De geestelijk leider van het Christen-Democratisch Appèl wil dat de onderwijsinspectie toezicht gaat houden op godsdienstlessen.
Hij doelde hierbij vooral op het islamitisch onderwijs…
– Balkenende wil toezicht op islamitisch onderwijs (RTL Nieuws)
– Dikke van Dale: ´got·spe (de ~) 1 wel zeer grote brutaliteit
[ik zeg: weg met al het op godsdienst gestoelde speciale onderwijs,
gereformeerd rekenen en katholiek spellen bestaat niet!]
Reacties (28)
Ik ben tegen elke vorm van vermenging van godsdienst en onderwijs. Godsdienst is een persoonlijke aangelegenheid, en dient dus buiten het onderwijs te blijven.
En als ze dat toezicht toch willen gaan houden, dan wil ik dat ze dat ook bij christelijke scholen doen, want ook daar worden hele rare dingen verkondigd over de rol van de vrouw en over homo’s bijvoorbeeld…
Marokkaanse kleuters die zingen: “De Heer is mijn herder” is inmiddels realiteit op veel amsterdamse christelijke scholen. Toont wat mij betreft ook de waanzin van het godsdient onderwijs aan.
gereformeerd rekenen:
1 atheist + 1 budhist = 2 verdoemden
katholiek spellen:
Ismlamiet -> Ha-Ee-Ie-De-Ee-En..
Als mensen binnen hun eigen gereformeerde zuil gereformeerd onderwijs aan hun kinderen willen geven, dan moeten ze dat toch zelf weten. Wat is dat voor een vreemde onverdraagzame stellingname, Carlos?
In het geheel niet onverdraagzaam, ik verbied geen geloof, ik scheid onderwijs en geloof ten behoeve van de broodnodige harmonisatie van de samenleving. Speciaal onderwijs creeert tegenstellingen op grond van schijnwaarheden.
Alle leerlingen bij elkaar in een school. Een paar uurtjes per week soort van levensbeschouwelijke les en laat die kids maar vrij shoppen of ze vandaag uit het Groot Islamitisch Sprookjesboek willen worden voorgelezen of lekker humanistische groepsspelletjes willen doen.
“Speciaal onderwijs creeert tegenstellingen op grond van schijnwaarheden.”
Schijnwaarheden? Jij durft! Wie ben jij om te bepalen wat schijnwaarheden zijn? Feit is dat het geloof voor veel mensen die hun kinderen naar speciaal onderwijs sturen weinig te maken heeft met schijn. Prima dat jij religie een farce vindt, maar laat die gereformeerden een beetje in hun waarde.
Tegenstellingen? Ik vind het meer de broodnodige variatie om niet heel Nederland tot eenheidsworst te vermalen. Het is toch fantastisch om met moslims, gereformeerden, katholieken, boedhisten te kunnen praten. Ieder met z’n eigen visie op de werkelijkheid. Ik moet er niet aan denken dat Nederland in de toekomst alleen maar uit atheisten of agnosten bestaat.
Maar ik merk dat ik weer iets te bevlogen raak :), hoe speel je dat toch altijd weer klaar, Carlos?
Ik laat iedereen in zijn/haar waarde. Godsdienst? Men doet maar, maar niet onder schooltijd! Op school moeten kinderen voorbereid worden op de maatschappij, dit betekent naast taal en rekenen dat ze met andere mensen moeten leren omgaan. Dus ook met Fatima die suikerfeest viert en ook met Johannes die thuis niets mag en wiens moeder een plooirok draagt.
Een gelovig wereldbeeld in die kleine koppies rammen vind ik pas eng. Ik vond mijn voorstel voor een vrij in te delen uurtje levensbeschouwing behoorlijk tolerant. Kinderen in Nederland groeien godszijdank (haha) op in een seculier land, we zijn seculier op ons werk, in het verkeer (geen koeien op straat) en op school.
Goed. Maar stel jij bent in een discussie met een gereformeerde buurman. Jij zegt: “Een gelovig wereldbeeld in die kleine koppies rammen vind ik pas eng.” En die buurman zegt: “Een seculier wereldbeeld in die kleine koppies rammen vind ik pas eng.” Wie heeft er dan gelijk? Jij? De buurman? Allebei? Geen van beiden?
Ik heb de stemwijzer ingevuld en mijn politieke partij zat er niet tussen
Ah, mijn buurman, die hou ik liever te vriend. Dus meestal heb ik het alleen over het weer met hem. Maar dat terzijde.
Ik denk dat de iemand met het seculiere wereldbeeld altijd de ruimte openlaat voor anderen om wel te geloven. Zolang dit maar niet intervenieert met de rest van de samenleving, dus: rechtspraak, politiek, verkeer, school etc.
Ik ben gebrand op openbaar onderwijs voor iedereen omdat ik vind dat dit voor mensen de eerste en vaak de belangrijkste kennismaking is met de maatschappij. Dan moet je alle poespas van thuis maar even achter je laten.
In Israel lopen orthodoxe joden rond die totaal niet willen participeren in de maatschappij, afgezien van het onderwijs hebben ze ook vrijstelling van de dienstplicht en ik meen zelfs belasting betalen (maar dat laatste weet ik niet zeker). Dit vind ik dus een absurd voorbeeld hoe een groep zich kan isoleren binnen een samenleving, daar komt enkel maar narigheid van.
