Een referendum over de ‘sleepwet’ is in de maak.
Het referendum moet het mogelijk maken de onlangs aangenomen aanpassingen op de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten ongedaan te maken.
Met deze wet wordt het vanaf 2018 mogelijk voor de inlichtingendiensten (de AIVD en de MIVD) om op grote schaal online communicatie en informatie verwerven, ook van onschuldige burgers. Daarnaast wordt het in sommige gevallen mogelijk toegang te krijgen tot databases van andere instanties. Al deze informatie kan, zelfs zonder het analyseren ervan, gedeeld worden met buitenlandse inlichtingendiensten. Er mag een geheime DNA databank worden begonnen waar iedere burger in terecht kan komen. Ook mogen de geheime diensten alle geautomatiseerde apparaten hacken (bijvoorbeeld uw telefoon, computer, smart-tv en pacemaker).
In de eerste fase van de aanvrage van het referendum zijn 10.000 handtekeningen nodig. Je kunt tot 22 augustus hier tekenen.
Reacties (14)
Die eerste tienduizend zouden al binnen zijn.
Wie hebben dit eigenlijk opgezet? Een verzameling losse burgers of zit er een organisatie achter?
@1: van de site: wij, een onafhankelijke groep bezorgde studenten uit Amsterdam,.
Een heel goed initiatief, maar ik vind het toch wel enigszins merkwaardig dat er geen enkele naam aan verbonden is. Dat maakt met toch wel enigszins huiverig om mijn gegevens achter te laten.
Wat vind Bits of Freedom van deze acties ?
@3: Je zag liever dat Geenstijl je gegevens noteerde? Waar zijn die trouwens, hadden die niet bij een eerder referendum een campagne beloofd voor dit soort wetgeving?
@4: Dat die wet teruggedraaid moet worden, zal voor de meesten hier vanzelfsprekend zijn. Maar dat Jan Roosgeintje maakt ook de betrokken burger kopschuw.
En zo krijgt Chomsky een gelijk dat hij liever niet had.
@1-3
http://www.at5.nl/artikelen/172059/amsterdamse-student-joran-wil-referendum-over-nieuwe-aftapwet-
Joran van Apeldoorn, student Computerwetenschap aan de UvA.
https://www.google.nl/search?as_q=%22Joran+van+Apeldoorn
@3: BoF staat er vierkant achter:
Dus https hier een beetje rap graag!
@8: Je denkt dat dat je gaat redden tegen de sleepwet? :)
Ik zou best willen ondertekenen, maar waarom hebben ze al die gegevens nodig? Is dat noodzakelijk voor de petitie?
@9: Ja toch? Iig helpt het tegen deep packet inspection.
@9: nee, dat niet, maar voor een site die geregeld zegt pro-privacy te zijn is het natuurlijk wel een zeperd dat ze geen https hebben, terwijl er nu met Let’s Encrypt geen enkele reden meer is om het niet te doen (of uit te blijven stellen). Sargasso is zo op het gebied van privacy natuurlijk niet echt meer serieus te nemen. Kom dus eens niet aan met flauwe opmerkingen of goedkope excusen, maar fix dat htpps nu eens.
@10: de kiesraad controleert steekproefgewijs de handtekeningen op validiteit. Om te bepalen of een handtekening wel echt is, moeten ze dus wel nagaan of de persoon die ‘m zet wel echt bestaat en niet of 1 persoon 100 handtekeningen indient onder valse namen. Lijkt me nou niet echt iets verrassends.
@10: Het hele proces is nog lekker ouderwets. Ze moeten ook ieder formuliertje geprint aanleveren, oftewel 10.000 en straks 300.000 a4tjes (Ze roepen mensen daarom ook op hun printer ter beschikking te stellen).
Van het GS referendum (die ik niet heb gesteund) herinner ik me dat die gegevens nodig zijn omdat er steeksproefgewijs per post moet worden gecontroleerd of de personen echt bestaan.
Is er ook maar 1 iemand die denkt dat de NL regering zich iets aantrekt van de uitslag van een referendum? Nogal naïef!