Quote du Jour | Woede

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09“We moeten niet verbaasd zijn dat zo veel Amerikanen boos zijn. Na bijna vier decennia van groeiende inkomensongelijkheid, zijn zovelen er niet op vooruitgegaan, vaak zelfs op achteruitgegaan. De roekeloosheid en hebzucht van een groot gedeelte van de financiële wereld, hebben echter veel meer schade aangericht dan belastingen of het begrotingstekort. De corruptie en het disfunctioneren van het parlement en de overheid hebben menigeen gedesillusioneerd. De Tea Partiers hebben gelijk dat ze kwaad zijn. Maar de objecten van hun woede – belastingen tekorten, immigratie, en inbreuken op de grondwet – zijn veel minder relevant dan de grote mankementen die het land teisteren.”
– Alan Brinkley, hoogleraar geschiedenis aan Columbia University, in The New York review of books, geciteerd in de Groene Amsterdammer

In de Groene Amsterdammer deze week een blokje Tea Party. Voornaamste conclusies: de Tea Party boegbeelden zijn paranoïde idioten, the Tea Party is opgericht om de zakelijke belangen te dienen van twee libertaire broers (Koch industries staat in Washington ook wel bekend als de kochtopus) en de gewone Amerikaanse Joe Sixpack laat zich uit onvrede voor het karretje spannen voor de extreem conservatieve rechtse populisten.

De woede bij honderdduizenden kiezers (overwegend blanke mannen van rond de zestig) is te verklaren. George Bush stortte het land zonder oorlogsbudget in twee oorlogen. Hij moedigde huizenbezit aan, maar stond toe dat de financiering van de huizenmarkt meer en meer onderwerp werd van speculatie en niet deugende financiële producten, met een grote financiële crisis en economische achteruitgang tot gevolg. Simultaan verbraste hij het onder Clinton opgebouwde begrotingsoverschot door de belastingen te verlagen.

Amerika stemde Bush ter nauwernood en ondanks smeercampagnes (O’Bama is een socialistische, communistische, marxistische fascist, ook nog Afrikaan en heimelijk moslim, hij is uit op de totale vernietiging van de Amerikaanse waarden als vrijheid, hij gooit het land te grabbel aan de Verenigde Naties en is voor een staatsgeorganiseerde planeconomie) weg, en koos voor Barack O’Bama, die met de leuzen ‘Change’ en ‘Yes we can’, hervormingen in het systeem beloofde. Veel Amerikanen zijn teleurgesteld dat er in hun ogen zo weinig van O’Bama’s beloften terecht is gekomen. Velen onderschatten de gigantische puinhoop waarin Bush het land heeft achtergelaten.

Ondertussen heeft O’Bama wel een (omstreden) universeel zorgstelsel ingevoerd. De van oudsher libertaire Amerikanen zijn daarop tegen, want zij vinden dat dat riekt naar socialisme. Amerika is een land van kansen, wie ze niet pakt verdient de goot immers. O’Bama’s invoering van het Home owners affordability and stability plan, een plan om de in de problemen geraakte huiseigenaren te helpen met het afbetalen van hun hypotheek, leidde tot de oprichting van The Tea Party: waarom moet ik, de hardwerkende Joe Sixpack betalen voor de ‘hypotheken van verliezers’?

De woede is voorstelbaar – het instituut Verenigde Staten (land of the free, home of the brave) is de leidende positie in de wereld aan het verliezen. Zoals bij elk groot empirium, van Rome tot Groot Brittannië, tot de VS, komt er moment dat de bloeitijd definitief voorbij is en de positie wordt overgenomen door een ander. Het probleem is niet de woede van de aanhangers, het probleem is de agendering van de problemen.

Een ander artikel uit De Groene van deze week, dat ik hier verder niet verder inhoudelijk behandel dan achtereenvolgens aanstip en daarna van harte aanbeveel, gaat over het briljante historische Essay ‘The paranoid style in American Politics’ van Richard Hofstadter – een artikel dat stelt dat er een historische traditie van paranoia is in de Amerikaanse politiek, en die volgens de Groene ‘en leest als het beste dat over The Tea Party geschreven is.’

Reacties (61)

#1 mango

kusje voor Daniel Hoenderdos. Woede is terecht, ook hier in NL, maar richt zich op de verkeerde.

Ook doordat de journalistiek het laat afweten. Dan de kunsten? In dat kader:
http://www.spaink.net/2010/09/28/mars/

  • Volgende discussie
#2 Keyser Soze

Hofstader’s eaasy is hier te lezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mango

Bewerking duurde te lang. Poging 2.

Woede is terecht, ook hier in NL, maar richt zich, als de bliksem, naar de grond.
Dat komt door politieke lafheid (zoals Guusje ter Horst deze zomer in VK toegaf “Het is voor een politicus vaak makkelijker iets niet te doen dan iets wel te doen”
Maar ook doordat de journalistiek het laat afweten. Die houden zich liever met onderlinge wellesnietesrelletjes bezig. En de kunsten? Zijn die nog ergens. In dat kader verscrhikelijk veel hulde voor Jon Stewart en Stephen Colbert:
http://www.spaink.net/2010/09/28/mars/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 mango

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Daniël Hoenderdos

Bij lezing van mijn eigen stukje (sorry als er nog een spel of tikfoutje in staat, ik sta onder extreme tijdsdruk), zie ik dat ik Essay eigenlijk altijd met een hoofdletter schrijf. Nog meer mensen met die onhebbelijkheid?