Openbaar onderwijs voor iedereen kan juist de gemene deler bij mensen versterken en aanvullen wat andere culturen nalaten. Een heel humaan initiatief lijkt me, wat in andere democratieen overigens ook heel normaal is, alleen in ons post-verzuilde landje nog even wennen is.
Pick schreef:”Het is toch fantastisch om met moslims, gereformeerden, katholieken, boedhisten te kunnen praten.” Helemaal mee eens. Maar de kans dat je die tegenkomt lijkt mij groter op een openbare school dan op een katholieke of islamitische. Overigens heb ik op een gereformeerde lagere school gezeten en wat daar allemaal wel niet voor foute dingen over katholieken werd gezegd, niet te geloven. Het duurde een tijd voordat ik doorhad dat katholieken eigenlijk best normale mensen zijn. Behalve die uit Limburg natuurlijk ;)
Ik vind dat het verboden moet worden om kinderen een geloof op te dringen onder hun 16e. Dan zijn ze namelijk op een leeftijd dat ze kunnen nadenken, en zelf keuzes kunnen maken.
Op jonge leeftijd kun je d’r dingen instampen die er ingaan als zoete koek en er nooit meer uitgaan. Rare meningen over vrouwen, homo’s, moslims of inderdaad katholieken.
Nu we toch jeugdherinneringen ophalen, ik zat op een openbare school. Helegaar niet zo’n goeie dat ziet u soms nog aan mijn spelling.
Er zaten ook gelovige kinderen in mijn klas, waaronder Mirjam wiens ouders jehova getuigen waren. Ik had wel een zwak voor dat super truttige meisje. Toen ze tijdens haar spreekbeurt iets uitlegde over haar geloof deed ze dat aan de hand van Lego-blokjes. De strekking van haar verhaal was dat alles wat gebouwd is een bouwer cq. schepper heeft.
Ik was een gebrilde wijsneus die afleveringen van de educatieve tekenfilm-serie “Er was eens” over biologie en geschiedenis verslond en in de Kijk las over zwarte gaten en de oerknal. Toch heb ik wijzelijk mijn mond gehouden tijdens Mirjams spreekbeurt omdat ik van mijn ouders had geleerd de mening van anderen mensen te respecteren en dat was ook de intentie van de leraar die voor de klas stond.
En dat nu ruim 20 jaar later Mirjam opeens boven komt drijven zie ik als een de meerwaarde van een openbare school met een gemengde samenstelling. Ik moet er niet aan denken dat mijn ouders mij op een school hadden kunnen zetten met kinderen uit exact dezelfde agnostische hogeropgeleide links elitaire Volkskrant, VrijNederland, VPRO achtergrond. Daarentegen levert plaatsing op een bekrompen gereformeerde rukschool ook leuke verhalen op nietwaar Brakkie?
Ik vind dat het verboden moet worden om kinderen westerse wiskunde op te dringen onder hun 16e. Dan zijn ze namelijk op een leeftijd dat ze kunnen nadenken, en zelf keuzes kunnen maken.
Op jonge leeftijd kun je d’r dingen instampen die er ingaan als zoete koek en er nooit meer uitgaan. Rare meningen over 1+1=2, integralen en logica.
Zelfs als je je kinderen ‘niet gelovig opvoed’ vangen ze je geloof op en nemen ze die mee.
Het gaat potdomme niet om opvoeding het gaat om onderwijs!
“Als mensen binnen hun eigen gereformeerde zuil gereformeerd onderwijs aan hun kinderen willen geven, dan moeten ze dat toch zelf weten.”
Akkoord, dan moeten ze het zelf maar weten, maar dan moeten ze het zelf ook betalen!
“maar dan moeten ze het zelf ook betalen” En dat is dus precies wat er gebeurd.
ik dacht mijzelve te menen dat het bijzonder onderwijs een hogere hand in de staatsruif heeft? Was het niet zo (tot voor kort?) dat als er een ruit sneuvelde in een gewone school dat na vervanging een bijzondere school aansprak maakte op de kosten die waren vergoed?
@mark: klopt de staat faciliteert bijzonder onderwijs en dat verhaal van dat kapotte ruitje was in ieder geval tot voor kort nog realiteit.
Oke, dat bedoel je. Ze vangen inderdaad evenveel geld als openbare scholen. Daarnaast betalen veel ouders nog eens een forse eigen bijdrage. Dat is de reden waarom gereformeerde scholen steevast bovenaan de onderwijskwaliteitsonderzoeken (nieuw scrabble-woord) staan.
O, en nu de qualiteit er opeens infietsen. Dat van die onderzoeken is natuurlijk allemaal omdat god zich tegenwoordig liever op de bres springt voor het behoud van het bijzonder onderwijs dan voor pak em beet de inwonerts van Afrique.
zichGod: multi-inzetbaar naar gelang de tijdsgeest.
het allermooiste is het begin van ‘dat dan weer wel’ van Teeuwen, waarin hij god om hulp vraagt om de show tot een goed einde te brengen, maar zich tegelijkertijd beseft dat het wel een beetje raar zou zijn als god hem daarmee zou helpen en voor de rest een werelddeel laat verkommeren…. en dan grappig.
Kwaliteit er opeens infietsen? Ik ben je effe kwijt…
“onderwijskwaliteitsonderzoeken”
Ik dacht al dat je naar dat woord refereerde, maar dat verklaart nog erg weinig…