KRAS | Schnitzelgate en identiteit

Foto: Opgelet, onderstaande tekst kan sporen van ironie bevatten
Serie:

Dezer dagen vraag ik mij wel eens af wat er zou gebeuren als iemand op het idee kwam ‘vegetarische kipstuxkes’ te verkopen waar wél kip in zat. Want hé, als je ‘kip’ mag zetten op iets met 0% vogel, dan toch ook ‘vegetarisch’ op iets met 95% plantaardige ingrediënten. Het huis zou vermoedelijk weer te klein zijn, maar dan op een andere manier.

Iemand kan me vast wel uitleggen dat de vergelijking niet opgaat, maar Schnitzelgate is niettemin tekenend voor de asymmetrische identiteitscrisis in het eiwitschap. Margarine is al lang het stadium voorbij dat het zich wil afficheren als ‘vegaboter’. Denk tahoe. Denk falaffel. Denk tempé. De kipstuxkes zijn niet zozeer een symptoom van misleidende labeling als wel van een adolescent minderwaardigheidscomplex.

Reacties (15)

#1 basszje

Als je het verschil niet kent tussen vegatarisch en niet-vegetarisch dan moet je wellicht geen stukjes op Sargasso schrijven, maar solliciteren bij de VVD. Die hebben ook moeite met meedere lettergrepen.

  • Volgende discussie
#2 Mattijs

@1: Kip is toch echt maar één lettergreep. Lastig?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Met vegetarische kip wordt het anders toch wel verwarrend hoor, is dat kip die een vegetarisch dieet heeft gehad (mijn ouders houden er bv. niet-vegetarische kippen op na), of is dat stiekem toch niet kip? Met worst of schnitzel heb ik dan weer geen problemen, er bestaat immers ook varkensworst, runderworst, kalfsschnitzel, kalkoenschnitzel, etc, dus daar kan best sojaschnitzel of tahoeworst bij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Arduenn

Ik vind ‘vegetarische kip’ wel moeten kunnen. Net als ‘veganistisch rundergehakt’ en ‘vegetarische varkenshaas’. Als de fabrikant marketingtechnisch gezien zichzelf in de vingers wil snijden door verwarring te zaaien, dan moeten ze dat vooral doen. Maar wie weet. Wellicht verkoopt het als een tierelier. Sinds de verkiezing van godbetert Donald Trump als president van Verenigde Staten—na alle onzin die hij heeft lopen uitkramen—kan iedereen volgens mij overal mee wegkomen. Zolang uit de ingrediëntenlijst maar duidelijk op te maken valt of er wel of niet dierlijke producten c.q. dood dier in verwerkt is. Je zou toch niet willen dat je een vegetariër door misleidende labeling per ongeluk vlees voorschotelt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Arduenn

Het zou wel een stunt zijn en wellicht een stukje bewustwording naar de vleeslievende macho toe. Rund is slecht voor het milieu. Het draagt onder andere voor ongeveer 14.5% (1) bij aan het opwarmen van de aarde. Een dikke, medium-gebakken vegetarische kogelbief, waar het bietensap rood uitdruipt bij het snijden ervan, zoëen waar je je te pleuris aan moet kauwen om het binnen te houden (zoals je nu toch ook al moet doen met supermarkt’biefstuk’) waarbij je kaakspieren de kost geeft en je je in het Pleistoceen waant als stoere jager. Dat wordt toch het produkt van het jaar? Marketing bepaalt toch wat je eet.

1. Gerber, P. J., H. Steinfeld, B. Henderson, A. Mottet, C. Opio, J. Dijkman, A. Falcucci and G. Tempio. 2013. Tackling climate change through livestock – a global assessment of emissions and mitigation opportunities. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome. 115 pp.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Winston Smith

De NRC had gisteren nog een stukje over deze zeer urgente kwestie. Er komt een woordvoerder van de brancheorganisatie COV die melding doet van “flinke irritatie” in de vleessector.

