Neem een land, zeg A. Dit land is groot en heeft een belangrijke positie in de wereld, al is niet iedereen daar even gelukkig mee. Het is welvarend en beschaafd.
Neem een ander land, zeg B. Dit land is beduidend kleiner, maar doet op wereld toch nog aardig mee.
De relaties tussen A en B zijn uitgebreid. Land B was een van de eerste die de onafhankelijkheid van A erkende. Ze hebben sindsdien goede diplomatieke banden. Ook zijn de landen over en weer economisch aan elkaar gebonden. B behoort tot de grootste investeerders in A.
Verder is het zo dat B een van de weinige landen is die A de laatste jaren gesteund heeft in een nogal problematische oorlog. Een oorlog waar veel andere landen als “vriend” van A zijn afgehaakt.
Je zou kunnen zeggen dat A en B veel voor elkaar betekenen.
Door de eeuwen heen heeft de positie van ambassadeur van A in B altijd in het teken gestaan van de bijzondere band.
Nu echter gebeurt er iets vreemds. De baas van land A schuift een nieuwe ambassadeur naar voren. De beoogde ambassadeur heeft geen diplomatieke ervaring. De persoon in kwestie is wel een van de grootste financiers van de verkiezingscampagne van de baas van A. De persoon heeft zijn vermogen verdiend als zogenaamde “loan shark”, leningen verstrekken aan mensen die elders geen lening krijgen (meestal omdat ze arm zijn) en die leningen tegen hoge rente laten terugbetalen. Tegen het bedrijf van de persoon lopen op dit moment ook nog legio rechtszaken aangaande fraude en valse voorlichting.
De persoon wordt beloond voor zijn steun aan de baas van A met een mooi eervol baantje in de herfstdagen van zijn leven.
Als inwoner en regering van land B zou ik dit een diplomatieke belediging noemen.
Toch is dit precies wat gaat gebeuren met de benoeming door President Bush van Roland Arnall, eigenaar van Ameriquest, als ambassadeur in Nederland namens de VS.
Reacties (32)
Ja, en?
Volgens mij worden ambassadeurs wel vaker uit het zakenleven gehaald, de huidige ambassadeur van de VS in Nederland, Clifford Sobel, was in elk geval ook een zakenman … (en persoonlijke vriend en geldschieter van Bush)
En John Bolton pops into the mind as well…
Misschien kan er een andere naam bedacht worden voor een president die eigenlijk niet denkt, geplaatst is, en uit naam van hem anderen ziet geplaatst worden.
Een bizar uitpuren van juridische macht door haters op ontmoetingsposten te potsen.
Hey, wereldleiders van tegenwoordig zijn flamers!
1. Een persoonlijke vriend lijkt mij invloedrijker (geen belediging).
2. Alles is tijdelijk.
3. Elk nadeel heb zijn voordeel.
4. Meerdere wegen leiden naar Rome/Land A.
Play your best cards.
Uiteraard kun je op veel creatieve manieren nog ontelbaar rijtjes maken, deze greep leek mij alleen interessant. :D
@Bingo: Als deze man een ECHTE vriend was geweest had hij wel een ambassadeurschap in Frankrijk of Duitsland gekregen ofzo. Dit is zo’n semi-vriend die hij twee keer in zijn leven gezien heeft.
@Krekel: Sec iemand uit het zakenleven is niet zo’n punt. Als die ook maar aantoonbaar kwaliteiten heeft geschikt voor het ambassadeurs ambt.
In tijden van “spanning” ben je wel het diplomatieke visite kaartje. Degene die het eerst voor incidenten actie moet ondernemen.
En ja, het gebeurt veel vaker. Allemaal beledigingen en het gedrag van een bananenrepubliek.
Nederlanders hebben nou eenmaal een internationale reputatie als het om geld en zakendoen gaat. Een ambassadeur die zakenman en loanshark is geweest, past daar uitstekend bij. Zeker als je bedenkt dat de eerste kennismaking van B met A bestond uit het ‘kopen’ van een stuk land aan de noord-oostkust van de locale bevolking van A middels een paar spiegeltjes en kraaltjes.
ik word echt strontziek van dat filter hierop. Had een hele leuke (vond ik zelf) reactie geschreven en verstuurd. Poef…verdwenen.
Ik ga het niet nog eens opschrijven. Verloren voor de wetenschap zullen we maar zeggen. (Carlos: doe hier eens iets aan!!!!!)
