Dit is het Sargasso-café van donderdag 23-04-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.
Dit is het Sargasso-café van donderdag 23-04-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.
Reacties (43)
Nee, niet veel nieuws in die nieuwe film van Michael Moore “Planet Of The Humans” over de groene stroom- en milieubeweging (die sinds gisteren gratis klaar staat voor u op Youtube).
Mensen worden misleid door vermeende “schone” alternatieven, die in veel gevallen sterk afhankelijk zijn van dezelfde oude “vuile” fossiele brandstoffen en andere niet- hernieuwbare bronnen. Ook worden de deugden van die “schone” alternatieven vaak overdreven, vooral in verhouding tot de middelen die nodig zijn voor hun constructie en exploitatie.
Het enige leuke en onthullende aan de film is misschien de geringe mate van onderscheid tussen de good guys (Gore, McKibben, Sierra Club en Tesla) en de bad guys (gebroeders Koch, Goldman Sachs en Big Oil). Ze hebben allemaal op dezelfde stippellijn getekend.
https://www.youtube.com/watch?v=Zk11vI-7czE&t=5401s
de tranen schieten je in de ogen als je in deze nieuwe docu (geproduceerd door Michael Moore) ziet hoe het grootkapitaal de planeet verder plundert onder het mom van sustainability (duurzaamheid)
https://youtu.be/Zk11vI-7czE
@1: je was me voor
@1: Hier een link: https://youtu.be/Zk11vI-7czE
“Michael Moore presents Planet of the Humans, a documentary that dares to say what no one else will this Earth Day — that we are losing the battle to stop climate change on planet earth because we are following leaders who have taken us down the wrong road — selling out the green movement to wealthy interests and corporate America. This film is the wake-up call to the reality we are afraid to face: that in the midst of a human-caused extinction event, the environmental movement’s answer is to push for techno-fixes and band-aids. It’s too little, too late. “
@1, @2, @3,
Fijn dat we het eindelijk eens een keer eens zijn heren, halfslachtige milieu en duurzaamheidsmaatregelen die alleen maar bedoeld zijn om geld te verdienen of te besparen zoals het in de huidige neo-liberale context gaat zijn een farce.
Tijd voor een radicale omslag dus, waarbij niet meer de economie leidend is, maar het klimaat, de natuur en het welzijn van de wereldbevolking.
@4: schrijf maar een brief naar Frans Timmermans, want die gaat meer van hetzelfde uitrollen ten behoeve van het kapitaal
@5 Kun je zelf niet schrijven dan?
@4: Ja, alleen welzijn zonder economie wordt lastig, denk ik.
@7 Ah, je bent dus toch zelf ook een neo-liberaal, ondanks je zogenaamde aversie tegen de neo-liberale werkwijzen die je beschrijft @1
@8: Je etiketteermachine is beter in orde dan je argumentenschema’s.
’Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders'
Bedrijven lenen bij de ECB goedkoop geld waar Italië en Griekenland jaloers op zouden zijn, schrijven Thiomas Bollen en Toes Joosten in Follow the Money.
@10: Alweer goed werk van FTM. Voor velen inderdaad een doorn in het oog. Dat die multinationals hiermee wegkomen. En dat belasting-wegsluizen wat in Nederland gebeurt (en waar Italië over klaagt) mag wat mij betreft ook beter tegen het licht worden gehouden. En afgeschaft worden.
@7: een economie zonder leefbare wereld lijkt me nog lastiger.
@12: Ben ik metje eens. Alleen zonder geld is het ook afzien. Misschien een vreemde gedachte, maar ik zie wel wat in Halalbankieren zoals de moslims doen. Nu zitje gevangen in een schuldeneconomie. Zou toch mooi zijn als je de perverse prikkel van lenen en rente kunt doorbreken met verstandig beleid? Halalbankieren zou daarbij kunnen helpen.
@13: als je denkt dat je met halalbankieren geen schuld hebt en dat dit “gratis” is, heb je het mis. voor niks gaat de zon op.
https://www.washingtonpost.com/health/2020/04/22/coronavirus-blood-clots/
Lees ik de verkeerde kranten? Er wordt zelfs een Nederlands onderzoek genoemd. Maar hier weinig in het nieuws?
Ondertussen wordt het steeds drukker op de straat. Supermarkt bijna als vanouds. Scholen binnenkort open. Waarvan het laatste mij best goed uitkomt.
Krijg alleen de riebels van hoe weinig we nog weten en onzekerheid en te weinig toegang tot cijfers om maar enig idee te hebben over waarop bepaalde besluiten genomen worden.
@15: Ja best leuk om eens verder te lezen dan het NL aanbod aan media, kom je interessante kijk tegen op je eigen landje. ““One reason the Dutch are so loud is that Hoekstra is positioning himself to succeed Rutte as the Dutch prime minister and for that he needs to look tough. This is very British: playing domestic politics in Brussels.”
https://www.theguardian.com/world/2020/apr/23/how-covid-19-poured-cold-water-on-netherlands-eu-romance
@14: Bij Halal-bankieren word je pas eigenaar van het huis als de lening afbetaald is, tot die tijd ben je zogenaamd huurder.
