Politieke partijen kampen, net als kerkgenootschappen en sportverenigingen, al jaren met teruglopende aantallen actieve leden. Daar staat tegenover dat er steeds meer actieve niet-leden zijn die vol passie hun misnoegen uiten over al dan niet vermeende matige prestaties van die partijen/kerken/clubs. Wanneer je daar dan als actieve burger iets van zegt in de sfeer van ‘ga zelf eens wat doen dan’, ben je “de elite”, die zich vervreemd heeft van “het volk”.
Als actief lid van zowel een partij als een kerk behoor ik tot een soort dubbele elite, wiens minachting voor het klootjesvolk welhaast mythische proporties moet bereiken. Zelf vind ik van niet, maar dat is ongetwijfeld ook een vorm van arrogantie. Mijn enige kans om nader tot het volk te komen is alles uit mijn handen laten vallen en voortaan vanaf de zijlijn luidruchtig commentaar leveren.
Reacties (4)
Wie zijn dan dat volk?
Mede dankzij dat vermaledijde internet heeft iedereen zijn eigen niche gevonden en geen voeling meer met de rest van de wereld. Daarbij moeten we van alles maar wat vinden, of we dat nou willen (en kunnen) of niet.
Dat geldt voor het volk, voor het klootjesvolk, maar ook voor de elite.
Leden per zetel (verk. 2012)
SGP 9976
PvdD 6066
GL 5295
CU 4680
CDA 3860
50PLUS 3028
SP 2781
D66 2112
PvdA 1212
VVD 694
PVV 0,07
Het ledental van de PVV is anders al jarenlang stabiel.
@3
En de leden van de PVV zijn het altijd voor 100% eens!
Dat is nog eens democratie. Alle leden blij, bij welke andere partij vind je dat nog?