Rijk gaat schoonmakers weer in vaste dienst nemen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aldus het NRC:

Blok schrijft dat de schoonmaak van de rijksgebouwen weer in eigen beheer zal worden gedaan. De positie van de schoonmakers op de arbeidsmarkt moet zo worden verbeterd. Op dit moment huurt het Rijk nog schoonmaakpersoneel in via schoonmaakbedrijven. De schoonmaakwerkzaamheden bij het Rijk worden ondergebracht in een nog op te richten organisatie. Er zal worden gezorgd voor goede arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden, zoals doorbetaling van loon bij ziekte, meldt Blok. Bij Defensie gebeurt dat pas in 2018, na afloop van de lopende contracten. Bij de Nationale Politie kunnen door juridische belemmeringen vooralsnog geen schoonmakers in vaste dienst worden genomen.

Ergens toch wel vreemd dat we het normaal vonden dat dit voorheen niet het geval was…

Open artikel

Reacties (19)

#1 Bismarck

Kom op Jeroen, je kan ook gewoon blij zijn dat het Rijk hier het goede voorbeeld geeft en stopt met de hand lichten met de eigen wetgeving.

#2 Prediker

Ergens toch wel vreemd dat we het normaal vonden dat dit voorheen niet het geval was…

Komt door het onwankelbare geloof in de markt en haar goddelijke zegeningen onder politici, werkgevers, lobbyisten en economen. Opiniemakers en journalisten volgen. Totdat de wal het schip keert.

De markt zou er voor zorgen dat private ondernemingen voortaan de verantwoordelijkheid zouden nemen voor die werknemers die nu niet langer in overheidsdienst zijn; alsmede efficiënter en goedkoper werk afleveren.

Dat er door middel van openbare aanbestedingen gewoon een race to the bottom ontstaat die vervolgens direct omgeslagen wordt naar de beloning van degenen die het werk moeten doen, dat heeft men – verblindt door het heilige geloof in de markt – niet willen zien aankomen.

De economie betaalt daar de prijs voor, want die verslechtering van de arbeidspositie valt waar te nemen over de hele linie.

#3 Mario

Een stap vooruit in onze strijd voor betere arbeidsvoorwaarden, meer zekerheid en minder flexibele contracten.

Aldus PvdA-Kamerlid Albert de Vries.

‘Schouw spreekt van ”een terugkeer naar de jaren 90”

Aldus D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Stelletje zultkoppen, onze dames/ heren politici.

#4 Bismarck

@3: D66, wordt dat niet tot “Links” geteld? Ik denk dat zo’n uitspraak wel de werkelijke neoliberale kleur van D66 bekent.

#5 su

Staken loont!

#6 Prediker

@4 De ‘vervettende’ overheid door het in overheidsdienst nemen van faciliterend personeel is al een paar jaar een stokpaardje van D66-er Gerard Schouw.

En dat is toch geen domme jongen. Bestuurskundige, gepromoveerd in het recht. Jarenlang directeur geweest van een instituut voor stedelijke ontwikkeling.

Maar dat toont maar weer aan hoe wijdverbreid en hardnekkig het geloof in de markt en de slanke overheid is.

#7 Mario

Overigens mag Gerard Schouw ook wel een beetje minder vet op z’n lijf krijgen. Obesitas en hart-/ vaatziekten kost ‘de vervettende overheid’ ook klauwen met geld..

#8 Stronkel

@4: D66, wordt dat niet tot “Links” geteld?

Dat vind ik al jaren vreemd. Met enige goede wil zou je ze nog progressief kunnen noemen, maar D66 links noemen is hetzelfde als de VVD liberaal noemen: niet bepaald waar.
Maar ja, de media blijft hardnekkig dat soort fabels verkopen.

#9 Farfalla

Moeten de schoonmakers, een bewijs van goed gedrag halen bij de Gemeentes. Zo was dat vroeger wel, zover ik weet! Willen ze betere controle wie erin en uitloopt in de Rijksgebouwen?!

