Burgerforum – interview met een deelnemer

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Al sinds de aankondiging van het oprichten van het burgerforum voor een nieuwkiesstelsel zijn we op zoek naar deelnemende leden. Dankzij de oplettendheid van één van onze reaguurders is dit nu gelukt!
Vanaf heden zullen we dan ook met enige regelmaat op deze plaats inbreng van inside het burgerforum hebben. Aan de ene kant om op de hoogte te blijven van dit bijzondere experiment. Aan de andere kant om ruimte te bieden voor discussie over de voorstellen. U kunt natuurlijk ook naar een van de discussiebijeenkomsten gaan, maar online is wel zo makkelijk.

Als aftrap hier een interview met forumlid Kim Wamper.

S: Was je al op de een of andere manier bezig met politiek voordat je van het burgerforum hoorde?
K: Nee, ben nog nooit echt met politiek bezig geweest, behalve dan het volgen van het nieuws.

S: Wat was jouw motivatie om mee te doen aan het burgerforum?
K: Ik wilde graag meedoen aan het Burgerforum, omdat het zeer uniek is en mij het een interessante uitdaging leek. Je krijgt niet zo vaak de kans om je direct met politiek bezig te houden. Verder hoop ik er veel van te leren en mijn talenten op een andere manier te ontwikkelen dan via mijn studie of mijn sport.

S: Kan je in grote lijnen vertellen wat er tot nu toe is gebeurd nadat je gekozen was voor het burgerforum.
K: Nadat ik te horen kreeg dat ik gekozen was voor het burgerforum zijn we op 23 maart geïnstalleerd door vice-premier Zalm en minister Pechtold. Na deze feestelijke bijeenkomst, hebben we 24 maart onze eerste scholingsdag gehad. Via colleges en werkgroepen hebben we nu (na drie weekenden) inmiddels geleerd wat de bouwstenen zijn van een kiesstelsel, welke kiesstelselfamilies er zijn en wat de gevolgen zijn van die kiesstelsels.

S: Wat is je het meest bijgebleven na de eerste drie scholingsweekenden?
K: Naast de kennis is me ook bijgebleven hoe enthousiast de groep telkens maar weer is, het gevoel dat we een echte groep aan het worden zijn, het bewust worden dat we met iets unieks bezig zijn en de enorme professionaliteit waarmee de bijeenkomsten en de andere gebeurtenissen rondom het burgerforum geregeld zijn!

S: Heb je het gevoel dat de groep die gekozen is representatief is voor de Nederlandse bevolking?
K: Ja, jong-oud, man-vrouw, allochtoon-autochtoon en ga zo maar door, de groep is heel divers.

S: Heeft het burgerforum alle vrijheid bij het maken van voorstellen voor het kiesstelsel, of zijn er beperkingen vooraf?
K: We hebben veel vrijheid, maar we moeten natuurlijk wel serieus blijven. In mei en juni gaan we het land in om naar de meningen van de Nederlanders te luisteren, deze verwerken we in ons voorstel. Verder hebben ze ons ook duidelijk verteld dat we in ons advies rekening moeten houden met de Nederlandse cultuur. Maar dit lijkt me eigenlijk niet meer dan logisch.

S: Is het tot nu toe ook leuk om te doen?
K: Het is zeker leuk om te doen, je ontmoet leuke interessante mensen die je anders waarschijnlijk nooit zou ontmoeten. In het begin was het natuurlijk wel even wennen, om zoveel nieuwe mensen te ontmoeten, maar na drie weekenden begint het al aardig vertrouwd aan te voelen. Ook vind ik het leuk om me te verdiepen in een ander onderwerp dan mijn studie.
Wanneer eindigt de scholing en begint het echte werk?
We hebben nu drie weekenden van scholing gehad. Nu begint “het echte werk” van debatteren en het nagaan wat wij de belangrijkste gevolgen van een kiesstelsel achten. Verder zijn we natuurlijk ook actief bezig om publiciteit te zoeken/ vinden en ervoor te zorgen dat de Nederlander in het onderwerp geïnteresseerd raakt en erover gaat nadenken.

S: Zie je het zitten om ook het land in te gaan en met andere mensen over dit onderwerp te discussieren?
K: Ja heel erg, ik ben heel benieuwd hoe niet-burgerforumleden over het kiesstelsel denken. Ik sta wel open voor nieuwe ideeën en ik denk ook zeker dat zij die kunnen geven.

S: Heb je in al bepaalde voorkeuren of ideeen over het kiesstelsel?
K: Uuhm, ik heb al heel veel voorkeuren gehad, maar op dit moment vind ik het erg belangrijk dat er sprake is van evenredige vertegenwoordiging. Echter, dan wel met een hogere kiesdrempel, zodat je minder splinterpartijen krijgt. Verder ben ik van mening dat er meer betrokkenheid moet zijn van de regering met het volk (en andersom) Daarom lijkt me het districtenstelsel van Duitsland wel iets, alleen moet er wel voorkomen worden dat de politiek té lokaal wordt, het landelijk belang gaat voor het lokaal belang. Dus om samen te vatten ben ik nu van mening dat het huidige Nederlands kiesstelsel iets Duitser moeten worden, of het Duitse kiesstelsel iets Nederlandser. Maaaarrr…het Ierse stelsel (meerdere (overdraagbare) stemmen) heeft ook wel wat, omdat je meer invloed op de coalitievorming hebt…Het blijft lastig.

Reacties (7)

#1 Simon

Kijk, er zijn scholingsdagen voor het burgerforum. En de groep is enthousiast!

  • Volgende discussie
#2 BartB

Da’s al heel wat :)
Wat ik een belangrijke vraag vind: als er veel geld wordt gestoken in een burgerforum dat ons kiesstelsel onder de loep moet nemen, creëer je daar dan niet automatisch de verwachting mee dat er ook een vernieuwing wordt gebracht? Als zo’n groep maanden studeert en vergadert etc, dan worden zij natuurlijk zwaar afgefakkeld als ze na die tijd tot de conclusie komen dat ons kiesstelsel eigenlijk wel best is zoals het nu is. Terwijl dat toch een gerechtvaardigde conclusie zou kunnen zijn. Krijgen we straks verandering enkel en alleen om het Burgerforum te rechtvaardigen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Simon

Niet dat ik per se positief ben over scholing, en zeker niet over enthousiasme overigens… Soms moet je ook alles uitleggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Rembrandt

Ben benieuwd wat het vervolg gaat brengen. Het geeft mij een gevoel van voorkeuze op die opgedrongen wordt via die scholing i.p.v. een schone lei waarbij men zelf na kan denken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Kalief
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

Ik ben nogal benieuwd of er ook aan gewone duitsers gevraagd wordt wat zij van hun kiessysteem vinden. Elke keer als er daar verkiezingen zijn, moet er nogal veelvuldig uitgelegd worden hoe het kiessysteem daar werkt. Ik vind het zelf ook niet echt een helder systeem, los van het feit dat het aantal zetels variabel wordt en bovendien altijd de partijen met de meeste stemmen extra bevoordeelt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Steeph

Dit stukje wordt aangehaald op:
http://www.nrc.nl/opinie/article304132.ece

  • Vorige discussie