Dear Oprah, please see this

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het is wel een vreemde gewaarwording om het serieuze HollandDoc te zien vissen naar wat aandacht van Oprah Winfrey. Toch is dat wat er gisteravond gebeurde in de documentaire “Dear Oprah: Non-Voting America’s Wildest Dream” van Kaspar Verkaik (VPRO).
De documentaire probeert inzicht te geven waarom zo weinig mensen stemmen in een land waar de democratie toch zo levendig is. Kaspar slaagt er goed in het gevoel van teleurstelling neer te zetten dat breed leeft. Gebrek aan geloof dat hun stem iets uit zal maken. De komst van Obama, die door Oprah gesteund wordt, zorgt al voor meer motivatie. In de documentaire wordt een klein beetje duidelijk waarom het zo’n aansprekende man is.
Maar de intentie van de documentaire is om Oprah zover te krijgen mensen op te roepen toch vooral te gaan stemmen. Dit lukt niet. De uitzending sluit echter wel af met de hoop dat de documentaire uiteindelijk toch via via onder ogen van Oprah zal komen en tot aandacht van haar zal leiden.
En dat is een interessante uitdaging. Dit gaat namelijk niet vanzelf. Dus moeten mensen helpen met de verspreiding, net zo lang tot het door Oprah of haar crew gezien wordt. Kortom “spread the word” en doe gelijk even gokken hoe snel het lukt.

[poll=133]

Reacties (12)

#1 Freek

Europees onderwerp.

  • Volgende discussie
#2 mescaline

Go vote, good for democracy. Krrristeneziele in de VS Kasper, idioot!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Holland Doc

Dear Oprah is van 7 tot en met 14 maart ook op het digitale kanaal van Holland Doc te zien. Heb je geen digitale televisie? Kijk dan naar onze stream. Deze vindt u door op “start het tv-kanaal” te klikken op onze website http://www.hollanddoc.nl

UITZENDTIJDEN DIGITALE KANAAL:

7 maart: 17:38 – 18:37 uur
8 maart : 16:11 – 17:10 uur
9 maart: 22:06 – 23:05 uur
10 maart: 16:33 – 17:32 uur
11 maart: 10:40 – 11:39 uur
12 maart: 12:22 – 13:21 uur
13 maart: 17:48 – 18:47 uur
14 maart: 10:09 – 11:08 uur

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 JSK

De documentaire probeert inzicht te geven waarom zo weinig mensen stemmen in een land waar de democratie toch zo levendig is. Kaspar slaagt er goed in het gevoel van teleurstelling neer te zetten dat breed leeft. Gebrek aan geloof dat hun stem iets uit zal maken.

Dat is idd een verklaring die een linksige Europeaan eraan zal geven. Je kan ook betogen omdat de Amerikaanse overheid veel minder invloed heeft op het (economisch) level van haar burgers – je moet meer zelf doen – er veel velen minder te beslissen valt.

Als je niet geeft om Irak en privacy (en dat zijn veel mensen), maar wel om de betaalbaarheid van je woning (en dat zijn véél mensen), dan zal je geen tijd besteden aan een politiek die toch op z’n best beperkt herverdelend is. In plaats daarvan ga je wellicht wat meer werken, een eigen onderneming beginnen, etc om aan dat geld te komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Steeph

@JSK: Kijk gerust de documentaire. Dat soort punten komen ook naar voren. Maar het samenvattende punt van Geoff blijft daarmee overeind toch overeind?

En word je er niet moe van je argumentatie iedere keer te beginnen met een verwijzing naar “links”?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Abt Busoni

Wat betreft het onderwerp Waarom zo weinig mensen stemmen in de VS ben ik geen steek wijzer geworden van deze documentaire. Wel weet ik dat een oude rotte camper op zeer veel verschillende manier kapot kan gaan maar toch ook elke keer weer gerepareerd kan worden. Is de camper soms een subtiele metafoor voor de huidige VS ?

Het valt op dat de geportretteerden allemaal verstandige, waardige, behulpzame en sympathieke mensen zijn die als ze gaan stemmen in November, welhaast zeker voor een Democratische kandidaat zullen kiezen of in ieder geval tot de doelgroep van de Democraten behoren. Ik krijg de sterk het idee dat de makers dat met hun documentaire willen benadrukken.

Is het niet opvallend dat de verkiezingsopkomst in het welvarende Zwitserland ook zo laag is? Misschien is het juist wel een goed teken in een democratie. Blijkbaar hebben de mensen wel iets anders aan hun hoofd dan zich zorgen maken over de samenstelling van hun regering, zoals die besnorde Texaan uit de documentaire ook al opmerkte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bas

@6,

Ik hoor wel een argument voorbij komen waarom ze niet stemmen. Die single mom zegt dat ze simpelweg niet kan stemmen vanwege de kinderen, maar het is bekend dat lokale afdelingen van de Democraten een kinderopvang organiseren tijdens verkiezingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 JSK

@5: Zoiets wat #6 zegt. Het vermoeiende voor mij is natuurlijk het lezen van redeneringen die ik bestempel als ‘linksig’.

Het benaderen van allerlei sociale fenomenen vanuit een linkse bril brengt ons geen stap dichterbij ‘de werkelijkheid’, dat is wat ik probeer te zeggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Steeph

@JSK: En dus kan “de werkelijkheid” niet “links” zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 HansR

@JSK
Het vermoeiende voor mij is natuurlijk het lezen van redeneringen die ik bestempel als ‘linksig’.

Blijf weg zou ik zeggen.
Is minder vermoeiend voor iedereen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 JSK

@9: Nee, lijkt me niet. Net zomin als de werkelijkheid ‘rechts’ kan zijn.

@10: Spreek jij maar voor jezelf, waanzinnige éénling.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Abt Busoni

@ Bas

Uiteindelijk is die alleenstaande moeder wel gaan stemmen.

Na het interview met deze vrouw suggereert de maker van de documentaire dat de Republikeinen arme mensen het stemmen bewust moeilijker maken omdat die meestal voor een Democraat kiezen. Dat is wel een erg gemakzuchtige beschuldiging. Als journalist zou je je dan toch gelijk moeten afvragen hoe de Republikeinen zoiets organiseren en op onderzoek uitgaan. Dat levert vast een interessantere documentaire op dan deze veredelde vakantietrip.

  • Vorige discussie