Zelf vind ik het sowieso al raar dat er advertenties mogelijk zijn voor wapens, waarmee mensen om het leven gebracht worden.
Deze van Boeing en Bell is echter extra lomp. Het toont een aanval vanuit het nieuwste model vliegtuig/helikopter van Boeing op een moskee.
En dan het bijschrift: “It descends from the heavens. Ironically it unleashes hell.”
Dat helpt zeker niet in het verbeteren van het imago van de Verenigde Staten van Amerika in het Midden Oosten.
[Uit Seattle Times]
Reacties (21)
Wel een mooi ding.
Ja, dat wel.
Dat is een van mijn persoonlijk grootste raadsels. Ik ben pacifist maar heb een oneindige fascinatie voor militaire machines (tanks, gevechtsvliegtuigen, slagschepen, etc…).
Wat te doen…..
Het valt inderdaad te betwijfelen of veel moslims het amerikaanse gevoel voor ‘ironie’ delen.
@Steeph – Dat heb ik nou ook. Ik gooi het altijd maar op een fascinatie voor techniek.
@JoopS: Zullen we een praatgroep beginnen ;-)
Fascinatie voor techniek is het inderdaad meer. Want het beperkt zich niet tot militaire zaken. Alle grote en complexe machines en bouwwerken zijn eigenlijk interessant.
Ik wacht in volle spanning op de aflevering van Xtreme Machines op Discovery Channel waar ze dit apparaatje bespreken:”This machine can fly ten times around the world on one drop of gasoline it has enough power to take out a small army on its own.” (En dan komt de piloot in stoere pilotentaal vertellen hoe goed ie wel niet is). Het mooiste aan al die programma’s blijven toch de piloten, commander-in-chiefs en andere pipo’s.
Opvallend dat de poster zo het hoesje van het volgende deel van Command & Conquer kan zijn. (Wie doet wie na?)
Hadden ze niet iets met New Orleans kunnen doen?
hmmm
de moskee loopt nog de meeste kans dat de Osprey erin stort.
Inderdaad BrotherKalashnikov, want tijdens de 15 jaar van ontwikkeling ofzo van die Osprey crashte dat ding toch voortdurend? “It descends from the heavens. Ironically it unleashes hell.”
Ironically indeed.
Naast een fascinatie voor ferme machinerien heb ik als pacifist eveneens een sterke voorkeur voor computergames waarin zoveel mogelijk tegenstanders moeten worden neergemaaid, ook al zoiets raars.
@MMM: Om over de meest gewelddadige actiefilms nog maar niet te spreken…
Zou er een woord bestaan voor deze “afwijking”.
Iets als contradictus pacifisticus
Ook positief is dat het Amerikaanse systeem zichzelf hier corrigeert. De titel boven dit stukje is zelf ook een beetje lomp, het refereert een beetje naar het vooroordeel dat Amerikanen lomp zijn, maar het had ook kunnen luiden: Amerikaanse moslims schieten Boeing af, Moslims halen verhaal bij Boeing, Boeing vraagt vergeving aan Moslims, of iets dergelijks. Ik merk dat er in Amerika enorm veel discussie en reflectie plaats heeft mbt het Amerikaanse imago, meer dan ik in Nederland, ook geen lekker imago bij moslims, ooit merkte.
@Caprio: Dat jij die foto plaatst….
Maar je hebt wel gelijk in het grotere zelfcorrigerende vermogen van de VS. Een van de betere onderdelen van het amerikaanse politieke systeem is de hoorzitting. Als er iets gebeurt (bv falen FEMA bij Katrina) heb je gelijk een publieke hoorzitting. Dan komt een hoop boven tafel.
In NL duurt het snel een jaar of 5 voor er misschien een parlementaire enquete komt.
@Steeph: de foto was TE briljant, er zit enorm veel drama in. Soms heb ook ikzelf behoefte aan een tegengeluid.