#10 Inkwith Barubador

Ik heb dat altijd bijzonder ironisch gevonden: de overheid functioneert niet goed, dus moeten we minder overheid hebben.

Zoiets als: de treinen rijden niet op tijd, dan gaan we maar minder treinen inzetten.

#11 kevin

Waarom pakt de overheid die slechte positie van schoonmakers niet direct aan? Schoonmakers zelf in dienst nemen is een zwaktebod. Ondersteunende taken uitbesteden is volgens mij een goede praktijk: schoenmaker, blijf bij je leest. Richt je op je kerntaak. Besteed de rest uit. Bazen knijpen niet alleen in de schoonmaaksector hun personeel uit. Bovendien laat de overheid nu de andere schoonmakers stikken.

#12 zmoooc

Wat @kevin zegt. Er valt verschrikkelijk veel voor te zeggen om met name schoonmakers bij externe organisaties onder te brengen; die zijn veel beter in staat om onregelmatig werk, verschillende lokaties, vakanties en ziekte goed op te vangen. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook veel leuker voor de schoonmakers die daardoor veel meer flexibiliteit in hun vakanties krijgen. Bovendien is een externe gespecialiseerde organisatie veel beter in staat om de juiste middelen in te kopen, hun personeel goed te begeleiden etc. etc.

De overheid kan ook gevoeglijk eisen betreffende arbeidsvoorwaarden stellen aan haar leveranciers. Waarom men dat niet doet is mij een raadsel; men lijkt zijn best te doen om die vraag vooral onbeantwoord te laten. Wie zijn de volgende? De schilders, gevolgd door de papierfabriek en de software ontwikkelaars?

Nu ik er over nadenk – weet je wat briljant zou zijn? Als men ook zijn eigen openbaar vervoer, postbezorging en ziektekostenverzekering in eigen beheer zou gaan doen!!1 //sarcasme

#13 Bismarck

@11/12: Ik kan het daar niet mee eens zijn. Op dezelfde wijze kun je redeneren dat receptionisten, notulisten, de interne postdienst, archiefbeheer en wat niet allemaal meer geen kerntaken zijn en dus afgestoten moeten worden. Punt is dat in werkelijkheid bij grotere overheden schoonmakers maar één werkgever hebben (die betreffende overheid), waar ze vaak fulltime bij aan het werk zijn. Ze moeten de gebouwen van haver tot gort kennen, weten wie hun (volgens jullie niet-)collega’s zijn en al hun hulpmiddelen moeten bij de betreffende werkgever opgeslagen worden. Ze horen gewoon bij de inboedel en dan is het ronduit foute boel om te doen alsof het zelfstandigen zijn die je inhuurt.

Van de efficiëntieslag waar jullie van reppen geloof ik ook weinig. Er moet een extra administratie en bestuurslaag in het leven worden geroepen (met winstoogmerk). Bovendien zullen de schoonmaakbedrijven reclame moeten maken (of monopolies afdwingen, hetgeen voor efficiëntie dodelijk is). Flexibiliteit kan uiteindelijk ook alleen maar ten koste van de schoonmakers zelf gaan (het gaat dan altijd om flexibiliteit vanuit de werkgever, niet de werknemer, of anders ten koste van zijn inkomen). De praktijk heeft uiteindelijk ook uitgewezen dat dat het geval was, juist daarom wordt deze “liberalisering” nu ook teruggedraaid.

#14 zmoooc

@Bismarck, #13 Essentie lijkt me niet eens of het kerntaken zijn of niet. Essentie hier is dat je een schoonmaker een reguliere werkdag wil bieden terwijl het gemiddelde te schoonmaken object veelal geen hele dag werk behoeft. Een externe organisatie met meer klanten is in theorie veel beter in staat om hun medewerkers een normale werkdag met normale vakantie te bieden dan de overheid zelf. Voor receptionisten, notulisten, interne postdienst en archiefbeheer geldt dat niet.

