De Nieuwe Kaart van Nederland toont een deel van de plannen op het gebied van ruimtelijke ordening en natuurbeheer. Het feit dat onder Paars met de Vijfde Nota veel verantwoordelijkheid naar de lokale bestuurders is gegaan en onder BruinI de asfalt- en betonmaffia vrij spel hebben gekregen, maakt veel van de milieukaarten irrelevant.
Toch is het misschien wel interessant om te kijken of langs uw dorp of stad een ecologische bufferzone danwel een infrastructuurproject is gepland (doorklikken naar interactieve kaart).
nieuwekaart.nl
[ MIT= Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport, Belvedere= cultuurhistorisch erfgoed, EHS= Ecologische Hoofd Structuur] .
Reacties (7)
Als geograaf én lid van de betonmaffia is het een interessante site, maar niet erg praktisch. Zit een hoop overheidsgeld in, maar de echte meerwaarde (behalve het schrikeffect van “oh…wat wordt Nederland vol”)is mij sinds de oprichting nog steeds niet duidelijk…
De daverende meerwaarde is er in mijn ogen ook niet. Helemaal toen een andere geograaf (lid van de adviesmaffia) mij vertelde hoe de site tot stand is gekomen: uit de losse pols digitaliseren van vage gemeentekaartjes, zodoende loopt menig weg en of nieuwe wijk door in een meer of kanaal. Ik besloot het te loggen omdat de site nu eindelijk redelijk toegangkelijk is, want in het begin was ie regelmatig overbelast.
Mijn verwachting is ook dat het in de toekomst er sowieso niet zo uitgaat zien, daarvoor hebben bovengenoemde maffiosi en corrupte gemeente-ambtenaren te veel macht
(het wordt dus waarschijnlijk alleen maar erger).
Met de hartelijke groeten van de milieumaffia. ;-)
Oja, ik zou ook nog even kwijt willen dat volgens mij zo’n kaart eerst op europees niveau gemaakt moet worden. Nederland is een stadsstaat met een rurale geschiedenis. Definieer de ecologische hoofdfunctie(s) van Nederland voor het Europese continent, dat zijn volgens mij: rivierdelta-gebied met wadden en kustduinen (jaja, de Veluwe komt op het tweede plan!). Bescherm die hoofdfuncties te vuur en te zwaard en laat de rest integreren met Ruhrgebied en belgische industriegebieden (uiteraard met aandacht voor bescherming van de lokale landgoederen en dorpsbrinken).
Wat nu gebeurt is halfslachtig, te versnipperd en mist lange termijn- en grootschalige visie.
In vroeger tijden heb ik mij nog eens bezig gehouden met GIS-toepassingen beziggehouden en destijds was de koppeling met de grootschalige basiskaart van Nederland ook al een probleem. En inderdaad…Nederland zal er in de toekomst niet zo uit gaan zien. Zolang er nog pepernoten te verdienen zijn zal het alleen maar “erger” worden. Daar helpt geen milieumaffia meer tegen ;-)
/Geograaf mode on/ Met je tweede postje kan ik het overigens alleen maar eens zijn /Geograaf mode off/
Zo te zien werken jullie alletwee niet in de bejaardenzorg, om maar iets te noemen ;-)
Bejaarden?
Ik vind dus dat er veels te veel bejaarden bij Rijkswaterstaat werken.
Noem even het Plan Lely en ze beginnen al te schuimbekken van genot. Conservatieve polderkopen dat zijn het! ;-)
(sorry dit is een oud traumaatje van me, toen ons team van fysisch geografen het nipt verloor van een paar sociaal geografen in een studentencompetitie. Doordat Rijkswaterstaat en Jorritsma het plan van die socio’s om de Markerwaard in te polderen beter waardeerden dan ons geniale plan van een milieubewust producerend eiland. Jorritsma, die op deze happening werd ingevlogen met een heli, vond overigens de inpoldering van de Markerwaard wel handig voor een 2e nationale luchthaven terwijl die oude polderkoppen stonden te schuimbekken bij het idee dat het Plan Lely toch nog volbracht zou worden. Grmbl…)