Het tikken van de klok

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wat is een vector? Ik zoek het op, maar veel wijzer word ik niet van dit soort taal, want er staat geen voorbeeld bij. Ik ben ook geen meetkundige, moet ik u bekennen. Meet- en wiskundigen zeggen altijd: wij denken in formules. Ik kan dat niet en ik weet vrij zeker dat u dat ook niet kunt, al weet u waarschijnlijk wel wat een vector is. Ik ben nu 58 jaar, in september word ik 59. Dat is oud, zeg zelf. Ik kijk alleen ’s ochtends nog in de spiegel om te controleren of er geen streepjes van mijn ballpoint op mijn gezicht zijn overgebleven. Hoeveel rimpels en uitzakkingen er te zien zijn, interesseert me niet. (Ik moet altijd ontzettend lachen om die foto’s van 60- en 70-jarige Amerikaansen die eruit zien als de uitgetrokken krokodillenversie van zichzelf. U vindt ze in Florida, op het strand, en ze acteren gewoon dat ze 40 zijn. Beentjes nog kwiek trappelend, strakke glimlach op het gelaat en hulde, wat een stevige borsten!)

Ik zal sterven zonder te weten wat een vector is of doet, ik zal vectorloos de kist in gaan. Het is niet anders. Twintig jaar geleden zou ik me er niet mee verzoend hebben, ik zou naar een bibliotheek zijn gegaan en ik zou het hebben uitgezocht. Dat doe ik nu niet meer.

Als je dood gaat, gaat tegelijk met je lichaam ook je kennis het graf in. ‘Noemt u eens een voorbeeld van uw kennis,’ zult u uitroepen. Oké, ik geef twee voorbeelden, één uit de private sfeer en één publiek voorbeeld.

Eerst het private voorbeeld: het is voor een man onnodig zich meer dan één keer per maand bezig te houden met zijn baardgroei. Je knipt je baard zo’n beetje bij en je bent weer klaar, je hebt weer een fatsoenlijke kop. Ik ben blij dat deze kennis van een man die al 40 jaar lang een baard draagt nu openbaar geworden is.

Mijn andere voorbeeld betreft het gebrek aan humor bij Amerikanen. Ze spreken nagenoeg dezelfde taal als de Engelsen, maar die hebben wél humor. De Amerikanen niet, wordt algemeen aangenomen. Ik ben het met deze stelling niet helemaal eens. De Amerikanen hebben Mark Twain en Joseph Heller gehad, ze hebben nu nog Garrison Keillor. Wel is het waar dat ongeveer de helft van de Amerikanen uit onbeschaafden bestaat: de mensen die nog geloven dat God de wereld, betrekkelijk kort geleden, heeft gemaakt etc. Die helft van de Amerikanen heeft geen humor, dat klopt, want ze geloven dat ze alles zelf het beste weten en dat gaat nu eenmaal niet samen met humor. Maar de andere helft heeft wel humor, zij het een andere soort humor dan wij hebben. Zij beoefenen een plaatselijke variant.

Reacties (22)

#1 Anoniem

Dus je deelt ons mede dat je niet weet wat een vector is, je trapt de open deur in dat je kennis ten gronde zal gaan samen met je lichaam tenzij je het opschrijft/doorverteld en je fulmineert wat over middeleeuwse Amerikanen..

Ik moet zeggen dat ik moeite heb de relevantie van dit artikel in te zien.

 • Volgende discussie
#1.1 Bemoeier - Reactie op #1

Ik heb het artikel een paar keer over gelezen en de clue is dat je niet je kennis mee in het graf moet nemen denk ik, ik heb er dus ook moeite mee.

#2 Inca

Ik kan het toch niet laten: een vector is, in essentie, een pijltje. Een getal heeft alleen een grootte, een vector heeft naast een grootte ook nog een richting (een vliegtuig op een bepaalde koers bv, of de aanduiding ‘noordwesten wind, windkracht 3, maar je kunt het ook gebruiken voor allerlei abstracte zaken waar het niet om 1 maar om meer dimensies gaat.) Dat is eigenlijk alles.

We kunnen mensen toch niet vectorloos laten sterven tenslotte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Ben Hoogeboom - Reactie op #2

Dit is nu een reactie waar ik op had gehoopt, dus dank, Inca! Ik ga nu zelf verder zoeken.