@Keyser Soze #2: heel erg bedankt voor het Essay van Hofstadter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 mango

en natuurlijk wordt de onvrede feestelijk vermarkt door mensen die daar economisch baat bij hebben. Verdeel en heers.

In dat kader zou ik nou gvd wel eens willen weten hoe de PVV betaald wordt. Volgens mij zijn die idioten waar DH het over heeft zich namelijk gewoon in Nederland aan het inkopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 su

Please give me your attention
I’ll introduce to you
A man that is a credit to
“Our Red, White and Blue”;
His head is made of lumber,
and solid as a rock;
he is a common worker
and his name is Mr. Block.
And Block he thinks he may

Be President some day.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 mango

Ook groot voorpagina artikel in NRC Next vandaag over Jon Stewart en de Rally to restore sanity:

“I disagree with you but I’m prettty sure you’re not Hitler”/”I’m not afraid of Muslims/Tea Partiers/Socialists/Immigrants/Gun Owners/Gays but I am scared of Spiders”

Verdeel en heers mensen! Laten we Machiavelli op de basisschool gaan lezen, misschien helpt dat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 mango

O’Bama is een Ier!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Daniël Hoenderdos

@6 Mango: Er is in Nederland ook populisme maar er is wel een groot verschil met de demagogie van The Tea Party / Berlusconi en die van Wilders in Nederland, en dat is de rol van de Pers.

In de Verenigde Staten (uitvinder van fair en balanced) is er een tendens van toenemende emo-journalistiek: niet wat er gezegd wordt, inhoudelijk, maar hóe (emotioneel dus, bij gebrek aan een beter woord).

Stations als Foxx (en Rai) zijn niet bezig met verslag doen, zij zijn zelf opiniemakers – ze belichten eenzijdig hun kant van de zaak.

De Telegraaf is een smerige krant, maar ze dienen geen politiek doel, behalve het (eveneens smerige) folkempfinden. Ook P&W deugen niet in hun vak (onverschillige, onbetrokken egokanonnen), maar zij zijn nog altijd geen Rush Limbaugh of Glenn Beck die werkelijk slechte mensen zijn. (Jeroen Pauw is vast heel aardig voor zijn hond, dat bedoel ik eigenlijk.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 mango

ik zie geen wezenlijk verschil tussen de NL situatie en de VS situatie, wel in de mate waarin de rot reeds is toegeslagen. Ook Rush Limbaugh is vast aardig voor zijn hond.

En volgens mij dient de Telegraaf wel een politiek doel, net als SBS, net als PowNed. Zie alleen al de Kathleen Ferrier-narcistisch kop van gisteren.

ik vind je werkelijk te positief over de Nederlandse media.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Anoniem

@10 De telegraaf is ook bezig met opiniemaken hoor, die plaatsen ook bewust al hun nieuws in een narritive waarin links, buitenlanders en moslims altijd slecht zijn. En “slechte mensen”? Kom op zeg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 mango

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Maarten

Je moet eerst boos op jezelf zijn, om boos op anderen te worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 seven

Dat de pijlen, zonder onderbouwing op de fin. sector gericht worden als oorzaak vd crisis is vaak onterecht. Tuurlijk zijn er misstanden en vage producten, maar die vindt je overal. De hoofdoorzaak van de recessie (en voorafgaande bubble) is het lange tijd ver boven je stand leven, zowel door landen als burgers. Leven op de pof, zoveel dat steeds vaker niet alles terugbetaald kan worden waardoor banken in de problemen kwamen. De kredietcrisis is daar slechts een gevolg van, dat er nu meer duidelijkheid is over het leven op de pof en het inzicht dat landen lange tijd teveel uitgaven niet langer kan en zelfs met rente terug moet komen staat los van de bankencrisis, deze heeft het probleem hooguit acuut gemaakt omdat de fin. sector wakker geschud heel logisch scherper werden richting schuldenaren. De overheid en gem. burger had altijd een keer moeten bezuinigen, de tijd van lenen is voorbij, payday is daar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 deja

@15

Maar waardoor ontstaat leven op de pof? Is dat niet ontstaan door een cultuur waarin het nemen van steeds grotere risico’s steeds beter beloond werd (de bonussen) en een cultuur waarin nietsvermoedende en niet in de materie ingewijde mensen door ‘de pakken’ een lening werd aangepraat? De periode waarin je ‘een dief van je eigen portemonnee’ was wanneer je niet de virtuele waarde van je huis in contanten omzette?