Dat het voor ons een belediging is, daar kan ik me bij aansluitne, maar wat net zo erg is, is dat deze man dus de amerikanen vertegenwoordigd; dus voor de inwoners van zijn land is het een evengrote belediging
Nederland is geen onbelangrijke diplomatieke post. Wat dacht je van Lewis Paul Bremer III, de Seyss-Inquart van Irak. Die was ambassadeur in Nederland van 1983 tot 1986.
@Jan #9: Ik heb hem ge-unspammed. Kwam waarschijnlijk door het woord l o a n ….
@Crachat
“wereldleiders van tegenwoordig zijn flamers”
Van zo’n opmerking krijg ik om een of andere reden het oldschool usenetgevoel weer terug :)
…. ja ik had het al meegekregen op RTL nieuws. Wat een gigantische misser van Bush. Natuurlijk, zoals iedereen wel zal weten worden ambassadeursposten door Amerikaanse presidenten weggegeven als bedankjes aan goede vrienden. Echter in tijde van (toch wel) crisis moet je niet zo’n ongelooflijke zak stront in NL plaatsen.
Punt A) een kerel die zijn knaken heeft verdiend met deze business zet je in het solidaire NL. Deze kerel wordt hier in Amerika ook nog eens goed voor aangeklaagt. Men (in Den Haag, maar de bevolking) walgt van dit soort praktijken en gezien het feit dat hij hier zeer succesvol in geweest is zal het dus een (diplomatieke) ploert c.q hufter van de bovenste plank zijn.
punt B) NL staat (evenals England) nog steeds te boek als (diplomatiek) brughoofd voor Europa voor de Amerikanen. Vaak worden wij eerst bewerkt om vervolgens met hulp van o.a. NL de rest van Europa voor zich te winnen.
Nee Bush heeft zich weer van zijn beste kant laten zien. De vorige ambassadeur, die gematigder was, is geloof ik alleen al 4 of 5 keer in zijn eerste 3 maanden door de toenmalig minister van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen omdat hij dingen zei die niet gezegd konden worden of omdat hij ongeoorloofde praktijken aan het doen was (mengen in binnenlandse aangelegheden).
Deze vent zal dus wel helemaal de kroon gaan spannen. Ik zie hem al met zijn cowboyhoed, laarzen en pick-up truck het binnenhof oprijden….. lachuh
Jij bent ook snel beledigd!
En waarom hoor ik niks over a: Bush die Bolton erdoor drukt of b: mevr. Peis die haar eigen domme idee afdoet als een communicatiefout van haar ambtenaren?
@14: en beetje zoals Muntz in “god bestaat niet”?
@MixMasterMike: Neuh, ik ben niet snel beledigd. Maar dit vind ik toch wel een genante vertoning.
Het Bolton verhaal is geen belediging voor Nederland.
En het Peijs verhaal is gewoon de zoveelste hickup van de nederlandse regering.
Dit punt gaat puur over de diplomatieke relatie tussen de VS en Nederland. En in dat licht verbaast het me dat niemand zich er over opwindt dat hier zo nonchelant mee omgegaan wordt.
@Phonkee: je kan denken over Paul Bremer wat je wilt, maar die vergelijking met zes-en-een-kwart vind ik een beetje ongepast. Ik weet dat het momenteel bon-ton is om Amerikanen in het algemeen en leden van de Bush regering in het bijzonder met Nazi’s te vergelijken, maar dat betekent niet dat wij dat ook maar hier moeten doen. We zitten hier verdomme niet op een forum van de internationale socialisten toch?
@steeph: thank-you. Zal inderdaad wel de verwijzing naar de leen-haai zijn geweest.
Ik snap niet zo goed waarom de inwoners van het land B beledigd zouden moeten zijn. Ook de bewoners van dit land, net als zovele bewoners van andere landen, maken de fout te denken dat iemand die rijk geworden is, ook wel iets anders kan dan verkopen. Zo hebben de bewoners van het land B al eens een volstrekte minkukel als minister van Economische zaken gehad. Deze werd benoemd door een partij die wordt geleid door een crimineel die rijk geworden is door het manipuleren van beurskoersen. De bewoners van het land B denkt dat hij zijn geld heeft verdiend met glazenwasser. Zij weten ook niet dat hij de lijsttrekker van de partij ruim steunde met enveloppen die de chauffeur van de lijsttrekker ophaalde bij het hoofdkantoor van de partij. Veel van de inwoners geven geld aan een bekende uit het Gooi die hen heeft wijs gemaakt dat ze rijk worden door te investeren in Tsjetsjenië, via een Joegoslavische maffioso, waarvan de naam en de verblijfplaats geheim gehouden wordt. De inwoners van het land B verwijten dit allemaal niet zichzelf maar geven de linkse kerk of de linkse media de schuld. Ik denk dat de ambassadeur een warm welkom in B krijgt en zich er best thuis zal voelen.
