Het is 2024. Andrew Lincoln (The Walking Dead), Bill Nighy (Love Actually), Clémence Poésy (Harry Potter), Heike Makatsch (The Book Thief) en Javier Cámara (Bad Education) evalueren 10 jaar Robin Hood Tax.
De Britse variant van de financiële transactie tax (FTT) is ontstaan in 2010. Bedacht door zo’n 50 goede doelen en organisaties zoals Christian Aid, Oxfam en UNICEF. Het gaat om een belasting van 0,05% op financiële transacties die de potjes van armoedebestrijding en klimaatverandering moeten vullen.
(Via Osocio)
Reacties (2)
Ik heb de inhoud niet bekeken, maar ik vermoed ironisch genoeg enige speculatie.
De transactietaks is helemaal niet bedoeld om geld op te halen voor goede doelen, het is bedoeld om banken meer overzichtelijk en minder risicovol te maken. Die 0,05% stelt niets voor behalve wanneer banken honderden keren een product heen en weer schuiven tot niemand meer weet wat ie op z’n balans heeft staan en hoeveel risico daar nou precies aan vast zit. Dat soort gedoe was een belangrijke reden voor de financiele crisis. De transactietaks werkt juist goed als het (bijna) niets opbrengt (en van de lutele opbrengst wordt sowieso een flink deel doorberekend aan de burger): het is de dreiging van die taks die het financiele systeem stabieler moet maken.