De JSF is een vliegende computer. Iedere vlucht genereert enkele terabytes aan data. De missie van het toestel is pas afgerond als de data geanalyseerd is. Sterker nog, de data-analyse zal in veel geval het doel van de missie zijn. Dat u het maar weet: wat er gisteren landde in Leeuwarden was niet zozeer een straaljager als wel een ICT-project van de overheid.
Het vervolg laat zich raden. We hebben de JSF gekocht vanwege de prachtige specificaties. In de praktijk zal blijken dat die niet gehaald worden (je hoort eigenlijk nooit over technologie die méér presteert dan van tevoren afgesproken). Dan wringen we ons eerst in bochten om te beweren dat ze tóch gehaald worden. Als dat niet houdbaar is trekken we een vermogen uit voor lapmiddelen. Ik voorzie een langdurige dogfight tussen de JSF en de realiteit.
Reacties (15)
De overheid en een ICT-project → een fiasco, dat met donderend geraas wordt aangekondigd ;-)
Die dogfight is natuurlijk al jaren bezig.
Dat systeem heet ALIS, en staat in de VS. Het ministerie van defensie daarzo maakt zich er al zorgen over, maar aan onze kant van de oceaan is dat nog een veel drukkender probleem, want zodra, zeg, de Russen midden in de oceaan datakabels doorknippen dan kan de vloot F-35s alhier niet meer vliegen.
je hoort eigenlijk nooit over technologie die méér presteert dan van tevoren afgesproken..
*kuch*
https://en.wikipedia.org/wiki/Curiosity_%28rover%29
Een amper vliegende en levensgevaarlijke frituurpan die miljarden kost en dat alleen door wat netwerken tijdens een zeilfeestje voor ‘ons soort mensen’.
@4 Als je er zo tegenaan kijkt (levensduur) dan is de F16 natuurlijk ook een mooi voorbeeld ;-)
@3: Gelet op de herrie die het ding maakt, heeft zo’n ‘stille oorlogsvoering’ ook zijn pluspunten…
Dat technisch speelgoed duur is, is oud nieuws. Dat de Amerikanen veel leper onderhandelen dan wij is over “not to exceed prices” is even oud nieuws.
Ik bedoel: als we de kostenoverschrijdingen afzetten tegen de dalende aantallen, die we kunnen kopen, zijn we over een paar jaar miljarden kwijt, zonder een vliegtuig.
De kern is natuurlijk: waar moet het ding voor gebruikt worden? Gaan we er zelfmoord terroristen mee opsporen en uitschakelen? Ik geloof dat drones dan effectiever zijn.
De wereld zal een strijd om de verdeling van de welvaart worden, met de iets rijkere machtelozen, die hun enige wapen inzetten: hun eigen leven. De JSF is een mooi ding, maar heeft geen enkel nut in de strijd die komt en al woedt.
hoezee .. hoezo hoezee? de moordenaar van pim fortuyn is geland …
.. beleefd effe gewacht met het ererondje, 5132 dagen om precies te zijn (14j18d)
@9: Nee hoor, dat was Greenpeace en Links :). Pim was helemaal voor dit ding, dat heeft zijn profeet De Grote Geile GeerBeer, zijn haar spray zij met hem, zelf gezegd ;).
@6: hahaha, inderdaad! Hoewel wel tegen beter weten in.
Iedere straaljager is duurder dan begroot, wordt later aangeleverd, en wordt met eindeloze programma’s gedurende het leven van het ding, up to date gehouden.
-teveel ‘bewegende delen’
-te complex
-teveel logistiek nodig
Gedoemd om te falen in de asymmetrische 21e eeuw. (niet dat ie ooit ingezet gaat worden tegen natie-staten met een luchtmacht maar dat terzijde)
Geslaagd in 1 ding: veel geld kosten & opleveren.
@12:
De al vliegende Saab’s niet.
Hebben inmiddels ongeveer de zelfde snufjes en zijn beduidend stller.
Die zogenaamde stealth is binnenkort overal foetsie vanwege nieuwe radar (Nederlands fabricaat, maar namaak is bij voorbaat gegarandeerd).
Ik vraag me eigenlijk nog steeds of het verstandig zou zijn, de administratie van luitjes als deze nog eens na te pluizen.
;-)
@14:
Eens!!!
*hooivork uit ’t vet haalt*