Ik denk wel degelijk dat de ingewijden in de financiële materie erg veel verweten kan worden. Zij zijn begonnen aan een piramidespel waarbij het voor de overgrote meerderheid van de ‘gewone mensen’ godsonmogelijk was om zelfs maar te vermoeden wat wel en wat niet slim was om te doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 seven

@16
Dat gaat over topsalarissen van alle bedrijven in de ftse100, niet alleen de financials. Als iets daalt in zeer slechte tijden, veert het op na herstel, of iets minder zwarte tijden/vooruitzichten) . Leuk voor headlines, maar op macroschaal doet het weinig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 lmgikke

Dit zie je ook in Nederland als de hypotheekrente aftrek ter sprake komt. Beperking van de aftrek voor hypotheken boven de 3 ton. iedereen stijgert, terwijl als ze nog geen eens een hypotheek hebben van 3 ton. Ook hier werkt het. Mensen kijken niet naar feiten en willen voorgelogen worden.

Iedereen liegt, alle politici liegen, dus dan stem ik op diegene die me de mooiste leugen voor houdt.

Uiteindelijk worden we over 200 jaar vervloekt door ons nageslacht als de generatie die vrijheden op heeft gegeven om vrijwillig weer een slaaf te worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 seven

@17 Daarmee doe je aan externe attributie. Iedereen weet of hoort te weten dat lenen geld kost en een gratis adviseur niet meer dan een verkoper is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 su

@18: The working class and the employing class have nothing in common. Als het goed gaat stijgen de salarissen van de bazen, als het slecht gaat stijgen de salarissen van de bazen. En dan met droge ogen beweren dat ze niet de oorzaak zijn.. Maargoed je verdedigt je klasse met verve.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 S’z

Nou, dàt inzicht van Brinkley gaat zich nu ’s als ’n razend vuurtje onder de Amerikanen verspreiden zeg !

Of ook : vrije tribunes zijn één ding, een nogal weinig in de maatschappij impact hebbend getto ding …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 gronk

Ojee, een posting waar geen positieve dingen over de VS in staan — heeft iemand de kalmeringspillen voor JSK al klaargezet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Tjerk

Wat een simplistische voorstelling van de wereld! Amerikanen mogen terecht boos zijn op het beleid van Obama, daar is de Tea Party slechts een kleine afspiegeling van. Democraten gaan volgende week niet verliezen vanwege de Tea Party, maar vanwege hun eigen stompzinnigheid. Het geloof dat duistere rechtse krachten links tegenhoudt in de vooruitgang is pas een waanidee waar Hofstadter wat aan heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Rob

Zou er een algemen sinusoïde te trekken zijn tussen presidentschappen en het verloop van de tijd? Zijn er eigenlijk presidenten geweest die 2 jaar na aanstelling ook nog populair waren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Furby

@Seven

Prima, kan je volgen in je gedachtengang, maar ik vind dat je vergeet dat de mensen aan de top de hoge salarissen vangen om hun werk goed te doen en dit soort crises te voorkomen. Wanneer een dergelijke crisis zich dan aandoet, ben je gewoon verantwoordelijk omdat je je voor die verantwoordelijkheid laat belonen. Dan kan je het niet opeens op de maatschappij af gaan schuiven, aangezien jij het risico aanvaard hebt dat bij die verantwoordelijkheid en beloning hoort. Wat de meeste mensen volgens mij stoort is dat al die topmannen nog steeds meer geld verdienen dan het BNP van sommige landen, maar geen greintje verantwoordelijkheid hebben getoond voor de maatschappelijke chaos die ze hebben aangericht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Anoniem

@20 Dat vind ik een vrij naieve houding, je leeft in een neoliberale sprookjeswereld, er zijn miljoenen mensen alleen al in Nederland die dat niet wisten. Je kunt wel zeggen dat ze dat hadden moeten weten, maar de realiteit is dat er een heel grote groep mensen niet uit perfecte rationele marktspelers bestaat, en die groep moet beschermd worden!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Anoniem

@24 Wat is er dan mis met het beleid van Obama wat opgelost kan worden door op de republikeinen te stemmen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Tom van Doormaal

Jarenlang is door iedereen met enig benul vastgesteld dat Amerika op te grote voet leefde; dan kiezen ze met grote meerderheid een zwarte die de rotzooi op mag ruimen, om die vervolgens voor moslim, communist en kaper van het Witte Huis uit te maken.
Ik neem het sentiment bloedserieus, maar we mogen ons echt afvragen waarom het politieke systeem in de USA zo onstabiel is, zo nihilistische gekken in de rails zet.
Democratie is ook mensen informeren, opleiden, scholen. Niet elke idioot die meepraat over de publieke zaak, zegt iets zinnigs.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Tjerk

#28
Op dit moment is de belangrijkste zet het aantasten van de legitimiteit van de Democraten. In 2012 zullen Republikeinen met beleidsvoorstellen moeten komen mbt entitlement spending, anders staat ook hun een afstraffing te wachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Hal Incandenza

@seven/20
De financiële instellingen begrepen hun eigen producten vaak niet eens, laat staan dat ze enig benul hadden van de risico’s waaraan ze bloot stonden. Dan kun je het de burger die nb betaalt voor het overeind houden van diezelfde financiële instellingen, nauwelijks kwalijk nemen dat zij door de bomen het bos niet meer zag (/ziet).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Hal Incandenza

@Tjerk
Want de overheidsuitgaven zijn bij de (R) in betere handen?