Bij echt grote lokaties is dat misschien anders; daar zal de overheid ook nu al allerlei facilitaire diensten zelf organiseren. Maar ook daar gaat men problemen krijgen met vakanties die vanwege de beperkte schaal gewoon lastiger zijn op te lossen.

Maar verder moet men het zelf weten; mij boeit het niet wie de werkgever is. De door de overheid aangedragen redenen vind ik echter crap; er zijn veel betere manieren om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen (bij je leveranciers). Manieren die ook van toepassing zijn op schoonmakers die niet voor de overheid werken bijvoorbeeld.

De praktijk heeft uiteindelijk ook uitgewezen dat dat het geval was, juist daarom wordt deze “liberalisering” nu ook teruggedraaid.

De vraag is maar of het daar beter van wordt. Blijkbaar heeft het welzijn van de schoonmakers de overheid (als klant) gewoon niet voldoende geboeid.

#15 kevin

@13 Al die problemen spelen ook als bedrijven die schoonmaakbedrijven inhuren. Als we dat als een probleem zien, waarom doet de overheid daar dan niets aan? Dit is een lapmiddel voor alleen de directe omgeving. Een schoonmaker elders heeft hier niks aan. Als de overheid vindt dat werknemers worden uitgeknepen, moeten ze het minimumloon omhoog gooien of iets dergelijks, niet alleen hun eigen mensen meer betalen.

#16 su

@14 Essentie hier is dat je een schoonmaker een reguliere werkdag wil bieden terwijl het gemiddelde te schoonmaken object veelal geen hele dag werk behoeft. Een externe organisatie met meer klanten is in theorie veel beter in staat om hun medewerkers een normale werkdag met normale vakantie te bieden dan de overheid zelf.

I call bullshit. De rijksgebouwendienst heeft meer dan genoeg objecten in beheer om een hele leger schoonmakers een reguliere werkdag te bieden met uitstekende arbeidsvoorwaarden. Het zijn juist de roofbaronnen werkgevers die hun werknemers uitknijpen en onredelijke doelen (90 seconden om een WC schoon te maken) opleggen om zo de gros van de opbrengsten van te scherp geprijsde tenders naar zich toe te trekken.

#17 Bismarck

@15: Of bedrijven die schoonmakers “inhuren” (maar de enige opdrachtgever voor de betreffende schoonmakers zijn) dwingen hen weer in dienstverband te nemen.

#18 Bismarck

@16: Precies! En niet alleen de rijksoverheid. Ik zie hier (universiteit) ook dagelijks dezelfde schoonmakers aan de slag. Een beetje groot gebouw (of verzameling gebouwen) heeft gewoon meerdere FTE aan schoonmakers nodig om het schoon te houden. Daar valt niet alleen het Rijk/ministeries onder, maar ook provincies, instituten (CBS, RIVM, KNMI, …) en alle grotere gemeentes.

#19 kevin

@17 Maar dát doen ze juist niet! Ze vegen hun eigen straatje schoon en de rest kan in de stront zakken.

Kijk, ik ben net zo goed tegen het uitknijpen van werknemers als ieder ander. Een schoonmaker is geen robot maar een mens. Maar het uitknijpen van werknemers is een algeheel probleem hoe wij onze economie indelen, niet alleen een probleem in de schoonmaaksector. Werknemers hebben in een crisis nul onderhandelingspositie. Dat wordt niet aangepakt. In plaats daarvan wordt het vangnet versoberd om mensen te ‘motiveren’ aan het werk te gaan. Alsof dat het probleem is. De rijken worden nooit gepakt want ze hebben de politiek bij de tang: “als wij meer belasting moeten betalen, móeten we ons hoofdkantoor wel naar een ander land verplaatsen” en “we móeten wel hoge bonussen uitbetalen, if you pay peanuts, you get monkeys.”

Schoonmakers in dienst nemen is symptoombestrijding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*