De consekwentie is volgens mij dat als je de hypotheek niet terugbetalen kunt, je het huis uit moet, maar geen schuld hebt:
Kortom, de hypotheken in de VS waren halal.
En ik denk dat menigeen wiens huis onder water staat, daar best jaloers op is.
@12: Ja ok, maar dat is wel een gemeenplaats voor op een tegeltje of zo. In de echte wereld is het zo, dat welzijn en een leefbare wereld bijproducten zijn van economieën en niet andersom. Je moet wel onderscheid houden tussen randvoorwaarden en uitkomsten. Zelfs de meest primitieve jager-verzamelaarssamenlevingen zullen pas welzijn produceren als er hoogwaardige ordeningen zijn van bezit en verdeling van goederen en diensten.
@10: Het begint bijna een morele burgerplicht te worden om bij Shell proletarisch te tanken…
Randdebiel Trump is weer eens bezig geweest!
@1, @2, @3 en @4:
luister eens naar dit verhaal van Nate Hagens.
https://www.youtube.com/watch?v=MNzLkdr7UIU
Hij verwacht in het komend decennium een krimp van het mondiale GDP met 30%: the Great Simplification.
@21: niet helemaal geluisterd, maar best aardig bedacht. Ik vrees echter dat andere mensen ook andere plannen kunnen hebben
@22: Hagens roept dit ook al 10 jaar ;-)
Of we na de COVID-dip weer terugkomen op nivo 2019 is nog maar de vraag.
@14: Ik denk helemaal niet dat dat gratis is. Maar er zitten voordelen aan. Ik denk dat zoals het nu gaat met dat je eeuwig aan je hypotheek vastzit, zelfs in mindere tijden, het fijn zou zijn als je deze kwijt was. Nu ben je niets meer dan een slaaf van de bank. Misschien dat dat met de Islamitische bankwijze toch wat minder is. Daarnaast is er een limit aan groei m.i. Die hebben we allang bereikt maar we weten het nog niet.
@21: Exposé van Hagens bewijst nog maar eens dat in Amerika veel meer wordt gesproken over “predicament” dan over “probleem”. Heinberg, Kunstler en Shellenberger zijn daar 15 jaar geleden al mee begonnen. Die dispositie stelt eisen aan de hardheid van je mening en stemt tot nederigheid, omdat oplossingen niet direct binnen handbereik zijn. Is ook de teneur van de film (alle films) van Moore, zoals gemeld in 1.
Nog op zoek naar een leuk souvenir aan het jaar 2020?
https://amsam.bandcamp.com/merch/a-m-sam-flying-start-tour-2020
De Amerikaanse olie-industrie zit tot over de oren in de schulden. De droom om onafhankelijk te worden van olie-import wordt gefinancierd met geleend geld (niet met gespaard geld)
Bij de huidige lage olieprijs dreigt een failissement voor de hele olieproductie-keten: van de exploitanten van de olievelden tot de beheerders van pijpleidingen en de raffinaderijen.
https://finance.yahoo.com/news/bankruptcy-looms-over-u-energy-050203095.html
Worden ze geholpen door Trump cs?
Of slikken de houders van de schuldpapieren (aandelen, obligaties enz.) gedwee hun verliezen.
De stones hebben weer muziek gemaakt.
@24: denk niet dat het wat uitmaakt. rente een ander naampje geven (huur ofzo) maakt zaken niet wezenlijk anders. als je niet betaalt dan sta je op straat zo simpel is het.
Met de halahypotheek heb je misschien geen restschuld als je niet meer kan betalen, maar daarvoor zal je tijdens de looptijd wel meer premie moeten betalen, want de risico’s moeten natuurlijk wel afgedekt worden. Dure leningen met een verzekeringscomponent dus.
Iedereen kan rekenen, sommigen moeten het echter gewrongen en met een omweg doen (de halalbank). Ik zie de voordelen niet.
@29:
Dat weglopen van je hypotheek (en huis) was één van de redenen waarom de VS veel sneller en sterker uit de laatste crisis kwam. Private schulden kunnen veel makkelijker worden afgeschud via bankroet en defaults. Dat maakt de weg vrij om weer opnieuw te beginnen. Veel mensen vergeten voor het gemak dat de economie helemaal niks doet zonder al die miljoenen consumenten.
Alhoewel… Juist nu moet dat toch wel duidelijk worden zou je zeggen.
@30: dat kan inderdaad een voordeel zijn als je geen bezwaar hebt tegen het betalen van een hogere premie, maar daar heb je geen gewrongen halal hypotheek voor nodig.
@31: In Nederland is iedereen dankzij de hoge HR aftrek en het woonbeleid van de vele VVD kabinetten toch al gewend aan veel meer te betalen voor hun huis dan wat het waard is, dus waar hebben we het over?
@32: niet echt boeiend inderdaad
Voor de mensen die denken dat Corona vanzelf verdwijnt als het warmer wordt, niet te veel op vertrouwen. In de stad Guayaquil zijn in de afgelopen weken vermoedelijk meer dan 8000 mensen aan corona overleden (Ecuador heeft er officieel overigens maar 500 geteld), pal op de evenaar, in de twee warmste maanden van het jaar.
