Eenzame D66’ers, gezellige CDA’ers

DATA - Tot de verkiezingen presenteren we dagelijks een opmerkelijke, meestal niet al te serieuze electorale correlatie. Vandaag toont het CDA zich de echte gezinspartij en lijken D66’ers vaker alleen te wonen.

Het kan natuurlijk zijn dat er veel CDA-stemmers in op Urk in communes wonen, keuken, drugs en liefde met elkaar delend, maar die kans is niet zo groot. We hebben voor vandaag eens de CBS-cijfers over eenpersoonshuishoudens vergeleken met het stemgedrag op gemeenteniveau (peiljaar 2010).

Het CDA toont zich hier de onbetwiste gezinspartij. Er is een duidelijke correlatie, veel sterker dan bij andere partijen, dat het aantal CDA stemmen in een gemeente hoger is naarmate er minder eenpersoonshuishoudens zijn. In Wageningen bijvoorbeeld haalde het CDA maar tien procent van de stemmen in 2010. Het aantal eenpersoonshuishoudens ligt boven de zestig procent. In Urk daarentegen scoort CDA een kwart van de stemmen, terwijl het aantal eenpersoonshuishoudens op nog geen twintig procent ligt.

Voor D66 is de trend precies omgekeerd: hoe meer eenpersoonshuishoudens, hoe meer stemmen op de partij. Met een beetje goede wil zou je Rozendaal nog als outlier kunnen benoemen, maar de afwijking is minimaal. Uiteraard heb ik ook even de andere liberale partijen bekeken: die vertonen een gelijke verdeling.

Misschien zit daar een aanwijzing dat de VVD niet meer liberaal is, want die wijkt nogal af wat betreft patroon. De trend is onduidelijk daar.

foto flickr cc x-ray delta one

Reacties (6)

#1 rj

Een “eenpersoonshuishouden” is een wat misleidende, immers statistische term voor een allegaartje waar ook de ongebonden, onverantwoordelijke, maar wel degelijk stemgerechtigde jeugd van 18 tot pakweg 40 bij hoort. Als die jongelui de grote verleiding weerstaan om direct op de grote gezinspartij te gaan stemmen zo gauw ze onder de pannen zijn, dan is het CDA misschien echt wel aan het uitsterven!

  • Volgende discussie
#2 Robert

Helaas geen link naar de genoemde data te vinden. Zie ik iets over het hoofd? Vraag anders aan Steeph even wat mooie grafiekjes :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rolf
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Robert

Hmmm, jammer genoeg heb ik niet de kennis of kunde om dat zelf na te gaan. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe je die dan combineert. Hoe leg je de relatie tussen de verkiezingsuitslagen per partij en deze specifieke demografieën? Stemmen is toch anoniem?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 jeanclaude

Belangwekkende zaken.
Net zo belangrijk als de debatten van de lijsttrekkers, en de napraterij daarover.

Het gaat er weer eens over ‘wie een debat heeft gewonnen’.

En dat terwijl de man die meest als winnaar wordt gezien, Diederik Domoor, de meest flagrante onzin uitkraamt over EU en euro: ‘als Griekenland uit de euro gaat stopt de economische groei van de EU’.

Dank zij het EU wanbeleid t.a.v. de euro is er geen economische groei, overal loopt de werkloosheid op.
De enige oplossing is de oude valuta weer invoeren.

Verder lijkt ook natuurkundige Diederik de euro en de EU als doel op zich te zien, niet als iets waar wij Nederlanders iets aan zouden moeten hebben.

Een triest stelletje, met Rutte als de slimste.
Maar die vergist zich 50 miljard in een presentatie over weggegooid geld aan Griekenland, terwijl ons BNP iets van 350 miljard is.
Heeft dus ook geen enkel overzicht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Dimitri Tokmetzis

Ha Robert,
We hebben een bug in het cms die de embedcode van de grafiek er telkens uit gooit, maar in principe kun je de data downloaden via een link onderin de grafiek.

Qua data. Het is simpelweg twee datasets naast elkaar leggen, een scatterplot eroverheen en kijken wat voor verdeling je krijgt. Soms is er een duidelijke correlatie. In dit geval is het mwoa, nou ja, niet al te serieus dus.

Als je terug in de tijd gaat, wordt het wat lastiger ivm gemeentelijke herindelingen. Voor deze hebben we de gemeenten van 2010 genomen. Via CBS kun je die vrij makkelijk krijgen.

Morgen zet ik de christelijke partijen tegen elkaar af. Wat zijn typische sgp-gemeenten en wat typische cu-gemeente. Ook – deo volente – in een interactieve grafiek.

  • Vorige discussie