Galerij der Groten 1/8: Madison

In deze serie worden acht presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis behandeld die volgens de auteur als voorbeeld zouden moeten dienen voor tegenwoordige en toekomstige ambtsdragers. Enkele van deze historische leiders zijn helaas relatief onbekend; de meesten zeer ondergewaardeerd.

james_madisonEén van de vier founding fathers van de Verenigde Staten en de vierde president van de jonge republiek was James Madison (1751-1836), één van de auteurs van de nog altijd invloedrijke Federalist Papers en vader van de eerste tien amendementen op de Amerikaanse Grondwet, de Bill of Rights.

Madison pleitte voor uitvoerige checks and balances om de rechten van het individu te beschermen tegen een tirannie van de meerderheid en stond een grote federale overheid tegen. Hoewel hij als president (1809-1817) een nationale bank, een staand leger en belastingen op basis van tarieven accepteerde bleef Madison zich verzetten tegen verregaande bestuurlijke bemoeienis vanuit Washington, hoe goed bedoeld zij ook mocht zijn. Zijn presidentschap wordt voornamelijk herinnerd vanwege de oorlog met Engeland van 1812, echter zijn nalatenschap is er één van een standvastig hoeder van de grondwet die hij mede schreef alsmede een bevlogen voorvechter van de rechten van de staten waaruit Amerika bestaat.

 1. 2

  Hm beetje kort stukje eigenlijk. op http://www.constitution.org is een boel materiaal te vinden.

  http://www.constitution.org/fed/federa51.htm

  staat een stuk van Madison. Als ik wat meer tijd heb kan ik nog wel wat meer links sturen, want alles is bijna openbaar opvraagbaar.

  Wie iets van de rechtsstaat wil begrijpen is aan zichzelf verplicht grondig kennis te nemen van het werk van de founding fathers.

  Een aanrader is ook de serie John Adams, uitgebracht bij HBO. Bijzonder mooi kostuum drama laat de boel goed tot leven komen.

 2. 3

  Ja, eh, maar, dat eerst lezen was nogal snel weer afgelopen. Ik zat ook te zoeken naar de “lees verder” link…

  (oh, en trouwens: een galerie is een ruimte waarin kunst ten toon gesteld staat. “galerij der groten” is de normale term)

 3. 4

  Ja ik had net hetzelfde commentaar ongeveer ingetypt maar dat ben ik even kwijt.

  http://www.constitution.org/fed/federa51.htm

  Kan je een stuk van Madison vinden.
  Verder op constitution.org nog veel meer materiaal. Andere keer kan ik misschien nog wat meer bronnen aanvoeren. Ik heb hier best wat mee gedaan en het begint een liefhebberij te worden.

  VErder kan ik nog de dramaserie “John Adams” aanraden van HBO.

  later wellicht meer.

 4. 5

  Hm ik denk dat mijn comments wegvallen ofzo? Zit er iets in het spam filter.

  Wat ik wilde zeggen, er kan wel wat meer vanaf als je het over deze man hebt.en ik had er een aardige site bij geplakt.

 5. 7

  @ Rene

  Ja mijn eerste reactie was trouwens zonder cynisme, want ik dacht dat ik nog ergens kon klikken ofzo voor meer. Maar dat blijkt nu anders helaas.

  Weet er iemand trouwens wat er aan de hand is op: bbrussen.com?

 6. 11

  die volgens de auteur als voorbeeld zouden moeten dienen voor tegenwoordige en toekomstige ambtsdragers.

  Als ik Gore Vidal moet geloven, en die heeft behoorlijk wat meer studie gemaakt van Amerikaanse politiek dan ik, vond Madison zelfs dat de president veel te veel macht had gekregen.

  Deze opmerking mist in uw portret.

  Ook keerde Madison zich nadrukkelijk tegen de gruwel die oorlog heet, en de leugens van de oorlogshitsers. Zie bijvoorbeeld:
  http://www.fff.org/freedom/0893e.asp

  Opnieuw is dat een standpunt waarmee u duidelijk en principieel positie had gekozen, had u dit gegeven tenminste vermeld.

 7. 12

  Toch wel wrang dat deze zelfverklaarde voorvechter van het individu zelf een slaveneigenaar was. Zelfs afhankelijk van zijn slaven om zijn politieke carriëre te kunnen onderhouden. Nick, waarom heb je daar niet een alinea of twee aan gewijd. Had in ieder gaval van een karige artikel tenminste nog wat gemaakt.

