ACHTERGROND - Hillary Clinton stopt als minister van Buitenlandse Zaken en haar beoogde opvolger, Susan Rice, heeft de handdoek in de ring gegooid. Vrouwen speelden een hoofdrol in de Amerikaanse politiek de afgelopen week.
‘Will she or won’t she?’ is de vraag die de Amerikanen de afgelopen weken (jaren, eigenlijk) heeft bezig gehouden. Sinds Hillary Clinton heeft aangegeven dat ze niet beschikbaar is als secretary of state in Obama’s tweede termijn, gonst het in de Amerikaanse media dat ze zich klaar maakt voor een gooi naar het presidentschap in 2016. Zelf zegt ze steevast dat ze ermee stopt omdat het na twintig jaar politiek welletjes is geweest, dat ze toe is aan wat rust. Begrijpelijk, ze is inmiddels 65. Ook tegenover Barbara Walters (filmpje) blijft ze volhouden dat ze iets anders gaat doen.
Het was sowieso de week van de vrouwen in de Amerikaanse politiek. Susan Rice, vriendin en bondgenoot van Obama sinds het eerste uur, gaf aan zich terug te trekken als kandidaat voor de post die Hillary Clinton achterlaat.
Rice is op dit moment de Amerikaanse gezant in de Verenigde Naties en zal dat ook blijven. Maar het was geen geheim dat Obama haar het liefst als zijn minister van Buitenlandse Zaken had gehad. De New York Times heeft een goede analyse over wat de twee politici aan elkaar bond. Het was niet slechts dat ze beide de eerste Afro-Amerikaanse politici op een bepaalde post waren, hun gedeelde passie voor basketbal of dat ze beide tegen de Irak-oorlog waren. Obama benijdt Rice omdat ze zegt wat ze denkt, ook als dat mogelijk niet gepast is.
En dat ligt niet goed bij de Republikeinen. De GOP is geen fan van Rice, en haar nominatie zou te moeilijk worden. Dat komt de toch al precaire verhoudingen tussen Obama en de Republikeinen in het congres niet ten goede. Clinton en Rice hebben in dat opzicht wel wat gemeen, beargumenteert Garance Franke-Ruta van The Atlantic. Hillary heeft zich jarenlang de woede van de Republikeinen op de hals gehaald en is door alles en iedereen verguisd om haar visie op internationale politiek. Rice kan nog wat van Clinton leren, schrijft Franke-Ruta.
Het lijkt erop dat Obama’s belangrijkste kabinetsleden allemaal mannen worden. Ook de invloedrijke Ways & Means Committee van het House of Representatives zou bijna een mannenbolwerk worden. Op het laatste moment werden nog de vrouwelijke Democraten Linda Sanchez en Allyson Schwartz toegevoegd aan de commissie. Handig gespeeld van de Democraten, aangezien een van hun kritieken op de GOP is dat het zo’n witte-mannen-clubje is…
Ja, het was een veelbewogen week voor de vrouwen in de Amerikaanse politiek. Nog altijd zijn vrouwen er sterk ondervertegenwoordigd. Het zet je toch aan het denken, ‘what if women ruled the world?’
Reacties (8)
maakt het wat uit dat ze een gatje hebben ipv een pennetje? sja en clinton krijgt health issues net als ze moet getuigen voor benghazi gate? cheapest trick in the book.
@1 Voor functioneren zou het in principe niet uit moeten maken, maar het aantal vrouwen in hoge politieke functies is wel degelijk een issue in de Amerikaanse politiek. Ook in Nederland, overigens. En er zijn ook mensen die argumenteren dat een bestuur (of dat nou van een commerciële organisatie of van een land is) er met een evenwichtige mix van man en vrouw wel degelijk anders uit zou zien. Zie laatste link.
“Zelf zegt ze steevast dat ze ermee stopt omdat het na twintig jaar politiek welletjes is geweest, dat ze toe is aan wat rust. Begrijpelijk, ze is inmiddels 65.”
Mitt Romney is ook 65, McCain was tijdens de verkiezingen van 2008 al 72 (en is nog steeds Senator), Reagan (beste president ooit, volgens velen) was bij het aantreden voor zijn eerste termijn al bijna 70 en deed er desondanks nog een tweede achteraan. En dan worden vrouwen gemiddeld ook nog een paar jaar ouder dan mannen (en later seniel)…
Nancy Pelosi is pas aan haar carriere gaan werken nadat haar (vijf) kinderen oud genoeg waren. Daarna heeft ze het toch nog redelijk ver geschopt (en nog steeds trouwens, en ze is over de 70).
@3 Helemaal gelijk, hoewel één van de vaste kritieken op McCain’s kandidatuur wel was dat ie al wat aan de oude kant was. Hetzelfde zou dus gelden voor Clinton als ze in 2016 mee gaat doen.
@5: nu ja, Clinton is dan nog altijd 3 jaar jonger dan McCain in 2008, niet zo kreupel (hoop ik toch voor haar) en zoals gezegd als vrouw leeft ze waarschijnlijk langer (gezond) door dan McCain.
PS. en vet off topic: Ik ben er ook helemaal voor dat als de VVD haar zin krijgt en de AOW aan de levensverwachting gekoppeld wordt, om die dan bij vrouwen 2 jaar later dan bij mannen in te laten gaan.
@7 Gaat mij wat te ver. Moet ’t dan ook afhankelijk worden van of je wel of niet rookt, hoeveel je drinkt, hoe vaak je sport? Hoe ver moet dat gaan?
@6:
Je “off topic opmerking” kan de vrouwen misschien wel aansporen politiek actiever te worden ;-)
Wens:
En dat ze dan beter mogen zijn Mevrouw schippers en Mevrouw Schultz van Haegen en de rest van het kabinet m/v.