#2.2 Pruttelsmurf - Reactie op #2.1

Nog een hint: een vector heeft (zoals reeds gezegd) ook een richting. Richting, dat is in het Italiaans “senso“. Eenrichtingsverkeer heet daar: senso unico. Nu zeg ik natuurlijk niet dat je in één richting moet denken (Marcuse zij geloofd en geprezen) maar denk je in het geheel niet in termen van vectoren (dit is dus overdrachtelijk gesproken hè, overdrachtelijk, bij wijze van metafoor!), dan denk je in ieder geval ook in geen enkele richting, dan wordt het vroeg of laat non-sens.

#3 Maarten

Amerikanen zijn de nieuwe Duitsers. Medium-rare.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 HansR

De wetenschap dat iedereen generatie het leven opnieuw uit moet vinden heeft wel iets charmants. Zo moet ook elke generatie weer leren wat een vector is.

En elk keer vernieuwd de wereld zich zo.
Ik ben niet bang te sterven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 HansR - Reactie op #4

mmm… tik/taalfouten. Heb je ervan als je plots iets anders moet doen. Al doende leert men zou ik zeggen. Nooit te oud. Altijd weer iets nieuws. Ik geef er maar een slinger aan.

#5 Yevgeny Podorkin

Als je er op woensdag achter komt wat b.v. “verschoonbare termijnoverschrijding” en “bestuurlijke lus” betekenen kan je er donderdag een gemeenteadvocate met driedubbeldikke brilleglazen en centenbak vectorloos mee de kist inslaan…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 sikbock

hehe :-) de bestuurlijke lus

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jantje

Ik ben wel in voor een deal.
Als Ben Hoogeboom in kromme bewoordingen tegen het westen mag fulmineren dan zie ik een gastblog van Wilders op Sargasso met spanning tegemoet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 Ben Hoogeboom - Reactie op #7

Dat ziet u, geloof ik, verkeerd. Ik fulmineer tegen het verkeerde, het achterlijke westen en ook tegen het achterlijke zuiden of oosten. Dat deed ik overigens nauwelijks in dit stukje, maar dat zal ik zeker gaan doen in een volgend stukje. Want ik ben tegen de achterlijkheid, van welke cultuur ook. Dus ik ben bijvoorbeeld ook tegen Geert Wilders, want die vertegenwoordigt de achterlijkheid van ons land.

#7.2 jacob - Reactie op #7.1

wow hoe pc.

 • Volgende reactie op #7.1
#7.3 Jantje - Reactie op #7.1

Okay, ik vind je blog onevenwichtig.
Analyseer andere columnschrijvers. Hoop dat het lukt.

 • Vorige reactie op #7.1
#8 Dr Banner

What’s your vector, Victor?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 parallax

Ik weet niet hoe uw baard zich gedurende de maand zich ontwikkelt (niet al te snel blijkbaar), maar in geen geval volstaat bij mij 1x per maand. Niet bij nat & glad scheren, noch bij trimmen en noch bij knippen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Henk van S tot S

Ach, als je maar oud genoeg wordt lost het probleem zich voor de meeste mensen vanzelf op:
Men wordt dement en alle kennis is weg.

Off topic:
Het scheren beperken tot pakweg 10 minuten per maand levert een hoop extra tijd op.
Berekening bij een leeftijd van 80 jaar:
80-15 baardloze jaren = 75;
gebruikte tijd bij 75 jaar bij iedere dag scheren = 5 minuten x 365 x 65 =
118.625 minuten verminderd met (12 x per jaar x 65 jaar x 10minuten) 7800 minuten = 110.825 minuten = 1847,0833333 uur = 79,96180 dagen afgerond 80 dagen.
Dat betekend 80 dagen meer tijd om te doen wat men leuk, nuttig of wat dan ook vindt

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 parallax - Reactie op #10

Een dag minder werken levert een factor 200 meer op.

#10.2 Jantje - Reactie op #10.1

Of 1 dag niet werken levert hongeroedeem op. Het is maar net waar je geboren bent.

 • Volgende reactie op #10.1
#10.3 parallax - Reactie op #10.2

Op een plek waar je om zou komen van de honger zal scheren je laatste zorg zijn.

#10.4 Henk van S tot S - Reactie op #10.1

@ 17
Heb je bij je factoor 200 de pensioenjaren meegerekend? ;-)
N.B. eerlijk gezegd niet gedacht dat er nog iemand zou reageren op mijn toch wel wat flauwe “off topic opmerking”

 • Vorige reactie op #10.1
#10.5 parallax - Reactie op #10.4

Ik verwacht niet binnen nu en 2065 met pensioen te gaan.