@Anoniem
Tjerk is altijd in voor potje Obamabashing, meestal zonder aan te geven waarom precies.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Henrik

Chris Hedges legt het accent elders, zie:

http://www.truthdig.com/arts_culture/item/the_death_of_the_liberal_class_20101029/

citaat:
In the name of tolerance—a word the Rev. Dr. Martin Luther King Jr., never used—the liberal church and the synagogue refuse to denounce Christian heretics who acculturate the Christian religion with the worst aspects of consumerism, nationalism, greed, imperial hubris, violence, and bigotry. These institutions accept globalization and unfettered capitalism as natural law. Liberal religious institutions, which should concern themselves with justice, embrace a cloying personal piety expressed in a how-is-it-with-me kind of spirituality and small, self-righteous acts of publicly conspicuous charity. Years spent in seminary or rabbinical schools, years devoted to the study of ethics, justice, and morality, prove useless when it comes time to stand up to corporate forces that usurp religious and moral language for financial and political gain.

ik ben het met hem eens, hoewel de oorzaak niet enkel een gebrek aan christelijke cultuur is, mijns inziens.
maar dat dit het (voorlopig) einde is van de volksbrede plundercultuur moge duidelijk zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Tjerk

#32
De druk op de Republikeinen ligt hoog. De kiezer zal niet nog eens 8 jaar wachten om hun af te straffen voor big government conservatism. De kritiek op Obama kan ik zo overnemen van de kritiek op de laatste 6 jaar van George Bush.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Tjerk

Zoals Guantanoma Bay, een oorlog in Irak. nation-building in Afghanistan, executive presidency, ethanolsubsidies, importheffingen, etc. etc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Henrik

via een artikel op de website Truthdig, van het Hegdes citaat hierboven, vond ik een link met wat cijfers:

VS:
armoede: 14,3% oftewel 43,6 miljoen mensen.
1 op de 5 kinderen leeft in armoede.

26,8 werklozen, waaronder gedeeltelijk werklozen op zoek naar meer werk.

gemiddeld inkomen:
blanken: $51,861
aziaten: $65,469
zwarten: $32,584
latino’s: $38,039

50 miljoen mensen zonder ziektekostenverzekering.

dakloos gedurende een tijd of de hele tijd in een jaar: 3,5 miljoen mensen, waarvan een derde kinderen.

11 miljoen mensen met probleemhypotheken, dat is 1 op de 4 huiseigenaren.

het vermogen van de top 400 rijkste amerikanen steeg met 8% in het afgelopen jaar.

inkomensongelijkheid in de vs is nu even groot als vlak voor de depressie van eind jaren ’20: van 1979 tot 2006 meer-dan-verdubbelde het inkomen in verhouding met het totale federale inkomen van de rijkste 1% van 10% naar 23%.

sinds 1992 betaalden de 400 rijkste amerikanen steeds minder belasting, een vermindering van eerst 26,8% tot 16,62% nu.

de vs kennen de grootste inkomensongelijkheid van de westerse geïndustrialiseerde landen, op de ranglijst van landen staat het volgens de cia’s Gini Index in 2007 op de 45ste plaats, tussen landen als argentinië, ivoorkust en kameroen.

etc.

de onvrede, woede zo u wilt, komt ergens vandaan.

link naar artikel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Daniël Hoenderdos

@Tjerk: Je bedoelt al die dingen die Bush is begonnen, het land in de ravage stortten, en die niet ‘over night’ te repareren zijn? Lekker eerlijk is dat.

Een bende Vikingen plundert Amsterdam. Ze roven het Rijksmuseum leeg, ze verkrachtten de vrouwen en kinderen, ze voeren de mannen af in slavernij en eten al het eten op, ze stelen alles dat waarde heeft.

De nog levende inwoners van Amsterdam kiezen Tjerk als burgemeester. Hij belooft hen het Rijksmuseum te herbouwen en te vullen met prachtige kunst, een nieuwe generatie sterke arbeiders op te leiden om de geschonden stad nieuw aanzien te geven, hij belooft de vrouwen en kinderen te troosten en te zorgen dat iedereen wat op zijn brood te smeren heeft.

Na twee jaar is Tjerk nog niet in al die dingen geslaagd. Een generatie opleiden kost tijd, een binnenstad heropbouwen ook. Ondertussen heeft hij de kinderen getroost, en gezorgd dat de mensen niet dood gaan van de honger. Er zijn plannen om de binnenstad grondig te renoveren. Toch is men woedend op Tjerk, want Amsterdam is een bouwput en in het Rijksmuseum staat nog geen enkel kunstvoorwerp waarmee ze de Rotterdammers met hun Booymans de ogen uit kunnen steken.

@36 Hendrik: Ja die woede is ook wel terecht. Maar een toenemende inkomenongelijkheid hef je niet op door meer marktwerking, en minder overheid zoals The Tea Party wil. The Tea Party wil, en dat is ‘highly irrational’: de koek bewaren én em opeten.

