De Trias Geopolitika (#2)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Rusland – Tot stomme verbazing van vrijwel alle partijen heeft Gazprom besloten om het gigantische Shtokmanovskoye gasveld in de Barentszee geheel zelf te ontwikkelen. In eerste instantie leek Amerika als partner mee te mogen doen, maar daar zagen de Russen vorige week al vanaf. Toen hoopten vooral Statoil en Norsk Hydro een partnerschap aan te kunnen gaan wegens hun ervaring met het ontwikkelen van gasvelden op dergelijke afstand. Gisteren maakte Alexei Miller van Gazprom bekend dat de deal, waar al jaren over wordt onderhandeld, niet door zal gaan. Het gas is voor Rusland, en voor Rusland alleen. Saillant detail voor de Amerikanen is dat voorzichtig geponeerd is dat de Verenigde Staten geen voorziening van gas zullen krijgen vanuit Rusland. Eerder hadden de Russen aangegeven dat ze vloeibaar aardgas gingen leveren aan de V.S. Aangezien de eigen aardgasproductie in de Verenigde Staten af begint te nemen, betekent dit een knal voor de Amerikaanse economie. Des te meer omdat het Shtokmanovskoye veld een van de grootste in de wereld is, tweemaal zo groot als de huidige Nederlandse gasreserves.

OPEC – Het OPEC oliekartel overweegt nog steeds om de olieproductie met 1 miljoen vaten per dag te verminderen. Dit omdat ze geschrokken zijn van de snelle daling van de olieprijs, welke sterke invloed heeft op de economie van de OPEC landen. Een week lang wordt er al intern gepraat tussen de 11 OPEC leden, maar een besluit is nog niet gevallen. De huidige OPEC President, Edmund Daukoru van Nigeria, zou vrijdag tegen Dow Jones hebben gezegd dat een consensus voor de vermindering snel naderbij komt, en dat deze nog deze maand zal plaatsvinden. Vandaag wil Daukoru een respons van zijn plan, dat uitgaat van een daadwerkelijke productievermindering, niet van een theoretische quotaverandering zoals in het verleden vaak is voorgekomen. De productie van OPEC leden worden bepaald door gezamenlijk afgesproken quota, waar zeer vaak van afgeweken wordt. Een jaar geleden kondigde OPEC een aantal keren aan dat ze de olieproductie gingen verhogen, terwijl alleen maar de quota omhooggeschroefd werden zodat deze gelijk liepen met productie die al boven de quota uitkwam. In realiteit gebeurde er niets, maar de aankondiging was voldoende om de media te misleiden. Nigeria is sterk voorstander van de vermindering zodat de olieprijs opgedreven wordt, in tegenstelling tot Saoedi-Arabië. De woorden van Daukoru zijn waarschijnlijk sterk gekleurd vanuit zijn Nigeriaanse belangen, waardoor zijn uitspraken betwijfelbaar zijn. Volgens de Algerijnse olieminister Chakib Khelil is er nog lang geen consensus. Een beslissing over de vermindering kan telefonisch plaatsvinden, een extra vergadering van de OPEC olieministers is daarvoor niet nodig.

Noord Korea – Noord Korea heeft aangekondigd dat een toename in druk vanuit de Verenigde Staten wegens de kernwapentest als een “act of war” wordt gezien. Het Noord Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken noemde daarbij dat ze zullen reageren op de V.S. met “fysieke” maatregelen. Vooralsnog is er vooral twijfel of het wel om een kernwapen ging, aangezien de explosie volgens experts waarschijnlijk te klein was voor een kernwapen. Seismische tests zullen binnenkort uitwijzen wat er nou daadwerkelijk geëxplodeerd is. Japan heeft als reactie een algeheel importverbod ingesteld op Noord Koreaanse goederen. Tevens worden Noord Koreeanse schepen niet meer in haar havens binnengelaten. Zuid-Korea overweegt om haar wapenarsenaal te vergroten, mocht Noord Korea daadwerkelijk beschikken over kernwapens. Vooralsnog wil Zuid-Korea echter de discussie met Noord-Korea voortzetten. Hulporganisaties zijn bang dat de voedseldonaties aan Noord Korea nog verder gereduceerd worden, waardoor de sterfte door gebrek aan voedsel sterk zal toenemen. De laatste jaren is de voedselhulp wegens de geopolitieke situatie al flink teruggebracht.

Reacties (13)

#1 habay

FF iets huishoudelijks: ligt het aan mij – of hebben anderen er ook last van dat die enorm lange links berichten minder goed leesbaar maken?

  • Volgende discussie
#2 Kristian

@habay:
Ik vind het just wel prettig.

