Met het oog op de huidige publieke opinie willen wij niet aanstootgevend bezig zijn ten aanzien van de autochtone, niet-islamitische gemeenschap. Daarom zullen vandaag de Asjoeraherdenkingen in de moskee niet zo dramatisch en bloederig zijn als voorgaande jaren.”
Een woordvoerder van de Pakistaanse sjiitische gemeenschap in Den Haag vertelt van de politiek correcte wending die de Asjoera-experience 2007 neemt. Alom bekend zijn de jaarlijkse bloedige zelfkastijdingstaferelen rondom de traditionele herdenking van de verloren veldslag van de imam Hoessein in 680. Hoessein, de kleinzoon van de profeet, nam het 1327 jaar geleden op tegen het veel grotere leger van Jazied Ibn Moe’awiya bij het huidige Karbala in Irak.
Voor veel sjiieten staat de herdenking symbool voor de hedendaagse ondrukking van hun volk. Onder Saddam Hoessein was Asjoera in Irak verboden, en kon na zijn val pas weer gevierd worden. In het Iraakse Najaf werd de beladen herdenking aangegrepen voor een potje sektarisch geweld (onder aanvoering van een heuse zelfverklaarde messias). Een jonge Haagse moskeebezoeker vindt dat het bloed beter kan worden gedoneerd aan de bloedbank in plaats van ritmisch uit het voorhoofd gegeseld te worden. Zou de mentaliteitsverandering er op termijn toe leiden dat we over een aantal jaren kunnen vooruitkijken naar een ‘keigezellige Asjoeraherdenking’?
Reacties (11)
Waarom hebben ze in vredesnaam een feest ter ere van een verloren veldslag.
Gevalletje collectieve minderwaardigheid?
Feest is niet het goede woord geloof ik. Herdenking moet dat zijn.
Stel je voor dat de Duitsers jaarlijks op 10 mei het verlies van de 2e wereldoorlog zouden vieren. Beetje raar.
(Jaja, eigenlijk al een goodwin in de tweede reactie)
uit het gelinkte Trouw-artikel:
“Nederlandse moslimjeugd noemt het ’het sla-feest’, want bij het islamitische Asjoera-feest kan het er heftig aan toe gaan.”
De Godwin is overigens niet helemaal van toepassing. Want als ik het goed begrijp is er wel degelijk sprake van trots dat een imam 13 eeuwen geleden een bij voorbaat kansloze strijd aanging (de bloedige verhalen van de nederlaag worden in geuren en kleuren verteld). Van een dergelijke trots is bij (de meeste) Duitsers geen sprake.
De islamitische Braveheart, dus zeg maar. Misschien kan Mel Gibson het ook wel verfilmen. Die is nogal gek op bloederige religieus geweld.
Asjoera heeft natuurlijk de diepere betekenis dat Hoessein vermoord is vanwege zijn geloof. Dat is waar de sjiieten ook zo rouwig om zijn. Zij vereren hem als martelaar en de sjiieten zien zichzelf nog steeds als slachtoffer van onrechtvaardige, vaak wereldse heersers.
Ja maar mark, die dachten wel dat ze gingen winnen!
@Bontenbal: Tja, de christenen herdenken ook nog steeds dat christus door de romeinen verslagen is omwille van zijn geloof (of zoiets). Eigenlijk is dat net zo iets.
Alleen had dat nog geen splitsing tot gevolg.
Oh ja, toch wel. Uit die periode komt de splitsing met de joden natuurlijk.
Het Asjoera-geweld heeft zojuist zijn feestelijke climax bereikt:
BAGHDAD (Reuters) – Bombers killed 36 people in two attacks on Shi’ite worshippers marking the climax of the religious ritual of Ashura near Baghdad on Tuesday and gunmen killed four pilgrims in an ambush in the capital.
The attacks on the final day of the week-long annual Ashura mourning rite, the highpoint of the Shi’ite religious calendar, came amid heightened tensions between the country’s majority Shi’ites and once politically dominant minority Sunnis.
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2007/1/30/worldupdates/2007-01-30T180958Z_01_NOOTR_RTRJONC_0_-285608-3&sec=Worldupdates
@crachat: maar maar Hitlers lijfspreuk was toch: Mittun ist wichtiger als gewinnnen!
Ja zo kun je het ook zeggen. Volgens wikipedia (onbetrouwbare bron, ik weet het!):
Klinkt meer als een slachtpartij dan een veldslag.
Veldslagtpartij?