Amerikanen strijden voor publiek domein

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Enkele Amerikanen die ijveren voor een inperking van het auteursrecht hebben een succesvolle petitie gestart. Met de petitie wordt aan de leden van het Congres een wetsvoorstel gepresenteerd om een impuls aan het publieke domein te geven. Het voorstel is zeer eenvoudig: 50 jaar nadat een werk is gecreëerd wordt aan de rechthebbende een vergoeding van 1 dollar gevraagd om het auteursrecht te verlengen. Als de dollar wordt betaald dan duurt het auteursrecht voort gedurende de wettelijke termijn en anders vervalt het auteursrecht. Initiatiefnemer Lawrence Lessig stelt op basis van historische gegevens dat zodoende 98% van de werken in het publieke domein terecht zal komen (slechts 2% van de werken is commerciëel nog interessant na zo’n periode).

Stanford professor in de rechten Lessig trad eerder op in de zaak Eldred vs. Ashcroft. Daarin pleitte hij tegen de ‘Sonny Bono Act’, de wet waarmee de duur van het Amerikaans auteursrecht met 20 jaar werd verlengd. Hij voerde aan dat de verlenging in strijd was met de Grondwet, waarin is bepaald dat het auteursrecht dient “to promote the Progress of Science and useful Arts by securing for limited times to Authors and Inventors the Exclusive Right to their respective Writings and Discoveries”. Lessig verloor voor het Supreme Court ook al onderbouwde hij de zaak van Eldred c.s. gedegen, onder meer met een uiteenzetting (‘amicus brief’) van vooraanstaande economen waarin wordt geconcludeerd dat de langere beschermingsduur meer kosten dan baten meebrengt en innovatie afremt.


Met de petitie wordt de strijd voor een levendig publiek domein hervat. Lessig benadrukt waarom juist nu het belang zo groot is: “Before the Internet, long copyright terms sometimes didn’t matter. What were you going to do with a book that was out of print before the Internet? How were you going to republish it? Now that we have the Internet, we can imagine taking an extraordinary amount of knowledge and culture and making it available on the Internet so that it can be provided for free to schools, to libraries, to other creators.” Hulp bij deze petitie komt van ‘free music’-blogger Aimee Deep (tevens dochter van de CEO van het filesharesysteem Madster -voorheen Aimster). De 18-jarige Deep deelt haar foto uit aan iedereen die de petitie ondertekent. Inmiddels zijn er al meer dan 10.000 handtekeningen verzameld.

Update Grobbo: Eerder verscheen op Sargasso een relevant artikel over de Mickey Mouse Protection Act die Disney in staat stelt om Mickey en consorten buiten het publieke domein te houden terwijl ze daar zelf groot mee zijn geworden. (Denk aan Asspoester, Doornroosje, Sneeuwwitje, Peter Pan en Alice in Wonderland)

0

Reacties (6)

#1 Grobbo

Excuseert u mij voor mijn toevoeging, maar de MM-protection act leek me wel relevant in deze.

  • Volgende discussie
#2 mark

Lijkt mij zeer zeker een zinnige toevoeging, Grobbo. De MM-protection act is de bijnaam die (door tegenstanders) aan die wettelijke verlenging van 20 jaar is gegeven (lees ook THE MOUSE THAT ATE THE PUBLIC DOMAIN).

De MM-protection act wordt ook wel de Sonny Bono Act genoemd (naar de indienende senator ann-ex van Cher) of de CTEA (Copyright Term Extension Act).

Grappig, op mijn blogspotje berichtte ik ook al eens over die fantastische free culture speech van Lessig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

Grob, wie is “Asspoester” ? ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Ik begrijp die ophef van die sterren niet zo. Als ik het goed begrijp geldt dit dus voor producten die minstens vijftig jaar geleden zijn ontwikkeld?

Dus het album War van U2 dat in 1983 verscheen zal pas 2033 publiek domein worden? Dan kraait daar toch geen haan meer naar? Bono is dan inmiddels hoogbejaard of dood. Ikzelf een vutloze zestiger en het gratis downloaden van nostaligsche albums hoef ik dan ook niet meer: ik koop immers alles.

Cultureel materiaal wat momenteel al ouder dan 50 jaar is zou inderdaad goed gebruikt kunnen worden in scholen en universiteiten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Verbal Jam

Interessant stukje! Gelukkig stelt mijn weblogsoftware mij in staat op een datum in de toekomst te posten. Goed dat u mij eraan herinnert al mijn stukken dan over 50 jaar automatisch en gratis te herpubliceren, anders gaat mij dat nog heel wat dollars kosten. ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 mark

Voorwaar een slim idee, VJ. Echter, herpublicatie zal geen nieuw auteursrecht doen ontstaan. Mocht zo’n 50 jaar termijn in Nederland gaan gelden, kunt u wellicht uw ganse site als 1 werk laten verlengen. Betaalt u die dollar (euro?) echter niet, dan staat het mij vrij om bijv. een korte film van Rosarium te maken (of het gewoon rechtstreeks op mijn site te plempen).

  • Vorige discussie