Diep in het binnenland van Venezuela staat een wel heel bijzondere universiteit, een instelling voor inheemsen. De universiteit (een officiële erkenning is nog niet binnen) telt slechts 67 studenten en het curriculum is, wel, laten we zeggen aangepast aan de lokale behoeften. Naast Westerse denkwijzen wordt bijvoorbeeld ook het zorgen voor buffels onderwezen. Maar ook wordt er aandacht besteed aan inheemse filosofie. Opvallend is dat er maar vijf vrouwen studeren. Leren is er geen vrouwenaangelegenheid, zo luidt de verklaring van Al Jazeera.
Het tweede verhaal betreft een gevecht van een indianenstam tegen snode oliemaatschappijen. De Achua, een Amazonestam op de grens van Ecuador en Peru, proberen hun land te beschermen tegen verontreiniging door oliewinning. De documentaire komt nogal gemaakt over, inclusief matig nagespeelde gebeurtenissen, maar toont wel een aardig inkijkje in het leven van een geïsoleerde stam.
Reacties (5)
Onderstaand hoe Zuid Amerikanen zelf tegen dit soort acties aankijken:
http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3261158/2012/05/25/Milieuactivisme-is-in-Bolivia-het-nieuwe-kolonialisme.dhtml
Een volstrekt belachelijke commentaar, want Zuid-amerika is nogal groot. Alsof het om een reportage over Volendam gaat en iemand daaronder schrijft: Dit is hoe de Basken er tegenaan kijken.
Daarbij komt dat het kennelijk om een uitspraak gaat van Evo Morales, die nogal uit zijn verband gerukt wordt.
Hup, terug naar de lagere school.
” Leren is er geen vrouwenaangelegenheid, zo luidt de verklaring van Al Jazeera.”
Inderdaad zegt de voice over woorden van die strekking. Merkwaardig genoeg spreekt de persoon die geinterviewd word portugees (terwijl in Venezuela spaans wordt gesproken) en zegt duidelijk:
“Mulheres em Brasil…….”,
waarop de rest onverstaanbaar is.
“De documentaire komt nogal gemaakt over, inclusief matig nagespeelde gebeurtenissen, maar toont wel een aardig inkijkje in het leven van een geïsoleerde stam.”
GPS, buitenboordmotoren en electriciteit, dit lijkt me allesbehalve een “geïsoleerde stam”. Het gaat eerder om een vrij arme traditionele dorpsgemeenschap, waarvan je er honderden, duizenden, tienduizenden, kunt vinden in Zuid-amerka.
Nu leven deze mensen duidelijk in het tropisch regenwoud en waar ik woon is het klimaat heel anders, maar als ik iets meer dan 40km rijdt, dan zijn daar indiaanse gemeenschappen die niet veel anders leven, al is hun behuizing dan wat “luxueuzer”.
En ze hebben andere voedingsgewoontes. Ik heb ze hier nooit “masato” zien drinken, wat kennelijk een drank is van gefermenteerde maniok. Hier maken ze er meel van, koken en bakken ze de wortels,
en drinken er bier bij.
En ik heb nog iets opgescharreld voor Anton:
http://www.youtube.com/watch?v=32SMWAIXOXM