Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.
Het OM start een diepgravend onderzoek naar ‘mogelijke antisemitische praktijken’ in de nationale korfbalcompetitie. “We kregen een anonieme tip, dat we maar eens goed moesten opletten bij de wedstrijd tussen groen-roze-blauw en geel-wit. Ik ben heel wat gewend, maar dit was schokkend om te zien. Grote groepen blanke jongens en meisjes die aan de lopende band de hitler- groet maken. In de eerste helft alleen al 48 keer! In Duitsland staat op het maken van de hitler-groet maximaal vijf jaar celstraf. Hoewel het brengen van de hitler-groet in Nederland ‘in persoonlijke kring’ niet verboden is, is het ‘in het openbaar’ wel degelijk strafbaar,” aldus de openbare aanklager.
Koert van Zemelen, voorzitter van de korfbalbond, vindt de ophef ‘overtrokken’. “We hebben inderdaad zo goed als geen donkere korfballers, of joodse, of zelfs zigeuners. Maar we hebben nooit bewust mensen buitengehouden. Ze willen blijkbaar gewoon geen lid worden. Daar kunnen wij weinig aan doen.” Volgens Van Zemelen is het brengen van de groet “vooral een manier voor de jeugd om contact te maken. Daar moet je niet zo zwaar aan tillen vind ik.” Maar er gaan ook andere stemmen op. Volgens bronnen uit de nationale competitie voelt lang niet iedereen zich op zijn gemak met de situatie. “Het is een erg effectieve vorm van intimidatie, dat wel. Zeker wanneer je naast het handgebaar ook termen als ‘Sieg Heil’ naar de tegenstander roept. Maar ik heb me er nooit prettig bij gevoeld. Er zijn grenzen aan wat sportief acceptabel is, zelfs als je er een worp mee kunt afstoppen.”
Volgens Drs. Evergem, Neerlandicus en ‘begenadigd korfbalhistoricus’, is de huidige stand van zaken ‘een historische trend’. “Zo kort na de oorlog zag je dit vrijwel nooit, althans, niet in de officiële competitie. Toen was het echt een taboe. Naarmate de jaren verstrijken zie je dat het toch weer gaat rommelen.” De geschiedenis gaat terug tot de controversiële olympische spelen van 1936, waar leden van het Duitse team de groet meermalen per wedstrijd maakten. “Die zijn er echt mee begonnen, ja. Ze hadden overigens ook zonder intimidatie een geweldig team, met Helmut Zuckschatt als middenvelder en Breittner Eisenstein in de aanval. Als die allebei tegelijk de hitler-groet maakten, dan durfde je als tegenstander echt niet meer in de buurt te komen!”
Volgens juristen is de grens tussen een verdedigende beweging en een ‘echte hitler-groet’ ‘moeilijk, maar niet onmogelijk’ hard te maken. Ook connecties met antisemitische beweging in Europa en daarbuiten worden onderzocht. Tot die tijd heeft de rechter een dwangsom opgelegd van 5.000 euro ‘per gebaar’. De gevolgen voor de het EK in Nederland aanstaande oktober zijn volgens experts moeilijk in te schatten. “Het wordt fascinerend om te zien hoe teams er mee om gaan. Een ding is zeker, korfbal is nog nooit zo spannend geweest.”