Ze willen minder marktwerking, maar ze zijn woedend op de Wall street cultuur.
Ze zijn tegen universele gezondheidszorg (want da’s socialistisch), maar wie medicare wil afschaffen wordt gekielhaald.
Ze willen belastingverlagingen, maar meer uitgeven aan onderwijs en wegen.

Dat is dus ook waar deze Quote du Jour over gaat: die boosheid, het gevoel niet vertegenwoordigd te zijn, niet au serieux te worden genomen door een corrupt en slecht functionerend democratisch bestel, die is terecht en moet je serieus nemen. De oplossingen waar The Party mee komt, zijn totaal van de pot gerukt en gespeend van ieder rationeel besef.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Hal Incandenza

@36
De 74 meest verdienende Amerikanen verdienden vorig jaar net zoveel als de 60 miljoen minst verdienenden.

http://www.huffingtonpost.com/2010/10/25/income_inequality_statistics_tax_code__n_773392.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 Henrik

@37:

ja natuurlijk, dat is ook mijn punt: er is een werkelijke Werdegang gaande. zie mijn eerder bijdrage, de analyse van Hedges is zo gek nog niet.

je kunt je boos maken op de knettergekke kandidaten van de TP; de volksaard in de vs staat het blijkbaar niet toe in opstand te komen jegens de corrupten.
benoemen is een, verklaren is twee en je vrolijk of boos maken om het onvermogen tot verandering is contra-productief.
ik ben zelf actief lid van Metafilter, maar ook daar waait de gemakkelijke wind van je-vrolijk-maken-over-de-koddigheid van de TP, het is mijns inziens verbazingwekkend hoezeer de oogkleppen zijn vastgeroest, ook bij de liberals; postings over inkomensongelijkheid worden daar tegenwoordig zelfs keihard ge-delete (niet van of door mij, ik signaleer slechts een minitrend).

http://www.metafilter.com/96645/Look-on-my-works-ye-Mighty-and-despair

kortom: ik neem de woede serieus, doe er op mijn manier iets aan dit onder het overzeese volk op de agenda te krijgen, maar het is een moeizame gang wegens de hier moeilijk in te voelen eigendunk van de amerikaanse middenklasse, die toch op ploffen staat.
je staat er bij en kijkt er naar, heel apart.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Tjerk

#37
In de wereld waar Tjerk leeft waren de Vikingen vreedzame handelaren en goed geïntegreerde immigranten, en zou Tjerk bij het winnen van het burgemeesterschap onmiddelijk een hertelling eisen.

#36
Die inkomensplaatjes houden geen rekening met belastingen en geografische koopkrachtverschillen. Aziaten bijvoorbeeld wonen vooral in Californië, waar de lonen hoger liggen, maar waar je ook $500k moet neerleggen voor een huis van 200m2. Mississippi, de ‘armste’ Amerikaanse staat, heeft daarentegen een van de laagste huisprijzen van het land.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Henrik

@38:

precies, het is om te huilen.

als je de “alternatieve” pers in de vs leest (hier zou het in de nrc staan, alhoewel, die krant holt ook achteruit) lees je dingen als dit:

America’s Jobs Losses are Permanent

quote:
The idiocy of the financial press is demonstrated by the following two headlines which appeared on October 19 on the same Bloomberg page:

“Dollar Index Appreciates as Geithner Supports Currency Strength”

“Geithner Weak Dollar Seen as U.S. Recovery Route”

To keep eyes off of the loss of jobs to offshoring, policymakers and their minions in the financial press blame US unemployment on alleged currency manipulation by China and on the financial crisis. The financial crisis itself is blamed by Republicans on low income Americans who took out mortgages that they could not afford.

In other words, the problem is China and the greedy American poor who tried to live above their means. With this being the American mindset, you can see why nothing can be done to save the economy.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 Henrik

@40:

nee dank je de koekoek, het zou eens helemaal scheef lopen, het is al erg genoeg.
wanneer dringt het nou eens door dat de middenklasse in de vs, en daarmee de democratie aan het oplossen is ?

@redactie sargasso: er is een postje van me verdwenen, zal wel een stout engels woord in staan, kunnen jullie die boven water halen ?
dank.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 Henrik

Krugman vandaag:

http://www.nytimes.com/2010/10/29/opinion/29krugman.html?_r=2&ref=opinion

Divided We Fail

This is going to be terrible. In fact, future historians will probably look back at the 2010 election as a catastrophe for America, one that condemned the nation to years of political chaos and economic weakness.

straffe tekst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 Henrik

nog eentje dan, kwam ik net tegen:

overigens heb ik weinig begrip voor de hoop gevestigd op Obama, hij is minstens zo erg als Bush als het gaat om oorlogvoeren, terughoudendheid bij economische maatregelen en vooral de vrijheid van de eigen burgerbevolking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#45 Yevgeny Podorkin

Weinig aan toe te voegen. Obama zei het van de week inderdaad zelf ook nog maar eens in een talkshow: 2 jaar bezig met knelpunten tackelen *puinhopen van Bush op te ruimen*, aan agendapunten van de beloofde Change ben ik nog niet toegekomen. Alle lekkere hapjes van de democraten blijven plakken in het gewoven web van de (neo) conservatieven (allerlei deregulering en wetten ingevoerd)…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#46 Arjan

Ik sta er iedere keer weer verbaast van dat de Republikeinen wegkomen met hun aanvallen op Obama. Ze liegen en ze bedriegen over de rug van het volk. Ze houden essentiele benoemingen en wegeving op door misbruik te maken van senaatsregels. Een weldenkend mens wordt er gewoon agressief van. Maar gelukkig voor de republikeinen hebben ze onder Rupert Murdoch hun eigen informatie netwerk van kranten en Fox news en zijn er op de lokale radio kanalen meer conservatieve talking heads te vinden dan je kan tellen in een jaar.

