Aankondiging: GC’s oppositiepartij van het jaar

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Fractievoorzitters (GC/Adriaan)

De afgelopen weken zijn de oppositiepartijen niet alleen druk geweest met het voeren van oppositie in de Tweede Kamer: ook de vragen die GC en de GC-lezers aan SP, PvdD, D66, GroenLinks, VVD, ToNL, SGP en PVV stelden, hebben ongetwijfeld tot veel overleg in de fractievertrekken geleid.

Gezien de compleet afwezige chemie tussen de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie, het imago van luchtverplaatsers dat aan het kabinet blijft plakken en de recente verhalen over een mogelijk vertrek van onze premier naar de EU, is er alle reden om te vermoeden dat deze coalitie de eindstreep niet gaat halen. Waarschijnlijk houden de oppositiepartijen daar rekening mee, want ze gingen met graagte op onze vragen in. Sommige uitgebreid, andere een stuk beknopter.

GC geeft met de ‘oppositiepartij van het jaar-verkiezing’ deze partijen een kans om ons duidelijk te maken waar ze voor staan en wat ze denken bereikt te hebben in het afgelopen jaar. Vanaf morgen zullen we elke dag een partij aan het woord laten.

Omdat we dit jaar de antwoorden van de partijen willen laten meewegen in de eindscore van de partijen, is het mogelijk om per partij een cijfer (5-10) te geven. Het gemiddelde cijfer van elke partij vermenigvuldigen we daarna met het aantal stemmen voor die partij in de stemronde. De partij met het hoogste aantal punten mag zich GC’s oppositiepartij van het jaar noemen.

Reacties (6)

#1 Peter

Aha! De antwoorden zijn dus binnen? Wanneer mogen we stemmen?

Terzijde: over Balks’s vertek: ik kan maar niet vinden wanneer de EU de spelregels heeft veranderd. Ik dacht dat ze een meerjarenplanning hadden, waarin staat welke landen de voorzitter gaan leveren. Hier zag ik een planning waaruit zou blijken dat Nederland pas weer in 2016 aan de beurt is.
Weet iemand hoe dat nou zit?

  • Volgende discussie
#2 Roy

@1: Je mag morgen bij de eerste partij punten geven voor de antwoorden. Maandag-vrijdag komen er vijf partijen aan bod, het weekend slaan we over, maandag-woensdag de volgende drie. Stemronde begint waarschijnlijk woensdag 11 of donderdag 12 november. Gedurende een paar dagen kan dan gestemd worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Peter

@Roy: dank u…

Meen trouwens het antwoord gevonden te hebben op die andere vraag. Dat verdrag van Lissabon! Waarin een permanente voorzitter is geregeld.
Stom, stom, stom. Ik lees blijkbaar niet genoeg….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Baron E

Wellicht is het verstandig iedereen te laten stemmen voordat de antwoorden worden gepubliceerd, en nog een keer daarna. Van elkaar aftrekken geeft dan een waargetrouwer beeld van de inhoud en zeggenskracht van de antwoorden.

Aan de andere kant is zo’n verkiezing natuurlijk sowieso bullshit, ben wel erg benieuwd naar de antwoorden (met name op Peters blok-tegen-het-CDA-vraag) en op de discussies die erop volgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Roy

@4: Voor en na laten stemmen geeft ook geen beeld van de invloed van de antwoorden, omdat er in acht dagen tijd weer een heleboel veranderd kan zijn. Pechtold zegt iets, Wilders zegt iets, VVD blijkt voor/tegen een minimumaantal vrouwen aan de top te zijn, Van Bommel doet een uitspraak over Kant etc.

Daarbij weten we zelf ook wel dat de antwoorden op de vragen niet allesbepalend zijn. Verkiezingsprogramma’s zijn dat ook niet. Daarom kun je bij de antwoorden het cijfer 5-10 geven (waarbij 5 enorm slecht, 10 enorm goed is) en niet 0-10.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Roy

@4: Maar je hebt natuurlijk gelijk dat dit soort verkiezingen tamelijk nutteloos is. De hele verkiezing en stemronde is natuurlijk slechts een aanleiding om vragen te stellen aan de oppositiepartijen. Zo weten we vanaf morgen bijvoorbeeld welke partijen het goed zouden vinden als tijdens deze economische crisis het kabinet zou vallen. En we weten wie met wie wil regeren.

En ook belangrijk: het wordt duidelijk welke partijen het striktst talking points hanteren en welke ‘opener’ zijn.

  • Vorige discussie