@34: het is vanzelf gekomen en gaat weer vanzelf weg, net als jij en ik, c’est ca.
@30: een golf faillissementen en afschrijvingen zorgt er ook voor dat het vertrouwen afneemt. Het wordt moeilijker om je opnieuw in de schulden te steken. Het is een reset.
@36: Dat woord ‘vertrouwen’ is een juist gebruik, maar werkt beide kanten op. Financierders zullen bij een goede markt meer vertrouwen krijgen (in banken en beleggers) en de teugels laten vieren voor precies die groepen waar ze eerder minder vertrouwen in hadden. Ze verdienen immers hun geld door financiele producten te verkopen en te verhandelen. Alles niet zonder risico natuurlijk. Dat hebben we al kunnen zien.
Ik vind dat ‘vertrouwen’ in economisch perspectief wel altijd een beetje aandoenlijk. Bankiers, beleggers, economen, industrieleiders, etc. Allemaal krijgen ze veel ontzag. Blijkt dat veel van hun strategische beslissingen berusten op emotie, vertrouwen en sentiment. Een beetje als in pak gestoken manisch-depressievelingen.
PS ik ben geen volledig voorstander van non-recours krediet, maar het zou toch wat meer toepassing verdienen voor natuurlijke personen. Rechtspersonen konden altijd al weglopen van hun tegenspoed/malversaties.
@30: Dat mensen van hun hypotheek (en huis) af konden komen door de sleutels aan de bank te geven, zorgde ook wel dat de overheid in de VS banken moest gaan steunen.
Overigens had de overheid speciaal banken (“Fannie Mae en Freddie Mac”) opgericht om meer mensen een hypotheek te kunnen verstrekken, dus dat kan ook een rol gespeeld hebben.
https://www.investopedia.com/articles/economics/08/fannie-mae-freddie-mac-credit-crisis.asp
@37: Bankiers en economen zijn de priesters van de moderne tijd:
Ze voeren rituelen uit die geen bijdrage leveren aan de welvaart, maar (bijna) iedereen gelooft dat zonder hun werk de goden ons zullen straffen met hongersnood…
“non-recourse credit” is een lening met een onderpand.
Als de lening niet afbetaald kan worden door het onderpand te verkopen, heeft de verstrekker van de lening pech.
Overigens hebben we in Nederland de Wet schuldsanering natuurlijke personen, dus in principe kunnen de schulden van particulieren ook kwijtgescholden worden.
@38: Maar ook in NL moesten banken worden gered met publiek geld. En dat zonder mensen die de sleutels van hun huis weer inleverden.
@39: Werkt die wet schuldsanering wel? Ik heb het idee dat als ik hoor over mensen die in de schuldsanering zitten, dat ze gewoon gecoördineerd afbetalen, door bijv delen van salaris meteen door te sluizen. Allemaal fijn, maar komt niet in de buurt van kwijtschelding. Zelfs een persoonlijk faillissement, iets dat bestaat in NL, betekent gewoon dat ze je salaris en bezittingen afpakken, ook al hebben ze geen connectie met de schulden.
@39:
Ja, nogal wiedes. Beide partijen zijn dat contract zo aangegaan en dat is ongetwijfeld terug te zien in de premies. Die banken hebben ook goede rekenaars in dienst en weten, net als verzekeringsmaatschappijen, dat er ook voldoende mensen zijn die alles netjes afbetalen, ook al betalen zij voor de wegren-optie.
In NL krijgt de bank je huis en mag daar bovenop ook nog eens jagen op het niet afbetaalde deel van je schuld. Hoe krom is dat?
@40: Er is in Nederland een regeling waarbij schulden kwijtgescholden worden, nadat mensen 3 jaar maximaal hebben afgelost.
“maximaal aflossen” houdt ongetwijfeld in dat een eventueel eigen huis aangesproken wordt (hypotheek verhogen? verkopen?) dus voor een eigenaar van een huis zal het niet snel een oplossing zijn, maar precies weet ik het niet.
Ik weet niet hoe goed de schuldsanering in de praktijk werkt.
Een voorwaarde is dat mensen geen nieuwe schuld aangaan.
Een probleempje is dat verkeersboetes e.d. nooit kwijtgescholden worden, en de verhogingen wegens te laat betalen ook niet.
(hoe dan ook is een probleem dat schulden voor het grootste deel bestaan uit aanmaningskosten en deurwaarderskosten. De oorspronkelijke schuldeiser ziet er niet veel van terug)
100% eens. En voeg daar nog maar aan toe dat de schuldeiser vaak de overheden zijn (politie, justitie, belastingdienst, gemeente). Ik kan het in elk geval niet uitleggen dat de schulden van iemand die z’n factuur voor geleverde goederen en diensten niet kon betalen gelijke behandeling krijgt voor justitie als wanneer deze persoon voor duizenden euro’s in het krijt staat voor wat 10% een verkeersovertreding was en 90% “kosten”.