 8. 14

  @9: Ik hoop dat ik duidelijk gemaakt heb dat Madison een grote overheid tegenstond. Daar viel wat hem betreft inderdaad een machtig presidentschap ook onder.

  @10: Vond ik niet bijzonder relevant, immers vrijwel iedere blanke van enig aanzien hield er slaven op na indertijd.

 9. 16

  153 woorden (inclusief de jaartallen). Ik ben het met de voorgaande commentatoren eens dat dat behoorlijk karig is voor een “Galerij der Groten”. Als we zo de geschiedenis gaan beschrijven dan gaan we wel erg gierend kort door de bocht.

  En verder is commentaar niet zinvol.

  Er is vaker gezegd dat Sargasso een som is van loggers en commentatoren maar hier laat meneer Nick zich wel van een erg slechte kant zien. Een luie kant zonder inzicht en zonder visie. Oh, Madison stond een grote overheid tegen. Boodschap heet dat.

  Ik zie niet waarom commentatoren nog zouden moeten proberen hier nog iets van te maken. Dat verdient meneer Nick niet.

 10. 17

  Dit soort dingen kun je toch ook lezen op Wikipedia of in een thorough geschiedenis(achtig)boek dat je bij de Slegte koopt voor €10.

  Mja ik weet niet, op deze manier houdt Sargasso ook een beetje zo’n imago van politiek-correcte geschiedeniskauwers, eh; meer specifiek bedoel ik, mensen die op de huidige maatschappij graag ideeen/theorieen (trema is even stuk) loslaten die hun validiteit al hebben BEWEZEN en dus compleet ongevaarlijk zijn om te supporten, – wat niet alleen saai is maar ook dicht bij lafheid in de buurt komt.

  Ik zou zelf liever iets zien van mensen die
  al een zekere kwaliteit bereikt hebben als filosoof/staatskundige/schrijver/iets-in-die-trant (hoeven niet per se jonge mensen te zijn natuurlijk), EN origineel/onverwacht zijn (naar de standaard van de gemiddelde lezer hier dan, natuurlijk) – kortom: gewoon lieden die andere perspectieven kunnen openen op de HUIDIGE stand van zaken zonder een noodzakelijke aansluiting hoeven te hebben op wat vóór hen bon-ton was.

  Stukje doet me op één of andere manier trouwens ook denken aan een bepaalde flauwe parodie…
  http://gezelligleuk.free.fr/index.php?show=oom_wim/strips

 11. 18

  Ik neem aan de in deze serie van acht presidenten ook plaats is voor Theodore Roosevelt. Hij was een schrijver en historicus, een militair en een diplomaat. Hij was de eerste Amerikaanse president die een zwarte man uitnodigde als gast voor een diner en de enige man die ooit zowel de Nobelprijs voor de vrede als de Medal of Honor kreeg.

 12. 19

  Waarom altijd weer over de de VS, waarom niet over Nederland? De bill of rights is gebaseerd op de Engelse bill of rights, tijdens het bewind van de Nederlandse Willem III ingevoerd, en valt weer terug te voeren op de beginselen van de Nederlandse Republiek. De Amerikaanse Declaration of Independence is rechtstreeks gebaseerd op het Nederlandse Plakkaat van Verlatinghe waarin Nederland afstand nam van de Spaanse koning. Helaas is dit alles nauwelijks bekend, Nederlanders weten meer van de oorsprong van de Amerikaanse grondwet dan van onze eigen geschiedenis.

 13. 20

  @14 Zeer zeker wel een heel relevant onderwerp. Alexander Hamilton was een uitgesproken abolitionist in die tijd. Madison, Jefferson hadden hier zeker moeite met hun dubbele houding, het gekke is dat alleen Washington zijn slaven vrijheid heeft gegeven nadat hij stierf. Saliant detail: zonder de three-fifth compromise had Jefferson in 1800 hoogst waarschijnlijk niet eens van Adams gewonnen. De dubbele houding tov van slaven en vrijheid van het individu bij de stichting van de USA is pas langzaam aan rechtgezet beginnend bij het einde van de burgeroorlog. PS: idd een wel erg karige post…