Het kostte mensen weinig moeite om andere “verwarrende” productnamen op te sommen: zigeunerschnitzel, slavink, vleestomaat, kokosmelk, pindakaas, studentenhaver, palingworst, ga zo maar door. Komkommernieuws!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 beugwant

@5: Ik jaag toch liever in het late Holoceen, dan heb ik tenminste het vuur…

Dat de Europese vleesindustrie bij de CSU en de VVD is wezen lobbyen (ik zou eigenlijk wel even in de vrieskisten van de betreffende politici willen kijken), moge duidelijk zijn, maar met voedselbenamingen is veel meer aan de hand dan speckjes waar geen beest in zit. Marqt-met-een-q is tenslotte ook overdekt…

Kan iemand mij ook eens vertellen uit welk bos al die bosvruchten komen, die in allerlei zuivelproducten zitten? Of van welke grootmoeder die recepten toch zijn, die zo ruimhartig worden geïnterpreteerd. En wat er ambachtelijk is aan een bulkproduct dat met tonnen per uur wordt geproduceerd? Of waarom ‘rins’ bij appelstroop een substituut is voor bieten als hoofdingrediënt?
Zoals in de internationale vleeshandel geldt: “Fresh is not frozen.”

De voedselindustrie (die haar bestaansrecht ontleent aan het knoeien met eten en dat als gemak weet te verkopen) weet als geen ander dat echt vlees duur is en dat de consument een hardnekkig gewoontedier is. Menigeen die bijv. niet meer tegen tarwegluten kan, blijft voorthannesen met dat verpoeierende glutenvrije brood, in plaats van alternatieven als echte maïstortilla’s te proberen. Je moet dat als consument ook maar net weten en voor je er erg in hebt is er een filmster die wat tweet en is jouw ‘geheime’ ingrediënt een begeerd superfood dat pardoes onbetaalbaar wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 McLovin

@7: Vergeet niet alle vruchtensappen die weer bijna allemaal vooral uit appelsap bestaan. (weet je waar die appels heen gana die niet in appelstroop zitten :) )

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Ernie

@6: irritatie in de vleessector? Vivera, de grootste vleesvervanger producent hier, komt uit die sector (Enkco, vlees gigant te Holten). Enkco zag de vleesbubbel al lang aankomen. Is hier soms een sukkelige jaloerse concurrent aan het woord?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Arduenn

Ik Googelde wat op ‘schnitzelgate’, want ik had er nog niet van gehoord. En toen kwam ik uit op ‘gehackt’ (spreek uit: ge-hekt): https://www.youtube.com/watch?v=AC1Xfu9qHEY

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 beugwant

@8: En het suiker uit de bieten die overblijven wordt netjes verdeeld over alle blikjes en potjes conserven, las ik van de week. Een reden te meer om onverpakt en onbewerkt eten te kopen, maar de bereiding daarvan vergt tijd, wat meer keukengereedschap en kennis, die niet iedereen (meer) heeft.

Als ze die zelfrijdende auto’s waar over gerept wordt nou eens uitrusten met een keuken of in elk geval een stoof-installatie, dan kan de opgejaagde tweeverdienende forens al in de file beginnen zijn potje te koken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Arduenn

@11: Qua verpakt en bewerkt eten: ik maak eens een rekensom.

TV-diner (in de magnetron mikken, door de woonkamer ijsberen): 3 minuten.

Nasi goreng met verse ingrediënten voor zes personen, (rijst opzetten, groenten en vlees snijden tijdens het bekijken van een aflevering van Sixty Symbols, vlees braden, groenten en kruiden erbij, rijst erbij): 35 minuten.

het bereiden en nuttigen van zo’n TV-diner-ding met mysterieuze toevoegingen uit de afvalverwerkende industrie scheelt toch alweer tweeëndertig minuten kostbare Facebooktijd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Winston Smith

@9: Ik vermoed het wel. Het gaat om de COV, die deze concurrentie voor vlees natuurlijk met lede ogen aanziet. Zulke artikelen zijn altijd vrij voorspelbaar ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Henk van S tot S

Waarom nog een stukkie over vegagate?
Is er nog niet genoeg over geohaad ;-)

Ik ben persoonlijk “tig” jaar geleden gestopt met vlees eten en van mij hoeven die “aan vlees denkende” ook niet.

Maar er zijn belangrijkere zaken:

Zoals chemisch troep in het eten.

Laatst sprak ik een biologische boer met gemengd bedrijf, die ook kippen op een “normale’ manier tot vlees laat worden.
Hij vertelde mij dat hij de ”vegan kipstucjes” beter vond smaken dan het plof- en aanverwante kippen, van de supermarkten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Le Redoutable

Eigenlijk zou er “gepaneerde droge hap meel” op de verpakking moeten staan, dat ze een vleesnaam er aan geven wijst er op dat ze zelf ook wel weten dat het echte product eigenlijk veel smakelijker is. Zo lang het maar duidelijk is dat het nep is, zal het me verder worst zijn hoe ze het noemen.

  • Vorige discussie