Verder: …maar dan kan de VS toch nog steeds wereldmarktgas kopen? Ook Russisch wereldmarktgas?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rembrandt

@Kristian

Pijpleidinggas gaat allemaal via bilaterale afspraken tussen landen.
Vloeibaar gemaakt aardgas gaat grotendeels over de wereldmarkt, gedeeltelijk bilateraal. Tot nu toe ontvangt de V.S. geen druppel aardgas van Rusland, aangezien Rusland de grootste gasreserves in de wereld bezit, en in de toekomst de V.S. waarschijnlijk ook niks zullen krijgen, heeft dat flinke consequenties.

Bijkomend probleem is dat er een krapte is op de markt van vloeibaar aardgas (Iedereen wil het spul hebben). De Verenigde Staten mist de boot vaken omdat anderen meer bieden. Er is ongeveer 2x zoveel ontvangsterminal capaciteit voor vloeibaar aardgas dan dat er productiecapaciteit is qua vloeibaar aardgas.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Kristian

Maar stel dat Rusland alleen aan Nederland zou verkopen, dan verkoopt Nederland dat toch gewoon aan de VS door, of ben ik nou gek? Te weinig aanbod betekent hoge prijzen voor iedereen. De Russen zijn gek als ze aan Nederland verkopen onder de prijs die de VS zou bieden. Of strategisch bezig natuurlijk, maar eigenlijk geven ze dan gewoon geld weg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 mescaline

@Kristian zo werkt het wel. Ook in onze mil/handelsverhouding met de VS.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Rembrandt

@Kristian

Dat zou betekenen dat Nederland op ongeveer
marktprijs” het aardgas via pijpleiding inkoopt, vervolgens zelf een zeer dure techniek moet toepassen (vloeibaar maken aardgas) en het weer doorverkoopt. Dan wordt het aardgas veel te duur voor de markt.

Tevens is dat geopolitiek zeer onwaarschijnlijk. Als Rusland levert aan een bepaald land levert het aan een bepaald land, doorverkopen is “not done”

Belangrijk is om te realiseren dat je pijpleiding gas hebt en vloeibaar aardgas. Pijpleiding is regionaal georienteerd, in geval van China – Rusland geheel bilateraal. In geval van Rusland – Europa gebonden aan de gelegde pijpleidingen, contracten worden voor pijpleidingen voor zoveel jaar afgesloten (soms jaarlijks, soms langer). Bedrag ligt vaak redelijk tegen de marktprijs aan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Rembrandt

Update:

OPEC verlaagt olieproductie

Uitgegeven: 11 oktober 2006 13:29
Laatst gewijzigd: 11 oktober 2006 13:35
LAGOS – De leden van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) hebben unaniem ingestemd met een verlaging van de olieproductie met een miljoen vaten per dag. Dat maakte de Nigeriaanse olieminister en OPEC-president Edmund Daukoru woensdag bekend. Het is de eerste productieverlaging in twee jaar.

http://www.nu.nl/news/846405/38/OPEC_verlaagt_olieproductie.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Kristian

Nederland hoeft het niet direct door te verkopen. Ik kan me een situatie voorstellen waar bepaalde landen pijplijngas vanuit Rusland krijgen, en dus geen vloeibaar gas van elders importeren. Dat gas kan de VS dan kopen. De schade aan de Amerikaanse economie is in dat geval beperkt tot de kosten van het vloeibaar maken van aardgas. En het gas dat de VS van Rusland zou krijgen moest, blijkens jouw artikel, sowieso al vloeibaar worden gemaakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Isaac

Kan de VS niet deels overstappen op coalbed methane (CBM)? Dat komt met 100 tcf aan reserves toch in de buurt van het Shtokmanovskoye veld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Rembrandt

coalbed methane wordt al gewonnen, ongeveer 10% van de productie (als ik het goed heb uit mijn hoofd) bestaat uit coalbed methane.

Deze bron is echter niet voldoende om de toekomstige daling (die rond 2010 waarschijnlijk zal gaan beginnen) van “conventional gas” teniet te doen. Meer achtergrond hierover is te vinden in de volgende presentatie:

Marek Kolodzej (University of Illinois): “The North American Gas Crisis”

http://www.aspoitalia.net/images/stories/aspo5presentations/KolodziejASPO5.pdf

Update 2:

Het gas zal in pijpleiding verscheept worden naar Europa i.p.v. omgezet in vloeibaar aardgas

http://www.ogj.com/articles/article_display.cfm?article_id=274364

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 SciInv

Wat importeert Japan in godsnaam uit Noord-Korea?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Steeph
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Bismarck

@11: Japan moet ongeveer alles importeren behalve kolen. Dus als NK bijvoorbeeld zijn vis exporteert ipv naar de eigen markt te brengen zou Japan het normaalgesproken wel kopen (afgezien van politieke crises).

  • Vorige discussie