Hoe de autistische savant de wereld ziet

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-11-2022

Daniel Tammet, een zogenoemde autistische savant, lijdt aan, of misschien beter gezegd, is gezegend met synesthesie. Synesthesie houdt in dat de verschillend percepties tijdens de verwerking in het brein vermengd raken. Tammet ziet bijvoorbeeld kleuren en vormen in plaats van cijfers. In dit interessante praatje vertelt hij hoe hij de wereld ziet en wat dat zegt over de manier waarop wij leren.

Reacties (4)

#1 piet de nuttige idioot

waarom zegt de dichter ‘hare’, en niet ‘rabbit’ (of ‘wabbit’ in zijn geval). Ja, als je het over een haas hebt ga je het niet over konijnen hebben.
Kan hij uit een waterverffröbel ook aflezen dat daarmee het getal pi bedoeld wordt (als een collega autist dat gemaakt heeft)?
voor 75 x 64 heb ik geen schaakbord nodig, gewoon 3/4 x 64 x 100, dat antwoord roep ik na 2 seconden, niks geen ‘ingewikkeld’.

Heb ze wel boeiender gezien, die TED-filmpjes.

  • Volgende discussie
#1.1 Zwarte Os - Reactie op #1

Nee piet, synesthesie is niet een universele taal. Het is de perceptie van iemand. Echter hint het wel een beetje naar hoe het brein werkt in informatieverwerking. Dat is wat ontwerpers sinds de komst van massa productie zo goed weten uit te buiten.

Deze man brengt het tot het extreme maar ik geloof dat dit wel tot betere leermethoden kan brengen. Montessori speelt daar al op in maar het kan nog beter en minder zweverig. dit soort onderzoek brengt daar meer begrip van het fenomeen in.

Maar goed, uit je argumentatie kan ik al uitmaken dat ik hier te maken heb met een persoon die maar weinig begrip wilt tonen maar vooral zijn gelijk wilt halen. Lees eens een keertje Wittgenstein en je zult begrijpen waarom taal zoveel met perceptie te maken heeft.

#2 Tom van Doormaal

@1: dat kon iets subtieler. Ik heb ook geen grote moeite met de voorbeelden, maar het onderwerp is hoe je informatie verwerkt. Dat doet een autist nogal afwijkend en daardoor is het verhaal boeiend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 piet de nuttige idioot

OK, dat van die informatieverwerking dat snap ik, en dat dat interessant is. Maar ik zie de link met ‘savant’ niet. In z’n eigen ogen wellicht. Er zijn toch wel imponerender voorbeelden van ‘autistische savanten’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie