En hop – weer wint de entertainmentlobby!

NIEUWS - De EU is vergeven van de lobbyisten en dat blijkt al jaren reuze effectief te zijn. Geen wonder dat de entertainmentindustrie al jaren zijn geld daaraan spendeert in plaats van aan het bedenken van verdienmodellen die recht doen aan de echte wereld. Op 1 januari wordt er via de EU weer een fijne regel doorgedrukt waarmee de grote jongens in de industrie de kleintjes uit de markt drukken.

Wat is er precies aan de hand? Voor kleine ondernemers bestaat in de meeste (alle?) EU-landen, en ook in Nederland, de kleine-ondernemersregeling. Die houdt in dat als je weinig verdient met je handeltje, je niet de hele rompslomp van periodieke aangiftes en betalingen hoeft te doen. Daarbij gaat het om nog geen 2000 euro aan te betalen btw. Kom je daarboven, dan moet je gewoon betalen – en vaker dan eens per jaar aangifte doen.

Wie hebben daar voordeel bij? Het gaat in elk geval niet om mensen die er een dikke boterham mee verdienen. Het gaat zelfs niet om sappelende zzp’ers die er net van kunnen leven. Integendeel, het gaat meestal om ‘handel’ die het hobbyisme amper ontgroeid is. Muzikanten bijvoorbeeld, die van hun zuurverdiende centjes muziek opgenomen hebben en daar online een paar centen mee verdienen om hun hobby te bekostigen. Echt, als je onder de kleine ondernemersregeling valt ga je ook van die vrijstelling voor btw-afdracht niet rijk worden.

Maar een nieuwe EU-richtlijn schrijft nu voor dat die kleine-ondernemersregeling geheel vervalt als je ook maar één digitale verkoop doet naar een EU-land. Eén verkochte download naar Cyprus kan je dus pakweg 1500 euro btw kosten over normale, fysieke verkopen. Maar dan ben je er nog niet, want omdat je niet meer voor de kleine-ondernemersregeling in aanmerking komt moet je ineens elke drie maanden aangifte gaan doen. Zelfs als je drie keer per jaar moet aangeven dat je een digitale omzet van nul euro hebt behaald. O ja, en of je tien jaar lang van elke digitale verkoop twee of drie bewijzen van woonplaats van de koper wilt bewaren. Hallo, di-gi-taal jongens. IP-adressen kunnen variëren, niet iedereen heeft of gebruikt een account met landextensie en zo zijn er nog wel wat hindernissen te bedenken voor een regeltje dat ofwel bedacht is door bureaucraten zonder clue, ofwel is voorgekauwd door lobbyisten die het zo onwerkbaar mogelijk wilden maken.

Nee, van EU-bashen houd ik niet. Laten we wel zijn: als politici in de aangesloten landen het niet hadden gewild, hadden ze het kunnen tegenhouden. Maar het is wel tekenend voor het democratisch tekort in de EU en de lidstaten: lobbyisten bepalen een groot deel van de agenda – en politici in Europa én in de lidstaten laten dat gebeuren. Net zoals bij handelsverdragen worden alleen de belangen van het grote geld gediend.

De grote bedrijven dienen hiermee de kleinste concurrenten de nekslag toe, in het voorbijgaan ook nog eens het gebruik van digitale media een flinke tik toedienend. Ik heb zo’n vermoeden dat Bandcamp en aanverwanten hier een opdoffer van krijgen: die zijn immers opgezet om het muzikanten en bands makkelijk te maken hun muziek op kleine schaal te verspreiden. Een groot deel van de bands die daar nu downloads aanbieden (vaak zelfs pay-what-you-want, waarbij de opbrengst nooit een primair oogmerk is geweest) kijken voortaan wel uit om nog digitale downloads aan te bieden. In genres als dance en ambient zal dat nog veel harder aantikken omdat daar veel uitsluitend digitaal uitgebracht wordt.

Het gevolg: voor de grote bedrijven verandert er niets, de kleintjes wordt de nek omgedraaid. Die kleintjes zijn de muzikanten en bands die eerder door BUMA op de korrel werden genomen met de embedheffing. Feitelijk worden de grenzen weer opgetrokken binnen Europa, omdat veel kleintjes niet langer digitale media kunnen aanbieden.

De grote bedrijven blijven handelen alsof de wereld nog hetzelfde is als dertig jaar geleden. Digitale mogelijkheden? De entertainmentlobby gaat de concurrentie niet aan, maar drukt ze simpelweg uit de markt. Je gooit er wat lobbygeld tegenaan en klaar. Fijn 2015.

Het gevolg: heel veel muziek en ebooks, maar ook software en apps zullen vanaf 1 januari niet meer als download te krijgen zijn. Ik zal het nog eens herhalen: heel veel muziek, ebooks, software en apps zullen vanaf 1 januari niet meer als download te krijgen zijn. Inderdaad, het wordt voor kleine aanbieders verstandig zakendoen als ze alles voortaan weer op een schijfje gaan rondsturen. De wereld op zijn kop.

Een Britse petitie is er wel, in Nederland is en blijft het akelig stil.

Inperking van topinkomens werd in een vloek en een zucht uitgesteld want ‘onzorgvuldig’, over wetgeving die de kleinste marktpartijen compleet de nek omdraait hebben we het niet. En dan noemen ze mij cynisch…

Via MetGitarenenZo

Reacties (16)

#1 Henk van S tot S

………..Een Britse petitie is er wel, in Nederland is en blijft het akelig stil…….

Voor zover niet met presentjes overdonderd “belobbyd”, zijn ze waarschijnlijk in winterslaap ;-)

n.b.
Wedden dat binnenkort iedereen die wat via marktplaat e.d. verkoopt ook ondernemer is ;-)

  • Volgende discussie
#2 EricvdB

@1: Wel of niet ondernemer zijn is van andere criteria afhankelijk. Met enige regelmaat via Marktplaats handelen kan nu al leiden tot ondernemerschap. Bij de ondernemers waar het hier om gaat, leiden die criteria al tot ondernemerschap, hoewel ze er bepaald niet van kunnen leven.

De kleine-ondernemersregeling geeft hen wat ademruimte voor wat betreft administratieve verplichtingen – hoewel ze wel gewoon een fatsoenlijke administratie bij moeten houden. En laten we niet vergeten dat de Belastingdienst ook niet op dit extra werk zit te wachten. Dit zijn ondernemers waarbij het werk dat de Belastingdienst extra moet doen voor een beetje btw-opbrengst simpelweg meer kost dan het oplevert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 majava

wat valt precies onder digitale verkopen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 EricvdB

@3: Alles waarbij het gaat om (licenties voor) niet-fysieke media. Zodra je het op een schijfje verstuurt valt het daar niet onder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 majava

Grafisch werk ook? Web sites? Gerelateerd werk misschien: database en installatie-werk? Hoe los je dat op?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 EricvdB

@5: Het bouwen van een website zal waarschijnlijk als dienst gekwalificeerd worden, net zoals de meeste van de zaken die je noemt. Dat zal dan niet onder deze regel vallen. Ook het aanpassen van wat regeltjes in een database niet. Muziek, video, apps en zelfstandige software daarentegen weer wel. De definitie van wat een product is en wat een dienst is voor zover ik weet niet aangepast.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 majava

@6: thanx!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Henk van S tot S

@2: + #4 en #6
Mijn sarcasme leidt in ieder geval tot lesstof :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 EricvdB

@8: Ik was ooit btw-adviseur en daarna trainer. Dat is vragen om ongelukken met zo’n onderwerp. ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Jim

Volgens een reactie op een muzikantenforum waar gelinkt werd naar dit artikel (niet mijn eigen tekst dus):

Mooi staaltje bangmakerij, van het niveau “nieuwe Facebookvoorwaarden”.

Ja, er is een wijziging in de regels als je digitale diensten levert aan het buitenland per 1 januari 2015. De wijziging houdt in dat je vanaf dan geen btw meer betaalt in Nederland, maar in het land waarin je de dienst geleverd hebt.

Houdt dit in dat de kleine ondernemersregeling dan vervalt ? Ja en nee.
Nee, want de kleine ondernemingsregeling heeft hier verder niets mee te maken. Sowieso, moet de Belastingdienst je eerst aanmerken als onderneming, voor je gebruik zou kunnen maken van de regeling. Als particulier heb je hier niets mee te maken.
Ja, als je het heel erg zwart wit ziet, want, de buitenlandse belastingdienst zou je verantwoordelijk kunnen maken voor de btw die je zou moeten betalen. Maar ook hier geldt, je bent niet opeens een onderneming als je iets verkoopt.

Als je geld verdient met digitale downloads, en je bent niet geregistreerd als onderneming, dan hoor je die inkomsten op te geven voor je inkomstenbelasting bij de Belastingdienst. Wordt dat bedrag groter, dan zul je op een gegeven moment wel aangemerkt worden als ondernemer voor de btw, en als bedrijf belast worden, inclusief BTW-afdracht en administratieve verplichtingen. Maak je te weinig winst, dan kost dat de Belastingdienst alleen maar extra geld (vlak hun administratie niet uit) en zitten ze daar al helemaal niet op te wachten.