Even op een rijtje de zaken waar ze Obama van beschuldigd hebben:

– Hij is een socialist
– Hij is een fascist
– Hij is een moslim
– Hij is een racist
– Hij is geen staatsburger
– Hij wil death panels voor ouderen
– Hij wil je wapens afnemen
– Hij is in de extremistische islam onderwezen
– Hij wil alle baby’s aborteren

En als het nou de extremisten waren die dit zeggen. Maar nee, het zijn de prominenten van de republikeinse partij die dit hard op, openbaar zeggen en ermee wegkomen.

De republikeinse partij is simpelweg bereid om de VS om zeep te helpen voor hun eigen belang en anderen van hun stand en ze zijn een aardig eind op weg.

En ongeveer de helft van de bevolking slikt het gewoon. Vind je het gek dat de rest van de wereld Amerikanen dom vind.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#47 Loupe

Het is dat ’t land nog steeds de grootste bullebak op het schoolplein is en dus serieus genomen moet worden..

Kerry voices frustration with US political scene

“It’s absurd. We’ve lost our minds,” said a clearly exasperated Kerry. “We’re in a period of know-nothingism in the country, where truth and science and facts don’t weigh in. It’s all short-order, lowest common denominator, cheap-seat politics.”

To underscore his claim, he said statistics show Republicans had blocked Senate business with filibuster tactics more during the past 18 months than the period between the end of World War I and the Apollo moon landing in 1969.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#48 HPax

Uit meerdere bronnen gecomponeerd, neem ik Hoenderdos’ Posting als een geheel, van hem.
Zo’n potpourri aan een gedetailleerde critiek onderwerpen, is lastig en te tijd rovend en zal ik mij beperken tot 2 representerende zaken eruit.

1 De USA Tea Party heeft in de VS grote woede van de ‘liberals’ daar gewekt. De NAACP wilde er racisten in zien, de democrate, maar niet zo democratische Pelosi ‘astroturf’. Deze beschuldigingen waren niet vol te houden en maakt nu Hoenderdos er bij proxy van dat hun woede wel begrijpelijk is, maar verkeerd gericht. Een mild oordeel. Maar omdat alles wat verder de toorn van Hoenderdos c.s. inzake de huidige Amerikaanse politiek wekt, in feite door de Tea Party wordt belichaamd, en die groep evident fatsoenlijk is, kan het niet om een ‘mild oordeel’ gaan, maar moet het een aanpassing betreffen.
Over het hele stuk van Hoenderdas ligt de glans van de leugenachtigheid.

2‘Amerika stemde Bush ter nauwernood en ondanks smeercampagnes [ ] weg, en koos voor Barack O’Bama’. Een rare zin, want Bush werd niet weggestemd, maar goed.

Een onjuiste bewering, want Obama won niet ondanks smeercampagnes, maar omdat een waarheidscampagne die hem de kop had moesten kosten, 1) niet uit goed uit verf kwam of, waarschijnlijker, 2) door partijdige journalisten werd gesmoord. Maar het is 2), want die journalisten deden minstens niet wat ze moesten doen: redelijk onpartijdig het publiek (electoraat) informeren. Ik licht dit toe.

In de finale van de verkiezingsstrijd om het USA-presidentschap 2008, dook een video-clip (Clip) op waarop reverend Jeremy Wright (RJW) tekeer ging. Spasmodisch, schreeuwerig, eigenlijk idioot, en fanatiek anti-USA. En onder het gehoor van die ‘Black theologist’* hadden zich regelmatig en door de jaren heen kandidaat Obama en zijn gezin bevonden. Hun kinderen hadden ze door RJW laten dopen. Nota bene: de waarheid ván en óp die Clip is nooit door iemand weersproken.

De Clip leek mij voor Obama de nekslag te zijn, want kon je in dit geval niet zeggen: ‘vertel mij wie je vrienden zijn, en ik zal zeggen wie je bent’**, wanneer dan wel? En Obama = RJW = anti-amerikaan, ergo Obama kon geen USA-president meer worden. Waarna ook de vraag kon ontstaan of O. wel in de USA was geboren. Obama’s geboorte-akte is dubieus, maar dat is niet van belang. Vals of niet fungeert het als symbool van iemand aan wiens Amerikaan-zijn ernstig mag worden getwijfeld.

Ik vergiste mij: Obama werd het wél en de vraag is hoe dat nu heeft gekund? Dat hij inmiddels eindelijk door de mand is gezakt, laat ik hier buiten beschouwing. Dat zien we vanzelf op 3 november a.s.

