is dit juist geplaatst bij het ministerie van BuiZak om geen metingen te hoeven doen.

Is dit smeerolie op de politiek?
Als cover van betalingen om andere dingen voor elkaar te krijgen?
Hoe is de verantwoording?

  • Volgende discussie
#2 richard

We kunnen wel geld geven, fijn allemaal, maar wat we zouden moeten doen is de nare vraag stellen: Waarom doet de algerijnse/egyptische/yemenitische overheid dat niet? Hun verantwoordelijkheid, niet de onze.

Alleen geld geven en niet nare vragen stellen deugt niet.

Volgens mij is het al een jaar of 40-50 duidelijk dat centen geven helemaal niets helpt.

(Persoonlijk denk ik dat we onmiddelijk met ontwikkelingshulp moeten ophouden en met die centen de tariefsmuur om Europa heen moeten afbreken, maar dat is weer een ander verhaal)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 vimme

Ik vind ’t moeilijk om op basis van deze lijst een oordeel te vellen. Prima, aansprekende titels, daar niet van, maar volgens mij kun je daar de echte inhoud van een project niet op beoordelen.
Hulp op projectbasis spreekt wel altijd meer tot de verbeelding…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Crachàt

Ik lees ook altijd, met nogal wat bewondering, het ISmagazine.
Eén van de betere kanten van Nederland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 SciInv

We kunnen wel geld geven, fijn allemaal, maar wat we zouden moeten doen is de nare vraag stellen: Waarom doet de algerijnse/egyptische/yemenitische overheid dat niet?

Omdat zo’n corrupte kliek niet zich zelf weg gaat laten democratiseren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 jb

IS magazine is niet meer wat het geweest is, het bevatte vroeger (voor dit kabinet) veel meer kritische noten…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 richard

@Scilnv

Moeten wij dat betalen?

Daarbij, geld geven werkt niet. Daar is geen enkele twijfel over.

Waar geven deze regimes dan hun geld aan uit? Je kunt mij niet wijs maken dat ze alleen rijst en maispap voor hun hongerige burgers kopen. Zij geven hun centen uit ook aan dingen waar wij het in het westen heel erg niet mee eens zijn en die haaks staan op de onnozele democratiserings pogingen die we dan proberen.

Wij in het westen zijn enorme sukkels.

@Crachat

De centen die we over de balk gooien voor het IS magazine (ziet er leuk uit hoor, daar niet van) is een pracht van een voorbeeld dat ontwikkelingsgeld niet daar komt waar het zou moeten, maar dat het over-over-overgrootste gedeelte verkwanselt / aan de strijkstok etc blijf hangen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 GvK

Traditioneel is ontwikkelingshulp in het middenoosten altijd vooral een kwestie van goodwill kweken geweest, voor zover ik weet. Jemen is bij uitstek altijd een ontvanger geweest van Nederlands geld.

  • Vorige discussie