Zie ook: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_naar_andere_eu_landen/btw_berekenen_bij_diensten/wijziging_in_digitale_diensten_vanaf_2015

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/kleineondernemersregeling/kleineondernemersregeling

En ook: http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/telecom/explanatory_notes_2015_nl.pdf

p.s. Zoals ik het trouwens lees vallen downloads niet eens onder de “digitale diensten” zoals ze genoemd worden, maar zou het dus meer gaan om een betaling aan een website die downloads aanbiedt. Dus een Spotify zelf, ipv de artiest op Spotify.

p.p.s. ja hoor, jaarverslagen. Moet je wel een eerst een B.V. of N.V. hebben, of een stichting waarmee je twee jaar achter elkaar een omzet van € 4,4 miljoen binnenharkt…..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 EricvdB

Tja, dan kan ik nu iets gaan roepen over de klok en de klepel.

1. Over diensten gaat het inderdaad niet.
2. BV’s of NV’s hebben geen kleine-ondernemersregeling en particulieren vanzelfsprekend ook niet.
3. Ondernemerschap voor de inkomstenbelasting en ondernemerschap voor de btw zijn twee totaal verschillende dingen. Je bent niet automatisch ondernemer voor de ib als je dat wel bent voor de btw en andersom evenmin. Je kunt dus btw verschuldigd zijn voor producten die voor de inkomstenbelasting geen ondernemerschap opleveren. Sterker nog: je kunt zelfs verlies maken met je handeltje en desondanks btw moeten afdragen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Joost

Wat is nou precies de reden dat dit onderscheid (digitaal vs fysiek) gemaakt zou moeten worden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 zmooooc

Entertainmentlobby? Volgens mij niet. Je legt het ook niet goed uit, het is namelijk veel vervelender. De luie laffe incompetente EU-landen slagen er structureel niet in op hun BTW-wetgeving op orde te krijgen. Daarom kun je vanuit Luxemburg eBoeken verkopen met 3% BTW, veruit het goedkoopste tarief in de EU. En dat deden al die eBook-jongens dus ook want met digitale goederen is dat makkelijk te doen. Je hele fysieke boekenmagazijn naar Luxemburg sturen is immers een heel ander verhaal. Om dat alles tegen te gaan hebben die wijze EU-sukkels besloten dat BTW op digitale goederen afgedragen moet worden in/aan het land waar de consument woont. U mag dus voor alle landen in de EU afzonderlijk een BTW nummer aanvragen. Yay. Precies het tegenovergestelde van waar de EU ooit voor bedoeld was.

Nou verkopen maar weinig artiesten hun spul zelf; dat is namelijk volstrekt niet te doen. Ze laten dat over aan clubs als Bandcamp, iTunes, beatport etc. En die gaan dit ongetwijfeld vast voor ze oplossen. Overigens komt een belangrijk deel van de inkomsten van kleine artiesten als het goed is via BUMA. En die laat je gewoon aan jezelf particulier uitkeren. Daar komt, ongeacht de hoogte van die royalties, geen onderneming of BTW aan te pas.

En ik denk niet dat die zogenaamde “entertainmentlobby” van je hier op zit te wachten. Beetje jammer om zulke onjuistheden in de titel te zetten:P Had je storing in je aluhoedje?:p

@12 Zie alinea 1 voor uitleg voor dat onderscheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 EricvdB

@13: Ja, clubs als Bandcamp gaan de aangiften in andere landen overnemen voor hun klanten, klopt. Maar dat onverlet dat bij precies 1 verkoop de kleine ondernemersregeling hier vervalt. En dat is precies waar dit stuk over gaat.

Dat de inkomsten voor ‘kleine’ artiesten vooral via BUMA zouden komen is een gotspe. De meeste ‘kleine’ artiesten zijn blij als ze netto niet hoeven te *betalen* aan BUMA.

Over aluhoedjes beginnen is lollig hoor, maar kom dan wel met argumenten die deugen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Joost

@13: Ah. Dat maakt het wat duidelijker. *slaat hoofd tegen muur*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Tony

Kortom.
Verkoop je content aan een distributiebedrijf dat in de V.S. staat ingeschreven, en onder Amerikaans recht valt, die het voor comissie (zoals nu ook al gebeurt) verspreid.
Dan zit je buiten de EU.

  • Vorige discussie