Welnu, aan die Clip die ik geluk heb gehad te zien – ik ben geen USA ‘watcher’ – is toen in de USA geen grote ruchtbaarheid gegeven, dit tegen mijn verwachting in. De oorzaken dat het zo stil bleef rond die zeer overtuigende Clip kunnen alleen maar zijn: a. luie, schuldige nieuwsmedia, of b. juist heel actieve, schuldige nieuwsorganisaties. En er zijn aanwijzingen die aanbevelen voor b. te kiezen = nieuwsmedia die zich hebben ingespannen die videoclip met JWR te onderdrukken. Obama moest gekozen worden, ze zouden hem een handje helpen. JournoList is genoemd.
* Black theology refuses to accept a God who is not identified totally with the goals of the black community. If God is not for us and against white people, then he is a murderer, and we had better kill him. The task of black theology is to kill Gods who do not belong to the black community. . . . Black theology will accept only the love of God which participates in the destruction of the white enemy. What we need is the divine love as expressed in Black Power, which is the power of black people to destroy their oppressors here and now by any means at their disposal. Unless God is participating in this holy activity, we must reject his love.
** Er is geen ruimte om met een ontkennend ‘guilty by association’ op de proppen te komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#49 Arjan

@48

Aha. Je bent dus geen USA watcher, maar je weet wel dat die clip geen grote bekendheid in de VS heeft gekregen.

ONZIN. Die clip is helemaal uitgelicht in *alle* grote media, kort voor de verkiezingen. CNN, Fox, ABC, kranten, radio enz hebben het allemaal behandeld. Google query in datum range van 2006 tot 31 oktober 2008 (twee jaar voor zijn verkiezingen) geeft als top resultaten abcnews.com, foxnews.com en nytimes.com. Inderdaad. Volledig genegeerd door grote media. Daarnaast hebben ze die ‘Guilty by Association’ lulkoek ook met Bill Ayers en Obama geprobeerd. Ook groot uitgelicht in alle media. Heeft ook niet gewerkt. Voornamelijk omdat het klinkklare onzin is.

Maar even wat anders. Dit post van jou is dus een prachtig voorbeeld van wat er mis is met mensen tegenwoordig. Je denkt dat je recht hebt om een mening omdat je ergens een klepel hebt horen luiden ofzo. Ondanks het feit dat je klaarblijkelijk geen *enkel* idee hebt waar je over praat vind je het wel nodig om een halve pagina aan ongeïnformeerde rotzooi als waarheid het internet op te braken.

Je commentaar is gebaseerd op je mening en niet op feiten. Je commentaar is feitelijk en bewijsbaar onjuist. Erger nog, dit had je zelf gewoon uit kunnen zoeken. WAAROM HEB JE DAT NIET GEDAAN.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#50 HPax

1 Ad 3e alinea: ‘Je denkt dat je recht hebt om een mening omdat je ergens een klepel hebt horen luiden ofzo.’
Ja, ik denk openbaar dat iedereen ‘ofzo’- en dus ook ik – het recht heeft om een mening te uiten, hoe, wat, waar of wanneer ook. Naturaliter en democratisch.

2 Dat wat ik de ’Clip’ heb genoemd, kan via alle (lagere) Nieuwsstations waar ook ter wereld frequent zijn uitgezonden, maar hoe? Veracht, belachelijk gemaakt, gebagatelliseerd. Let er maar eens op hoe ze twijfel aan de twijfel aan Obama’s plaats van geboorte zaaien. Ze weten het dus.

Trouwens, je zegt het zelf: ‘Volledig genegeerd door grote media’. Precies, excellent, juist wat ik beweer. Laat het tot je doordringen, wat je daar zelf schrijft. Je ondersteunt volledig mijn stelling, eventueel ongewild. Maar denk aan Freud!
Samengevat: Die = jouw grote media zijn de makro medeplichtigen aan het OBAMADRAMA.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#51 Arjan

Aha, het is allemaal een complot. Natuurlijk. Dacht je echt dat Fox news, de hordes aan republikeinse bloggers en radio talk show hosts dit gebagatelliseerd hebben? Ze hebben het opgeblazen en groot gemaakt in de hoop dat Obama erin zou stikken. De clips staan gewoon op youtube. Een zoekopdracht van je verwijderd.

Oh en: “Volledig genegeerd door grote media” net nadat ik aangaf dat de New York Times (grootstse krant), Fox News (grootste TV station) het hebben opgepikt is redelijk sarcastisch bedoeld. FYI.

Maar leuk dat je ook nog een ‘birther’ bent. Je weet dat ook zijn geboortecertificaat gewoon op internet staat he? Ik bedoel, google is your friend en zo. Maar goed, dat zal dan ook wel weer vervalst zijn.