Patti Thompson heeft het Witte Huis alvast glashard veroordeeld:
en Peijs en Bolton zijn niet genant?
Ik snap dat het je niet zint dat een buddy van Bush nu hier komt wonen maar ik betwijfel of dit echt zo erg is; per slot van rekening wordt elke ambassadeur vanuit Washington aangestuurd.
mooi woord trouwens; leen haai. Zo’n beest komt je been terugbrengen als ie ermee klaar is?
@Jan des Bouvrie: Sargasso is geen forum van de internationale socialisten? Hmm… Weet DP dat? Maar mijn excuses als ik je gekwetst zou hebben met mijn metafoor.
Sorry voor het - off topic -, maar ik vond gisteren deze fotoreportage van Jonas Bendiksen, over de satellietstaatjes van de voormalige Sovjet-Unie, met de toepasselijke naam Satellites … Geschikt voor kijken!
(Flash pop-up)
@Phonkee: het is niet zozeer dat je mij gekwetst heb, maar dat ik me in het algemeen een beetje stoor aan dit soort America-bashing door allerlei vergelijkingen met Hitler, Nazi’s etc. M.i. geeft dat aan dat degene die dergelijke metaforen gebruikt OF een compleet vertekend wereldbeeld heeft OF totaal niet begrepen heeft wat er in de Tweede Wereldoorlog eigenlijk gebeurd is, OF een combinatie van die twee.
Omdat ik jou tot geen van deze categorieen reken, verbaasde de metafoor me een beetje. Laat ik het dan zo zeggen.
America, land of opportunists … of was dat nu : opportunities??
Teslotte is Bush ook de eerste keer wat groezelig aan het presidentschap gekomen. Het verbaast me daarom eerder dat het geen drugsbaas geworden is.
@Jan des Bouvrie: Het is nog verbazend moeilijk om een ‘caretaker’ regeringsleider te noemen die geen negatieve reacties oproept. Misschien generaal Douglas MacArthur in Japan?
Bremer de Seyss-Inquart van Irak?
Dan moet Wilhelmina de Saddam Hoessein van Nederland zijn geweest. En Juliana de Uday … of Qusay! Tony Blair de Mussolini van het VK. Osama Bin Laden zal dan wel Winston Churchill zijn, Al-Zarqawi zijn papegaai …
Wat woon jij in een grappige wereld, Phonkee! Schrijf er eens een boek over …
@Krekel: Een reductio ad absurdum. Ouch. Tegen zoveel geweld is mijn grapje niet bestand. En inderdaad is mijn wereld best grappig, vooral als ik mijn medicatie vergeet te nemen.
Tja, ik vind deze benoeming minder belediging dan de benoeming van Bolton tot VN-ambassadeur. Uiteindelijk is nederland onderdeel van de VN en als ik me niet vergis, doet onze regering toch op zijn minst wel alsof we de VN serieus nemen. Dan kun je toch alleen beledigd zijn als Bush iemand die de VN maar een overbodig stelletje bureaucraten vindt, aanwijst als VS-vertegenwoordiger.
Vergeet niet ook voor deze man (net als de mensen in Guantanamo) geldt volgens nederlandse normen onschuldig tot de schuld bewezen is en zover ik weet is hij nog niet veroordeeld door een rechter. Als hij een schurk blijkt te zijn kunnen we hem nog altijd uitwijzen.
@ Phonkee
Een absurdum (als ik dat zo kan gebruiken) hoeft niet tot zichzelf gereduceerd te worden.
Ach. Beter dan dit wordt het toch nooit meer:
De eerste ambassadeur in Den Haag: John Adams, 1781 – 1788. Later tweede president van de Verenigde Staten.
De vijfde ambassadeur: John Quincy Adams, 1794 – 1797. Zoon van bovenstaande, en zesde president van de VS.
En nu niet meer zo zielig zuchten. Droog de ogen, diep ademhalen, schouders eronder, handen uit de mouwen, en PARTY in Den Haag. Vergeet de vette lach en de visitekaartjes niet.