Mbt die FEMA hoorzitting, noem je toevallig weer een slecht voorbeeld, aangezien de hoorzitting geen onafhankelijke is en de uitslag dus voorspelbaar. Maar er wordt wel afgetreden hier, geen sorry-cultuur, zoals Tennett van de CIA al aftrad, is ook het hoofd van de FEMA al afgetreden. Die gaan aan het einde van het onderzoek ook de hoofdschuld krijgen, en als dank krijgen ze over 5 tot 10 jaar wel weer een heel mooi dankjewel, zoals Oliver North het lam in de Iran-Contra affaire (http://en.wikipedia.org/wiki/Iran-Contra_Affair).
In het algemeen zie ik weinig verschillen, hoe beter ik de VS cultuur leer kennen, hoe minder verschillen ik zie.
Zeer merkwaardig, wie gaat dat kopen en zijn alle afnemers niet reeds bekend? Is het niet beter goodwill te kweken en net als shell mischien een bloem of een mooi stukje gras op de vleugels te planten?
En over parlementaire enquetes gesproken.. beschamend hoe dat hier gaat. Die pepernoten en die mannen in witte pakken? Dat fotorolletje en Kok die weigerde excuses te maken? Grappen grollen en een hoop papier maar weinig koppende rollen en verantwoordelijkheid, een waterig soepje.
Kom nou, de enige reden dat er na/tijdens Katrina iets is gebeurt is dat het breed werd uitgemeten op TV.
Teveel daglicht, en ik durf te wedden dat de schuldigen, voor zover je daar over kan spreken, uitgerangeerd worden op een luceratief zijspoor.
Amerika is een BEDRIJF, de rest is window dressing.
Als de nederlandse soldaten S/M-spelletjes zouden spelen in een gevangenis in een ver land, dan zou hier de minister van Defensie onmiddelijk zijn afgetreden. In de VS blijft Rumsfeld gewoon zitten. Bush heeft alles gedaan wat God verboden heeft. Liegen, bedriegen en namen van CIA-agenten lekken. Hij blijft gewoon zitten. Cheney (zie Halliburton).
In de USA treden ze helemaal niet af, dat laten ze aan hun vriendjes over die ongekwalificeerd aan allerlei baantjes kunnen komen. En inderdaad later voor hun loyaliteit ruim zullen worden beloond.
@Caprio
“In het algemeen zie ik weinig verschillen, hoe beter ik de VS cultuur leer kennen, hoe minder verschillen ik zie.”
Dat vind ik een interessante waarneming. Zelf heb ik ook het idee dat zowel de VS als Europa een onderdeel zijn van een cultuur, die pas recent is ontstaan. Noemen we het voor het gemak de Westerse Consumptie Cultuur.
Dat wordt niet altijd overal erkent: Men heeft nog al de neiging om die cultuur als een typisch Amerikaans exportproduct te zien en de verspreiding ervan door Europa bijna als een vorm van cultureel imperialisme te beschouwen, maar die consumptiecultuur heeft ook in de VS traditionele levenswijzes doen uitasterven.
Ik heb dat altijd een beetje onder je eigen verantwoordelijkheid uitdraaien gevonden, dat idee van een Amerikaans cultureel imperialisme. Je kiest toch zelf voor wat je eet en hoe je je kinderen noemt, om maar ‘ns wat te zeggen?
@ALO
De ergste beelden uit Abu Ghraib zijn nooit gepubliceerd. Ik meen dat er onlangs een rechterlijk besluit is geweest om ze alsnog vrij te geven, maar ik maak me geen illusies: Er zal geheid gecensureerd zijn. In ieder geval wordt er gesproken over verkrachtingen.
Er zijn ergere beschuldigingen, namelijk die van marteling:
http://hrw.org/reports/2005/us0905/us0905.pdf
@Pelayo,
ik weet het. Maar ik vind hetgene wat nu bekend is geworden al reden genoeg voor een bestuurder om schaamtevol onder het bureau te duiken en daar voorlopig niet meer onder vandaan te komen. En dat gebeurt niet.
Vorig jaar mei heb ik een aantal amerikanen voorgehouden dat Bush zou vallen over Valerie Plame. Het kan nog steeds.