En wat betreft dat iedereen een mening mag hebben. Dat is volledig correct. Net zoals iedere Nederlander een rijbewijs mag halen nadat je examen hebt gedaan mag je pas een mening hebben nadat je erover hebt nagedacht. Je ziet, anders is het namelijk geen mening, dan is het een overtuiging aangekleed als een mening. Wat is het verschil? Tsjah, een overtuiging staat vast en is een blurp die je afrateld. Meningen daarentegen, daar moet je naar vissen (Vissen is hier een ander woord voor ‘over nadenken’).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#52 Daniël Hoenderdos

@HPax: je illustreert vrij aardig waarom weldenkende mensen even het essay uit #2 moeten lezen.

@Arjan: Rush Limbaugh gelooft dat de anti-varkensgriepprik door wetenschappers is ontworpen en een serum bevat dat mensen willoze volgelingen van de staat worden. De aanwijzingen hiervoor zijn ‘about a gazillion’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#53 Maarten

Opinions are like assholes…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#54 JSK

@arjan:
Maar even wat anders. Dit post van jou is dus een prachtig voorbeeld van wat er mis is met mensen tegenwoordig. Je denkt dat je recht hebt om een mening omdat je ergens een klepel hebt horen luiden ofzo. Ondanks het feit dat je klaarblijkelijk geen *enkel* idee hebt waar je over praat vind je het wel nodig om een halve pagina aan ongeïnformeerde rotzooi als waarheid het internet op te braken.

Het mooie van internet is wel dat deze verjaardagsborrelpraat van je spreekwoordelijke (extreem) rechtse oom op het internet het daglicht ziet, zodat progressieven weer weten waarover het gaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#55 HPax

1 ‘Woede’ is wat Hoenderdos aan de Tea Party (TP) toeschrijft, maar het civiele gedrag van de TP-beweging stimuleert om het liever over (haar) verontwaardiging te hebben.

De woede die er ook m.b.t. de TP bestaat, is dan die van haar tegenstanders. Ik noem ze gemakshalve ‘liberals’. Socialisten e.d. mag ook.

De TP is zeker een protestbeweging. Welnu, die ‘liberals’ zijn geconditioneerd enige protestgroep waar ook ter wereld als de hunne te beschouwen, mechanisch, vastgeroest, inhoudsloos.

Maar nu is er die TP die niet in dat ‘liberale’ schema past. Dit leidt bij anti-TP-ers tot een cognitieve dissonantie die zich primitief in uiting van ongeremde, woede ontlaadt. Liegen is in die situatie onvermijdelijk. We moeten leren leugens op hun waarde te schatten.

In overeenstemming met hun ideologisch vervormd karakter projecteren ze (= ‘liberals’) die blind makende emotie op hun tegenstander.

@51 ‘Net zoals iedere Nederlander een rijbewijs mag halen nadat je examen hebt gedaan mag je pas een mening hebben nadat je erover hebt nagedacht.’

Vrage. Zou je er ook voor zijn dat je in NL pas politiek stemrecht krijgt als je eerst met succes een (eenvoudig) examen hebt afgelegd over onze politieke instituties?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#56 DJ

@55 checks and balances [x] – wie controleert wie mag stemmen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#57 HPax

@ 56. Ik vind je vraag onduidelijk Svp. enige uitwerking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#58 Daniël Hoenderdos

@Hpax: dit is een Quote du jour, van – Alan Brinkley, hoogleraar geschiedenis aan Columbia University, in The New York review of books, geciteerd in de Groene Amsterdammer. Het is een citaat dat ik in grote mate onderschrijf, maar ik waardeer niet dat je mij persoonlijk dingen in de mond leg.

Wat TP betreft: ik vind ze inderdaad nogal van de pot gerukte extreme conservatieve die geen inhoudelijke oplossingen bieden maar een zuiver emotionele smaadcampagne voeren tégen het establishment. Verder ga ik niet met je praten, dat gaat ten koste van mijn humeur.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#59 DJ

@57, pas stemmen als je de politieke segmentatie snapt
grappig hoe het verband tussen de gegeven stem en de uitvoerbaarheid zo slecht begrepen wordt
als je mijn vraag onduidelijk vindt, dan is je eigen vraag aan 51 onduidelijk

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#60 HPax

@ 58
1 ‘Alan Brinkley, hoogleraar geschiedenis aan Columbia University, in The New York review of books’.
Mij imponeren!

2 En laat je humeur erbuiten, die heb ik ook.

3 Geef toe dat je ernaast zat.

4.Laat zien dat je beter kunt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#61 Loupe

Nog een relevante bijdrage van Der Spiegel:

Der Spiegel: Is the American Dream Over?

The Desperate States of America are loud and distressed. The country has always been a little paranoid, but now it’s also despondent, hopeless and pessimistic. Americans have always believed in the country’s capacity for regeneration, that a new awakening is possible at any time. Now, 63 percent of Americans don’t believe that they will be able to maintain their current standard of living.

And if America is indeed on the downward slope, it will have consequences for the global economy and the political world order.

Once a decline has gotten underway, it isn’t easy to change direction. Many young companies in Silicon Valley don’t last very long because they are unable to secure financing or find customers. The country seems lethargic in a very un-American way — or perhaps it’s just the new American way. The demonization of political opponents, the end of debates, the condemnation of intellect — these are all ominous signs.

  • Vorige discussie